Ștefan cel Mare omagiat pe meleaguri trotușene - Amprenta de Onesti

Ștefan cel Mare omagiat pe meleaguri trotușene

Ștefan  cel Mare omagiat pe meleaguri trotușene
Și în acest an oneștenii au spus „prezent” la Monumentul de la Podul lui Ștefan cel Mare, de la pârâul Gârbovanu, aflat în imediata apropiere a drumului național Onești-Adjud. Ei l-au comemorat, astfel, pe marele voievod al Moldovei, la trecerea a 519 ani de la stingerea sa din viață.
Cu inimi pline de patriotism, în dimineața zilei de 2 iulie l-au cinstit pe marele voievod al Moldovei, pe locul unde se află podul construit în timpul domniei sale (1457-1504),  inginerul Gheorghe Bogza, membru al Subfilialei Onești a Asociației Naționale Cultul Eroilor, profesorul Victor Ciochină, profesorul Ștefan Epure (inițiator cu mai mulți ani în urmă a pelerinajului la Monumentul istoric de la Podul lui Ștefan cel Mare), precum și alți admiratori ai faptelor de vitejie ale marelui domnitor. „Personalitatea lui Ștefan cel Mare a intrat cel mai profund în conștiința românilor pentru faptele sale de vitejie, pentru spiritul său gospodăresc, pentru diplomația extraordinară pe care a dus-o timp de 47 de ani de domnie”, a spus prof. Victor Ciochină, care a menționat că Papa Sixt al VI- lea l-a numit „atlet al creștinătății” pe voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, ce  a luptat pentru apărarea dreptei credințe.
Demn de remarcat este că participanții la acest moment comemorativ au venit la monumentul care străjuiește Podul lui Ștefan cel Mare cu flori, dar și cu cărți și icoane, precum și cu un steag din epoca acestui vestit domnitor. De asemenea, la Borzești, la biserica ctitorită de Ștefan cel Mare a avut loc, în zilele de 1 și 2 iulie, manifestarea „Zilele Betleemului Ștefanian”, în care a fost săvârșit un Parastas pentru ctitorii Bisericii din Borzești.
Distribuie articolul!