Din cursul timpului, la Mărășești

Din  cursul  timpului, la Mărășești

Bătălia de la Mărășești a demonstrat că trupele române, echipate cu cele necesare unui război modern, sunt excelente. Apărarea de la Mărășești și-a consacrat un loc în istorie, alături de apărătorii de la Iser și Verdun.

Mackensen a trimis pe frontul de la Mărășești toate trupele disponibile, susținute de o artilerie puternică, și a decis să străpungă frontul cu orice preț, fără să țină cont de pierderi.

Românii au fost obligați să se opună pe teren plat, fără altă acoperire decât tranșeele. Nu au avut nici fortificații, nici munți, nici păduri care să îi ajute, așa cum s-a întâmplat toamna trecută în Munții Carpați, iar românii neînfricați au stat fără să îngenuncheze sub focul artileriei inamicului și fiecare atac al nemților a fost urmat de unul și mai puternic al trupelor ruso-române.

 

Ziarul Sheffield Evening Telegraph, sâmbătă, 1 septembrie 1917 

 

Fizicianul Cristian Presură a făcut o amplă documentare  în arhiva ziarelor britance  asupra situației  de pe frontul din România în august 1917. În timpul bătăliei de la Mărăşeşti desfășurată între zilele de 24 iulie și 6 august 1917, au pierit pe câmpul de luptă circa 11.500 de militari români, pierderile totale din ambele tabere ridicându-se la un număr peste 30.000 de soldați căzuți la datorie.

După 6 august (19 august, după calendarul nou), a început ofensiva serioasă și ceea ce avea să rămână în istorie ca luptele de la Mărășești.

 Mausoleul de la Mărășești( inaugurat la 18 septembrie 1938),  este un  monument reprezentativ printre cele dedicate eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Acest monument  a fost construit între anii 1923-1938 de către Societatea Naţională a Femeilor din România, societate în fruntea căreia se afla Zefira Voiculescu, văduvă de război, fosta soție tocmai a unuia dintre eroii căzuți în Bătălia pentru Mărășești.

 

 * Azi la Mărășești,  orășelul este plin de  câini dar ”bietele animale nu au nici o vină ci locatarii că nu duc haitele de câini în fața Primăriei, pentru a sesiza și mai mult autoritățile locale… Dar câinii ascund …trotuarele rele și urâte din acest oraș, ca la nimeni! Trei sferturi de Mărășești  au plecat în Anglia, Germania, Italia, Spania…Iar zilele trecute  la Mărășești  s-a făcut o amplă campanie împotriva  reclamelor pentru jocurile  de noroc, a ”păcănelilor” , la nivel național  fiind peste 12 000 astfel de ”săli!”  

 

 

Distribuie articolul!