DE LA CORESPONDENȚII NOȘTRI
Într-o superbă zi de toamnă (duminică 15 octombrie) , am avut inspirația de a-mi îndrepta pașii spre un eveniment care promitea să fie foarte interesant. Nu mai ajunsesem încă la Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat din Măgirești, deși îmi doream de mult să fac o asemenea vizită. Auzisem doar cuvinte de laudă despre acest așezământ, care este rodul străduințelor unor oameni extraordinari, mai exact domnul prof. univ. dr. Constantin Parascan, împreună cu primarul localității, domnul ing. Câdă Ionică.
În această zi de duminică, în care se prăznuia și hramul bisericii, muzeul aniversa și el opt ani de existență. Această sărbătoare a căpătat o notă specială prin prezența unor invitați de marcă. Pe lângă specialiștii în petrol din zonă, directori de instituții de profil, actuali și foști truditori în această industrie, oficialități locale și județene, preoți, cadre didactice, ne-am bucurat de participarea invitatului special, domnul prof. univ. dr. Gheorghe Calcan.
Într-un spațiu creat cu iscusință de specialiști arhitecți, exponatele te înconjoară cu bogăția lor de informații. Încă de la poartă te întâmpină un puț recreat după modelul celor cu care în urmă cu aproximativ 170 de ani, răzeșii scoteau păcura din fundul pământului. Ceramica din cultura Cucuteni, mulțimea obiectelor etnografice din exterior și interior, te copleșesc cu simbolurile lor grăitoare. Peste toate acestea, pe terasa muzeului ne-au deschis calea picturile artistei plastice Rodica Anca Marinescu, a cărei generozitate a făcut ca peste 60 de lucrări ale domniei sale să fie dăruite acestui muzeu.
Peste toată această atmosferă aparte, a venit ca o înzecită binecuvântare prezentarea domnului profesor Gheorghe Calcan. Fiind posesorul unei erudiții extraordinare, domnia sa ne-a purtat cu eleganță și grație prin istoria petrolului românesc, dezvăluindu-ne informații din paginile volumului pe care tocmai l-a lansat. Vorbim despre lucrarea „În universul petrolului românesc”, în ale cărei file se pot descoperi truda și conștiinciozitatea specialistului îndrăgostit de pasiunea sa, dar mai ales, îndrăgostit de patria sa. Din fiecare frază a răzbătut mândria de a fi român, a vibrat cu note profunde sentimentul de apartenență la această nație. Și când credeam, cu regret, că acest minunat discurs se va încheia, domnul profesor Calcan ne-a dat lovitura de grație, care ne-a adus lacrimi în ochi, recitându-ne discursul marelui Mihail Kogălniceanu rostit în aula Academiei Române, cu ale cărui cuvinte se identifica și pe care ni le-a inoculat și nouă, aidoma unei doze de patriotism.
Concluzia acestei zile a fost că am participat la un adevărat regal, pe care regret că nu pot să îl redau mai fidel. Și că oricine trece prin împrejurimi, și-ar face un mare cadou dacă ar poposi aici, unde se va simți înconjurat de dragostea unor gazde plăcute și unde se vor impregna de parfumul istoriei adevărate. Corespondent Liliana Atomulese, Brusturoasa, jud. Bacău, ce a participat recent la Sesiunea Internațională de Comunicări Științifice ”Acta Moldaviae Meridionalis” la Vaslui (28 – 29 septembrie 2023)
Fotografii realizate de Narcis Jitaru, subprefect al județului Bacău, prezent la acest eveniment și profund impresionat de ”bijuteria arhitectonică, culturală și morală -Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat – dovadă clară a istoriei oamenilor și locurilor fericite cu petrolul care a schimbat industrii și destine!”
COMENTARII
Viorica Aurora, Bărlătești – jud. Vaslui
Străbunicii mei de pe tata au fost găzari din Bacău . Felicitări pentru articol !
Lenuța Paliștan, Palanca
Felicitări pentru tot ce faceți!
Cătălina Suciu Galan
Minunat! Felicitări! Ați redat așa de frumos de parcă vă auzeam și vocea în timp ce citeam.
Maria Petrescu, Ploiești
O invitație interesantă! Felicitări!
Oana Damaschin
Momente de neuitat! Felicitări!