Răsplata muncii aduce mari satisfacții și mulțumire sufletească

Răsplata muncii aduce mari satisfacții și mulțumire sufletească

Puterea care face a spori fericirea acestei lumi poate să bucure o viață întreagă iar rezonanța unui asemenea miracol reușește  să înfrunte timpul. ”Era ca mai ieri”, în anii 2008 – 2009 când, la revenirea sa în învățământ, profesorul Vasile Gîtu s-a gândit să înființeze Asociația Cultural Folclorică ”Datini Trotușene”, în cadrul căreia să activeze un ansamblu folcloric cu orchestră, grup vocal, soliști și dansatori.

Acum, în această asociație sunt Ansamblul ,,Datini Trotușene” și Ansamblul ,,Plaiuri Trotușene”, ele având peste 80 de membri (copii, tineri, adulți), Orchestra de muzică populară (formată din 14 instrumentiști –copii) , Grup vocal, soliști și trei trupe de dansatori. Cu toții poartă respectul pentru tradițiile populare și duc mai departe armonia frumoaselor cântece și dansuri din comuna Dofteana (o comună care are în jur de 12 000 locuitori). Prof. Vasile Gîtu, președintele Asociației Cultural Folclorice ”Datini Trotușene” din Târgu Ocna, ne-a declarat: „Am participat la multe festivaluri – concurs în țară, am obținut numeroase premii, am fost alături de comunitatea locală la evenimentele organizate, am susținut programe artistice la  <<zilele>>  multor localități dar cea mai mare bucurie am avut-o când am reprezentat România la festivaluri internaționale! În anul 2018 am fost prezenți în Bulgaria, la Varna, în 2019 la Sunny Beach – Bulgaria, în 2022 am evoluat în Albania, la Durres și în anul 2023 în Grecia, la Paralia Katerini. În Bulgaria am participat la cea de-a XXV –a ediție a Festivalului Internațional de Folclor de la Varna, fiind foarte bine primiți. Am putut vizita atunci și Balcicul, care până în 1940 a aparținut de Regatul României. La Durres, în al doilea oraș al Albaniei, oamenii au fost foarte ospitalieri și extrem de încântați! Se vedea pe chipurile lor bucuria, noi având o frumoasă costumație națională . Încă un motiv de mândrie a fost că am reprezentat comuna Dofteana și zona Moldovei (România) până departe, în Grecia! Mulțimea de români prezenți și aplauzele îndelungi pe care le-am primit sunt răsplata muncii noastre! În perioada 23-29 august 2023 am petrecut clipe frumoase, bucurându-ne de vremea frumoasă, de peisajele minunate, de soarele și apa Mării Egee, participând la cunoscutul Festival internațional de folclori de la Paralia Katerini (din Grecia, la care au fost prezente formații artistice din mai multe țări). Și mai este un lucru de menționat: pentru membrii ansamblului totul este gratuit! Noi trăim pe picioarele noastre! Ne autofinanțăm cu ajutorul Declarației 230, prin redicționarea de până la 3,5 la sută din impozitul pe venit și din sponsorizări”.

Președintele Asociației Cultural Folclorice ”Datini Trotușene”, prof. Vasile Gîtu, a evidențiat un fapt deosebit:” Cel mai mare ajutor ni-l dă Consiliul Județean Bacău! Am avut proiecte de finanțare nerambursabilă cu această instituție în anii 2017, 2018, 2022 și în acest an- 2023. Consiliul Județean Bacău ne-a ajutat ca să avem recuzită necesară pentru spectacole. Un nou proiect ce are în vedere achiziții de piese de recuzită și echipament necesar susținerii spectacolelor de către formațiile artistice ale asociației noastre se derulează acum cu Consiliul Județean. Este vorba despre Proiectul  <<Datini Trotușene pentru viitor>>, prin care membrii ansamblurilor noastre au oportunitatea să-și dezvolte talentul, valorile culturale tradiționale devenind astfel și mai vizibile! Avem o totală mulțumire față de Consiliul Județean Bacău pentru întreg sprijinul pe care ni-l acordă!” .

De la profesorul Vasile Gîtu am aflat și o noutate pe care membrii Ansamblului ,,Datini Trotușene” o pregătesc pentru sfârșitul acestui an: ,,Cu mulți ani în urmă, în localitățile de pe valea Trotușului erau persoane ce suflau în tulnice (buciume)! Îmbinând utilul cu plăcutul și pentru a readuce acest instrument arhaic între obiceiurile Văii Trotușului, în vară am călătorit în Munții Apuseni în căutarea puținilor meșteri populari care mai știu arta confecționării tulnicelor și buciumelor. Am luat cu noi doi membri ai Ansamblului Datini Trotușene (pe Tudor Buhalea și pe Leonard Merchez) și l-am găsit pe meșterul popular Ionel Gligor, care ne-a primit cu multă ospitalitate. El ne-a prezentat arta confecționării tulnicelor și a altor obiecte din lemn dar și inițierea în arta suflatului în tulnice! Acum avem șase tulnice, astfel că la sfârșitul acestui an venim cu această premieră!” .

În ceea ce privește activitățile la care membrii Ansamblului Folcloric ”Datini Trotușene” vor fi prezenți până la sfârșitul acestui an, calendarul este unul deosebit de încărcat. Astfel, în ziua de 11 noiembrie acest ansamblu trotușean va participa la un festival – concurs care va avea loc la Buzău. Un fapt sublim, care ne face să fim mândri cu acest ansamblu se va înregistra la 1 Decembrie, când, la sărbătorirea Zilei Naționale a României, “Datini Trotușene” a fost invitat să susțină un program artistic în ”Cetatea Unirii”, la Alba Iulia ca reprezentant al provinciei istorice Moldova! Este o participare cu o puternică încărcătură patriotică, fiind cinstiți înaintașii care au înfăptuit Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Tot în acest an Ansamblul ”Datini Trotușene” va fi prezent la Bacău la Alaiul Obiceiurilor de Iarnă și va participa în localități din zonă unde, la sfârșit de decembrie, se vor desfășura manifestări culturale de păstrare a tradițiilor populare de Anul Nou. Menționăm că alături de Orchestra de muzică populară în spectacolele prezentate de ansamblurile ”Datini Trotușene” și ”Plaiuri Trotușene”și de Grupul vocal evoluează și soliștii de muzică populară Ionuț Țifrea, Andra Gutăș, Marina Andraș, Vasilica Spoială, Amalia Uglea și Ecaterina Damian.

,,Trofeele și premiile obținute la concursuri și la festivalurile naționale și internaționale, de la înfințarea Asociației Cultural Folclorice  <<Datini Trotușene>> și până acum, sunt răsplata muncii și dorinței de autoperfecționare”, a declarat prof. Sorina Gîtu, vicepreședintă a Asociației Cultural Folclorice „Datini Trotușene”, care a adresat felicitări membrilor celor două ansambluri, orchestrei populare, interpreților și grupului vocal, precum și dansatorilor. Lor li se alătură oameni cu dragoste de locurile trotușene, pentru a transmite urmașilor minunatele tradiții cunoscute în întreaga țară.                          Ion Moraru

COMENTARII

Ion Petrea, profesor

Felicitări, felicitări și succese, D-l Vasile Gîtu alături de formația de suflet și de cei dragi!

Sorina Gîtu, profesor
În spatele acestor succese pe care le-am obținut sunt multe ore de muncă depuse de membrii Ansamblului nostru,care au avut la bază pasiunea pentru folclor,plăcerea de a transmite mai departe obiceiurile și tradițiile locale și de pe valea Trotușului. Felicitări tuturor!

 

Distribuie articolul!