Torța ce dă lumină!

Torța ce dă lumină!

 ȘCOALA   POSTLICEALĂ   ”CAROL   DAVILA”  ONEȘTI   A   ÎMPLINIT   30   DE ANI!

 

Dacă ne gândim ce anume aduce excelența în asistența medicală, pe lângă compasiunea față de pacient, empatia și abilitățile de comunicare, prima treaptă este școala de formare profesională, fapt ce face ca fiecare detaliu să fie privit în importanța sa în această nobilă activitate. Au fost clipe de frumoasă sărbătoare la aniversarea a 30 de ani de la înființarea Școlii Postliceale Sanitare ”Carol Davila” de la Onești, care s-au circumscris imboldului ”30 de ani pentru viață!” Astfel, vineri 9 iunie, la Cinematograful ”Capitol” din Onești, în prezența a numeroși invitați, medici, profesori, personalități publice, dar și a foștilor și actualilor elevi ai acestei școli, a fost sărbătorită excelența! Manifestarea a fost deschisă de Oana Barna, care a mulțumit Primăriei municipiului Onești și Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, unde ”am avut bucuria de a organiza mai multe activități. Cea mai recentă a fost implicarea în activitatea de donare de sânge, la nivelul municipiului Onești”. În deschiderea festivității a luat cuvântul profesoara si directoarea scolii Ioana Adobricăi, care a declarat: ”Școala noastră de azi a fost construită de noi, profesorii de atunci și de acum, de personalul școlii, de absolvenți, elevi și chiar oaspeți! Această școală a fost construită din faptele noastre, din calitățile, talentele și eforturile noastre. Curajul, dorința, perseverența și emoția, clădite pe experiența managerială de calitate și valoarea profesorilor noștri au făcut și fac din școala noastră o instituție ce își merită locul câștigat în rândul instituțiilor de învățământ.

Distinși dascăli, dacă vom continua să cultivăm valori precum profesionalismul, respectul, solidaritatea, umanismul, atunci școala noastră va continua să formeze personalități umane de valoare, vor avea loc multe schimbări pozitive pentru a consolida imaginea acesteia”. Exprimându- se recunoștința către colegii profesori (”pentru noi, istoria școlii este o amintire vie a oamenilor, bucuria întâlnirii și amărăciunea pierderii, căci acestea sunt destinele profesorilor”) , a fost ținut un moment de reculegere în amintirea celor care nu mai sunt. Apoi prof. Ioana Adobricăi s-a adresat elevilor și tuturor celor prezenți, menționând: ”Desigur, o școală trăiește prin elevii săi, prin ceea ce ei realizează, prin ceea ce ei reușesc ca să facă după absolvire. Dragi elevi, vă mulțumesc pentru determinare, pentru participare și pentru competențele dovedite. În această zi aniversară se cuvine să aducem un cuvânt de laudă tuturor celor care au ales școala care cu mândrie poartă numele marelui Carol Davila. În tot acest timp, pentru noi cei de azi, medici, asistenți medicali, profesori, elevi ca și cei de odinioară, ne mândrim cu elevii noștri care profesează în cele mai prestigioase spitale din plan local, județean și național, european sau non- european, ducând mai departe renumele câștigat de școala noastră în anii de statornică muncă și serioasă. Vreau să cred că școala nu are doar un trecut glorios, un prezent bun, ci și un viitor minunat! Că această muncă a fost eficientă și că dăruirea, eforturile și convingerile noastre n-au fost în zadar, ne-o arată sala plină din fața mea și atenția ce s-a acordat astăzi aniversării școlii noastre, pe care am primit-o cu mare bucurie! Suntem convinși că această apreciere este, în fapt, recunoașterea unei munci făcute cu dăruire și responsabilitate, cu o mare investiție afectivă, cu răbdarea și puterea de a lua lucrurile din nou și din nou de la capăt, până la reușită. Vă mulțumim călduros tuturor celor care ați participat activ, de-a lungul timpului, la îndeplinirea misiunii școlii, un lucru departe de a fi ușor!”

 

Prin devoțiune, vocație și implicare se ajunge la succes

 

Într-o atmosferă în care emoțiile au cuprins totul, a fost o misiune dificilă și pentru moderatoarea acestui eveniment, Oana Barna să treacă ușor peste trăirile aniversării! Ea a dat cuvântul deputatului Mircea Fechet, care a declarat:”30 de ani de la înființare, cu siguranță, nu sunt puțini! Școala Postliceală <<Carol Davila>> nu doar că a dăinuit ci a progresat – a avut absolvenți din ce în ce mai mulți și mai buni! Este un moment de a așterne planurile spre viitor! În calitate de parlamentar aduc un omagiu muncii pe care absolvenții o fac în spitale. La mulți ani și mult succes în continuare!” Subprefect al județului Bacău, Narcis Jitaru a avut la această festivitate un discurs deosebit: ”Nu-mi este străină activitatea Școlii Postliceale <<Carol Davila>>. Este o realitate că atunci când avem un cataclism, o pandemie pe lângă noi, primii care ne sar în ajutor sunt medicii! Ei nu sunt singuri, sunt cu asistentele medicale. Ca rezultat al eforturilor manageriale România are un viitor în domeniul sanitar. Europa ne datorează nouă faptul că mulți medici români au plecat în străinătate”, a menționat Narcis Jitaru. Adresându-se absolvenților acestei școli oneștene cu întrebarea:”ce vă așteaptă?”, el le-a transmis mesajul ”să faceți față cu brio viitoarelor încercări, printr-o activitate ireproșabilă” și a menționat că ”instituțiile județene au în gând și în faptă sănătatea oamenilor de lângă noi!”

Tânărul viceprimar al Moineștiului, Bogdan Legănuș a adus salutul acestui oraș unde Școala Postliceală ”Carol Davila” pregătește asistente medicale. ”Sunt 10 ani de când la Moinești se face performanță în acest domeniu! Vă mulțumesc că aveți dedicarea în a salva viețile pacienților, punând viața acestora înainte de a dumneavoastră! Și prin dumneavoastră, la Moinești se face performanță!” Moderatoarea Oana Barna a precizat că ”deschiderea, în 2012, a Structurii de la Moinești a școlii a fost facilitată de dr. Prof. Adrian Cotârleț, manager al Spitalului din Moinești și de Viorel Ilie, primar al municipiului Moinești în acei ani”. Din ”orașul petrolului” au transmis câte un mesaj doamnele Adina Datcu și Adiana Hazaparu, care activează în pregătirea viitorilor asistenți medicali. ”Sunt onorată să fiu aici la sărbătorirea a 30 de ani de la înființarea acestei școli! 30 de ani înseamnă 30 de ani de eforturi constante în a forma noi și noi generații de cadre medicale. Mândria profesorului este ca elevul să performeze și prin devoțiune, vocație și implicare se ajunge la succes. Asistența medicală este o verigă importantă a sistemului sanitar și trebuie să punem în permanență accent pe grija pe care o acordăm bolnavului”, a menționat doamna Adina Datcu. Pentru cei care doresc să devină asistenți medicali ea a avut un mesaj sublim:”Să fiți buni, devotați, înțelegători. Să învățați ce este toleranța, să acceptăm pacienții așa cum sunt ei! Diferența nu ne separă, ci ne dezvoltă!” Despre cei 10 ani de când Școala ”Carol Davila” este prezentă și în Moinești asistenta – șefă Adiana Hazaparu a declarat: ”Au fost pași grei la început dar făcuți ferm! Acum mă întâlnesc cu foștii elevi în secțiile spitalului, fiind colegi! Să avem asistenți medicali din ce în ce mai buni!”

La acest eveniment a participat, ca reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Bacău, doamna doctor Cecilia Lucaci, în cuvântul său evidențiind faptul că ”30 de ani de când ați deschis porțile acestei școli au făcut ca ea să fie una de prestigiu. Am fericita bucurie de a colabora cu această școală, cu colegi cu o înaltă ținută morală și emoțională”. Ea a amintit cuvintele mesaj ale medicului și omului de știință român Nicolae Paulescu, care se adresa tinerilor mediciniști:”tot ceea ce faceți și ce veți învăța, să vă înflăcăreze! Numai așa îți poți face viața frumoasă! ” Dr. Cecilia Lucaci a mai subliniat un lucru:”Educația este abilitatea de a te descurca în situațiile din viață. Școala ne face și buni comunicatori, pentru nevoile spirituale. O comunicare bună cu pacienții face să le ostoiți durerile, de a le împlini nevoile sufletești. A avea de a face cu oamenii este probabil cel mai dificil lucru! O bună comunicare duce la o bună practică”. Acest fapt a fost confirmat și de prof. Ioana Adobricăi, ea subliniind că ”o muncă temerară ne-a adus aici!” Un cuvânt de suflet a rostit și doamna Minodora Chicea, președintă a Filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali și Moașelor din România: ”Felicit această școală că a știut să meargă mai departe. Numai împreună putem crea imaginea asistentului medical de care societatea are nevoie! Fiți buni! Întreaga omenire are nevoie de munca dumneavoastră!

Moderatoarea Oana Barna, care se dăruiește cu întreaga sa ființă acestei școli, a dat cuvântul domnului Gelu Nicolcea, directorul Spitalului Municipal ”Dr. Luca” Onești, această instituție fiind partener de stagiu pentru elevii Școlii ”Carol Davila”. Ea a menționat că 80 la sută din cadrele active ale școlii sunt din spitalul oneștean. ”Felicit familia Adobricăi pentru tot ce a făcut în acești ani! Ați avut un vis acum 30 de ani de a forma această școală iar azi visul este împlinit! Felicit întreg corpul profesoral al școlii, să vă adaptați noilor cerințe din medicină! Fiecare pacient tratat cu simpatie, cu drag, înseamnă că v-ați făcut datoria!”, a declarat Gelu Nicolcea. Au mai luat cuvântul Roxana Dăscălașu – director de îngrijiri la Spitalul Municipal Onești (care a apreciat Școala ”Carol Davila” ca ”un reper al municipiului Onești”), dr. Dan Bandea, Medic Șef al Secției Chirurgie (ce s-a alăturat echipei acestei școli în 2014, pe care o consideră ”familia <<Carol Davila>>, care crește în fiecare an”) și a fost transmis un mesaj din partea Complexului de Servicii Medicale de la Hârja (com. Oituz). Este de remarcat faptul că invitații prezenți la această emblematică sărbătoare au primit din partea organizatorilor frumoase plachete aniversare.

 

 ”Din  afară  este  foarte  ușor  dar  din  interior  lucrurile  se  văd  foarte  greu…”

 

Cu mare dragoste și prețuire a fost așteptat cuvântul doamnei Victoria Puiu, care a contribuit la formarea a aproape 20 de generații de asistente medicale. Ea a fost întâmpinată cu un ropot de aplauze la urcarea pe scena Cinematografului ”Capitol”, fiind apreciată foarte mult pentru dragostea cu care a iubit această profesie. Plină de optimismul care ar înviora societatea în care trăim doamna Victoria Puiu a declarat:”Azi sunt beneficiarul îngrijirilor de sănătate din partea dumneavoastră! Dar în urmă câteva decenii am luat <<nou – născutul>> (Școala Postliceală <<Carol Davila>> Onești) și pas cu pas, l-am dus la maturitate!Nu are rost să mă vaiet, că am muncit foarte mult! M-am dăruit ca fiecare asistentă medicală să facă față tuturor lucrurilor. În anii <<de pionerat>> am întâmpinat foarte multe greutăți, dar în școală am căutat ca să învăț concomitent cu dumneavoastră! E important să înțelegi pacientul iar problemele de la domiciliu trebuie lăsate acasă!Țin să felicit întregul colectiv al școlii și pe absolventele acestei școli devenite asistente medicale, pentru modul de comportare! Inclusiv pe fiica mea, care este asistentă în Canada!” O atmosferă caldă, cu iubire a cuprins sala Cinematografului ”Capitol” când doamna Victoria Puiu a menționat:”Omul este o unitate individuală unică în Univers! Din afară este foarte ușor dar din interior lucrurile se văd foarte greu. Oameni minunați au făcut sacrificii! Am insistat ca asistenta medicală să aibă personalitate !” Cu aceeași ”îmbrățișare cu drag” a cuvintelor a vorbit Gabriela Țîru (”30 de ani Școala <<Carol Davila>> înseamnă să privești cu mândrie în viitor! Pentru că aici se formează deprinderi de specialitate îmbinând știința cu intuiția, credința cu dragostea față de semenii noștri! Aici sunt profesori dăruiți cu cunoștințe vaste, cu talent.”). Oana Barna a relevat faptul că ”14 generații de absolvenți au trecut prin mâna Gabrielei Țîru, un dascăl cu dedicare pentru profesia de asistent medical, ce a avut un rol deosebit în formarea echipei școlii”. Profesoara Dana Niculescu a fost cuprinsă de nostalgii, ea mărturisind:”Nu aș putea să enumăr anumite momente importante în activitatea mea… Gândul se duce în anii din urmă, când am pășit pragul școlii cu mari emoții și cu teamă, pentru că meseria de dascăl nu înseamnă să transmiți niște informații. Trebuie și entuziasm, pentru ca elevii să nu se gândească la faptul că e o povară să practice această meserie. Sunt și bariere și piedici în acest parcurs dar cu entuziasm am realizat că acestea înseamnă un nou început! ” Referindu-se la clipele de sărbătoare ale acestei școli prof. Dana Niculescu a punctat un element deosebit:”Acest moment aniversar este unul foarte reușit, în care regăsim tot ce a însemnat și înseamnă Școala Sanitară Postliceală <<Carol Davila>> pentru oraș! Iar inima mea a bătut și în această școală și în Spitalul Municipal Onești!”

Manifestarea de omagiere a împlinirii a 30 de ani de activitate a Școlii Postliceale ”Carol Davila” din Onești a mai cuprins două momente: prezentarea unui film documentar despre această școală, care cuprinde reperele drumului parcurs de prestigioasa instituție, ce a avut peste 2000 de absolvenți și s-a făcut cunoscută și prin implicarea în mai multe proiecte europene! Un al doilea moment a fost prezența la acest jubileu a cunoscutului doctor Cristian Andrei, psihoterapeut, președintele fondator al Institutului de Relații Umane. Domnia sa a susținut o instructivă pledoarie privind elemente de sugestie și relaxare in lucrul cu pacientul și prevenirea fenomenului de Burnout la asistenții medicali.      Ion   Moraru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie articolul!