”Promenada inimilor” a ajuns la a IX a ediție!
Motto: ”E greu să spui cu cuvinte ceea ce bați cu inima!” – Nichita Stănescu
Un eveniment deosebit al acestei toamne la Onești a fost organizarea celei de-a IX a ediții a ”Promenadei inimilor”. Acest proiect a fost inițiat de Rotary International, Districtul 2241 România și Republica Moldova, în parteneriat cu Fundația Română a Inimii și cu Societatea Română de Cardiologie și își propune ca, în preajma Zilei Mondiale a Inimii (29 septembrie), să-i invite pe români la o plimbare sănătoasă, pe o distanță de 3 kilometri. Este de menționat faptul că 35 de Cluburi Rotary din România au răspuns pozitiv pentru realizarea ”Promenadei inimilor” in acest an. Organizatorii mult – așteptate ”promenade” scot în evidență beneficiile mișcării în aer liber, care sunt multiple, viața din ce în ce mai sedentară a omului contemporan precum și alimentația nesănătoasă fiind cauzele bolilor cardiovasculare, a obezității, diabetului…
Traseul oneștean al Promenadei Inimilor a început și s-a terminat pe esplanada Primariei Onesti. Înaintea startului, Clubul Sportiv Școlar Onești și Clubul Sportiv Municipal Onești, alături de grupul Steel Tonic au oferit antrenamente sportive demonstrative, Clubul Sportiv Hikaru din Bacău a delectat publicul cu o demonstrație de karate. Filiala Onești a acestui club ( Hikaru Bacău), condusă de Sensei Andreea Mazilu si Niculița Nicoleta, a prezentat o demonstrație de autoapărare simplă (Kata) și cu arme (Kobudo), cu o parte din elevii oneșteni ce au fost medaliați la o puternică întrecere sportivă internațională (”MALTA OPEN” 2023). Alături de Mihalea PATRICK, LUIS Catalani, Rares AVRAM, BOHOR Sebastian au participat la această demonstrație și cei mai mici dar și mai noi practicanți, fiind îmbinate elemente din Hand to Hand Fight folosite de-altfel în autoapărare sau la imobilizarea agresorului!
După parcurgerea întregului traseu și validarea tichetelor de participare la fiecare dintre cele trei puncte de control, toți participanții la ” Promenada inimilor” au participat la o tombolă cu cadouri surpriză! Au fost oferite la tombolă tensiometre, mingi de fotbal și volei, rucsacuri, echipamente sportive și o bicicletă!
În organizarea și desfășurarea acestui eveniment de tradiție, Rotary Club Onești a colaborat cu Primăria Municipiului Onești, cu Direcția Generală de Asistență Socială Onești, cu Școala Postliceală „Carol Davila” din Onești și cu Interact Club Onești. ”Oștenii sănătății” de la Școala Postliceală de Asistenți Medicali au efectuat peste 500 de verificări de tensiune arterială și de glicemie, oferind și prețiosul sfat ”prevenția nu costă, sănătatea este neprețuită!” iar de la Interact au participat în jur de 70 voluntari – membri, elevi de la colegiile „Grigore Moisil” și „Dimitrie Cantemir” din Onești.
SPONSORI EVIDENȚIAȚI:
GRUP ȘERBAN
FARMACIILE BIOPLANT
ONG SUFLETEȘTI
CABINET AVOCATURĂ PASCU APĂVĂLOAIE ELENA
Cabinet avocatură Gabi Goncescu
Au mai contribuit la implementarea acestui proiect: Potpuriu, Infomedia, SC Mathaino, Smart Wood, Croco, Ferma Bogdănești, SNG Solutions, Coralia și Florinel Ene, Mariana Bereczki, Mihaela Bădic Geaboc, Mecanic Grup și Nova Tools.
Parteneri : Primăria Municipiului Onești, Interact Club Onești, Biblioteca Municipiului Onesti, Direcția Generală de Asistență Socială Onești, Școala Postliceală „Carol Davila” Onesti, Crucea Rosie-filiala Bacau, Clubul Sportiv Școlar Onești , Clubul Sportiv Municipal Onești, Grupul Steel Tonic, Clubul Sportiv Hikaru din Onesti si FC Viitorul Onesti.
”Promenada inimilor” este pentru întreaga comunitate, indiferent de vârsta sau de condiția fizică!
Este de evidențiat faptul că mersul pe jos într-un ritm alert, timp de 30 minute, de 5 ori pe saptămână, poate aduce nenumărate beneficii pentru sănătate: previne apariția diabetului de tip 2, atenuarea simptomelor de depresie, reduce riscul formării cancerului mamar și de colon. De asemenea, mersul pe jos îmbunătățește nivelul condiției fizice, previne dizabilitățile de ordin fizic la persoanele în vârstă și este sănătos pentru oase.
Iată și câteva modalități de a ”pune inima la treabă”! Optimizând stilul de viață astfel ca prin relaxare, echilibru și gândire pozitivă să ținem sub control stresul, să reducem grăsimile mulțumindu-ne cu ”cele bune” de două ori pe săptămână, să ”respectăm” 6 – 8 ore de somn pe noapte și…zilnic, activitate fizică de minim 30 de minute! Alcoolul cu …moderație (cel mult 150 mililitri / zilnic). să consumăm legume și fructe – proaspete și diversificate – minim 400 grame în fiecare zi, oprirea fumatului – imediat și total, cu ajutorul specialiștilor și cu grijă mare la calorii și la indicele glicemic!
DE REȚINUT: Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pentru sănătatea dumneavoastră. Să vă lăsaţi de fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteţi face pentru a vă scădea riscul de a suferi de boli ale inimii sau ale vaselor de sânge.
Niciodată nu este prea târziu să vă lăsaţi de fumat!
Fiecare ţigară pe care o fumaţi vă face rău. Fumatul nu este singurul, dar este cel mai important factor de risc cardiovascular. Toate bolile inimii pot fi cauzate sau agravate de catre fumat. Dacă mai aveţi şi alţi factori de risc (incluzand stress-ul de orice fel), atunci şansele ca dumneavoastră să suferiţi de o boală a inimii creşte foarte mult.
HIPERTENSIUNEA ARTERIALĂ – Nivelul normal al tensiunii arteriale este de aproximativ 120 mm Hg (sistolică) şi 80 mm Hg (diastolică). Dacă vi s-a comunicat că tensiunea dvs. este mai mare de 140 cu 90 trebuie să cereţi sfatul medicului de familie.
Ce puteţi face pentru a reduce tensiunea arterială? Un stil de viaţă sănătos poate ajuta la menţinerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut. Este indicat să vă menţineţi greutatea la un nivel potrivit pentru înălţimea şi constituţia dumneavoastră. Consumaţi cât mai multe fructe şi legume şi reduceţi cantitatea de sare din alimentaţi dvs. zilnică. Sodiul din sare este asociat cu tensiunea arterială ridicată.
FII ACTIV! – Nu trebuie să fii sportiv de performanţă pentru a-ţi reduce riscul cardiovascular. Activitatea fizică contribuie la reducerea riscului de apariţie al bolilor cardiovasculare, scade greutatea, îmbunătăţeşte valorile tensiunii arteriale, ale colesterolului şi ale glicemiei, reduce stresul şi creşte buna dispoziţie. Cu cât eşti mai activ cu atât cresc şi efectele benefice!
Copiilor şi tinerilor le sunt recomandate 60 minute de activitate fizică în fiecare zi. Un bun mod de a încuraja această activitate este practicarea mişcării în familie. De asemenea, este recomandată încurajarea copiilor să înlocuiască timpii petrecuţi în faţa ecranului TV sau al calculatorului cu activitatea fizică.
Articol realizat cu sprijinul membrilor Mariana Bereczki și Ciprian Zarzu de la Rotary Club Onești