”Ziua fotbalului!”

”Ziua fotbalului!”

Trecută în calendarul ortodox ca ziua Sfântului Autonom, ziua de  ieri, 12 septembrie, în România a fost …ziua fotbalului!  Mai întâi a fost bucurie mare la Onești, unde  la meciul – restanță  din  prima etapă a Ligii a III a, disputat între FC Viitorul Onești și SR Brașov  pe cochetul stadion de la Filipești, echipa noastră a învins cu scorul de  6 – 1 (la pauză  scorul fiind 2 – 1). Astfel  Viitorul ”a spart gheața” și nu oricum ci  în fața echipei brașovene care duce mai departe  tradiția fostei Steagu Roșu Brașov.

Într-un comunicat  transmis de către oficialii Viitorului Onești se menționează:”A fost un meci controlat cap –  coadă de FC Viitorul Onești, care a deschis festivalul de goluri prin juniorul Gabriel Moței (Academia Viitorul Onești) și apoi Ciprian Șincu, în prima repriză, încheiată cu scorul de 2-1. Jucătorii noștri s-au dezlănțuit în cea de-a doua repriză, mai ales pe final de meci. Recent revenit după o accidentare, tânărul Roberto Bortoș (jucător al Academiei de Fotbal Viitorul Onești) a reușit un hattrick de senzație, înscriind 3 goluri superbe în minutele 53, 82 și 84. Vasile Padovei a închis tabela de marcaj în minutul 92 și a consfințit prima victorie a echipei noastre în Liga a 3-a, cu un neverosimil 6-1.”

Fotografii de Dan Dima

La cele consemnate în acest comunicat  adăugăm  faptul că în min. 51 arbitrul acestei întâlniri, Cosmin Apetrei din Roznov, a acordat cartonașul roșu jucătorului Rența de la oaspeți (pentru un fault dur  și mai mult pentru injurii), celui care în min. 39 a înscris – direct din lovitură liberă, de la 25 m singurul gol al brașovenilor.

Pentru echipa  oaspete rezultatul de pe stadionul de la Filipești a fost perceput ca un ”adevărat măcel”, lăsând loc și glumelor ( ”n-au găsit mingea în primul set!poate o găsesc în al doilea!”)

A fost și o ”frumusețe tristă” a acestui meci, ce a  fost dată de faptul că fostul fotbalist oneștean Ionuț Pîrvu (care de la  începutul anului este  antrenor  al echipei SR  Brașov), a trimis primul  șut de începere  al partidei! La 52 de ani  cunoscutul  jucător  care a jucat   mai multe campionate  la Steaua București dar și la … PAOK, FC Onești, FC Brașov,  Metalutg Zaporojia  și altele), Ionuț Pîrvu a promis brașovenilor că va  încerca și ca jucător – antrenor! Echipa sa a fost învinsă usturător și în acest meci, după ce a pierdut  în fața echipei Olimpic Cetate Râșnov  cu  1 – 4 primul meci disputat la Brașov  pe teren propriu și cu 5 – 0 în deplasare, la Odorheiu Secuiesc.

Dar ”frumusețea reală” a acestui meci  a reprezentat-o  dăruirea totală a jucătorilor  echipei Viitorul Onești și  splendidul ”recital fotbalistic”  din repriza a doua, numărul mare al spectatorilor (în jur de 2000!), organizarea ireproșabilă a întâlnirii de fotbal. Felicitări jucătorilor, conducerii tehnice a echipei, tuturor celor care ne-au oferit această sărbătoare!

Am văzut  mulți spectatori fericiți la acest meci! Pe primarul comunei Pârgărești  Marius  Gheorghiță, pe profesorul Corneliu Sburlan (artizanul, alături de alți profesori deosebiți, a succeselor handbalului juvenile oneștean), pe  cunoscutul avocat Gheorghe Ene, pe administratorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Onești – Nicu Pîrvu și mulți, mulți alții! Edilul  Pârgăreștiului (care urmărește fiecare  meci de pe teren propriu al echipei de Superligă Sepsi Sfântu Gheorghe, ce a avut  în această vară un parcurs deosebit  în cupele europene), apreciază în mod deosebit ”tot ce a făcut pentru fotbal  întreprinzătorul Mihai Fudulache și acest lucru ne face mai optimiști, în speranța  că  mai există fotbal în România și că vom mai avea echipe  puternice!” Primarul comunei Pârgărești, Marius Gheorghiță a mai menționat:”Prin Mihai Fudulache, care a demonstrat că a făcut multe pentru fotbalul de pe valea Trotușului echipa Viitorul Onești  promite mult pentru perioada următoare!”

Este de evidențiat faptul că gânduri de admirație  pentru tot ceea ce a realizat Mihai Fudulache  la Filipești (o investiție de mii de euro), au fost împărtășite de spectatorii prezenți la acest meci, care au mai trăit un  moment aparte –  de fericire: cel în care  lungul șir de autoturisme abia de  și-au făcut loc pe drumul național Onești – Brașov la finalul partidei!

Și tot ieri, în ”Ziua fotbalului”, târziu în noapte naționala României a învins Kosovo, cu 2 – 0,  într-un meci foarte încrâncenat, disputat pe ”Arena Națională”- din ce în ce mai plină cu spectatori ! Un meci în care  adversarii  tricolorilor noștri nu numai că au luptat cu mare ardoare dar ei au trecut și de ”canoanele” comportării fayr – play, ba mai mult, s-au retras din terenul de joc la vederea unui banner uriaș pe care era scris ”Kosovo e Serbia”. Este de notat faptul că victoria din acest meci a naționalei  României a fost obținută după ce în min. 29 Drăgușin a scos  de pe linia porții balonul trimis de Muriqi iar  Stanciu a ratat un penalty în min. 61! Golurile victoriei au fost marcate de  Stancu (în min. 83) și de Valentin Mihăilă în minutul 90 + 3!   Ion Moraru

Distribuie articolul!