În perioada 28.05 – 03.06 2023 (inclusiv cele 2 zile de călătorie), în contextul proiectului Erasmus+ 2020-1-TR01-KA229-093716_4 intitulat „Peace in Class, Peace in School”, s-a desfășurat mobilitatea transnațională 5th LTT – Short terme exchange of groups of people, găzduită de Kirkkonaklar Anadolu Lisesi din Ankara, Turcia. Echipa Colegiului Național Grigore Moisil Onești a fost reprezentată de 2 profesori (prof. Virginia-Smărăndița Brăescu și prof. Cristina Buzatu) și 5 elevi din clasele a X a B și C (Abageru George-Eduard, Anton Daria-Lorena, Nicolae Andrei, Popa Alexia-Roberta, Tapalagă Ana-Maria).
Participanții la ultima mobilitate transnațională de la Ankara, elevi și profesori din cele 5 școli și țări partenere în acest proiect Erasmus+KA229 (Turcia, România, Italia, Bulgaria și Polonia), au vizitat școala și orașul Ankara, au purtat discuții cu direcțiunea școlii, profesorii și elevii din echipa de proiet, părinții elevilor și experții invitați (prof. dr. Metin Piskin, dna avocat Ceren Kalay Eken, dl. Göktan Koçyildirim, reprezentant UNICEF), au participat la activități formative despre combaterea violenței, bullying-ului și cyberbullying-ului, importanța inteligenței emoționale pentru managementul conflictelor, metodele alternative de rezolvare a conflictelor, implementarea peer teaching și peer mediation în mediul școlar, precum și la activități cultural-artistice în școală, la vizite de studiu și ateliere practice, demonstrative, în afara școlii, în orașul Ankara și regiunea Capadocia. Participanții au descoperit centrul istoric al orașului și Ankara Castle, au vizitat Mausoleul Antikabir ridicat în memoria marelui lider Mustafa Kemal Atatürk și evenimentelor din istoria modernă a Turciei, și au efectuat o excursie de studiu în Capadocia unde s-au documentat despre aspectele istorice, religioase, culturale, sociale, economice și comerciale: Open Air Museum Göreme, The Salt Lake Tuz Gölū, Chez Ali Seramik Arts & Crafts.
Metodologie: Metodele folosite au fost diverse și au inclus expuneri în plen, discuții libere și facilitate, studii de caz și scenete cu jocuri de rol interpretate de elevi, scurte dezbateri, completarea unui chestionar – instrument de cercetare privind peer bullying în școli, practica reflexivă, feedback etc.
Programul activităților formative s-a desfășurat în limba engleză, în interiorul și exteriorul școlii, pentru a oferi elevilor și profesorilor contexte de învățare experiențială și excursii tematice cu rolul de a descoperi câteva aspecte legate de spațiu și timp, atât în trecut, cât și în prezent, activități relevante pentru înțelegerea profilului liceului gazdă, precum și câteva obiective de patrimoniu comun al umanității din Ankara și Capadocia.
De asemenea, profesorii și elevii din școlile partenere în proiect au mai discutat cu privire la activitățile de diseminare și pregătire a raportului final, s-au consultat și au stabilit un plan de diseminare, schimb de resurse și bune practici pe durata vacanței de vară, precum și un eveniment de închidere a proiectului și prezentare a rezultatelor / produselor finale la începutul anului școlar următor, în septembrie 2023. Articol realizat de Echipa Erasmus+ de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” Onești