Cu poemul ”De dragoste – n noi”, scris de Cătălin Pilly a început zilele trecute un frumos eveniment – o lansare deosebită de carte, care a avut loc la București. Totul a fost ”spumant”, prezența unor mari personalități ale scrisului și artelor din capitala României a făcut ca fiecare clipă să fie sublimă și ”îmbrățișată de aplauze”. Aceasta deoarece, după cum a remarcat un invitat la această lansare ”poezia lui Cătălin Pilly, dincolo de sinceritate alătură vibrația sentimentelor și cu rostirea adevărului!”
Cătălin Pilly, protagonistul principal al acestei lansări (care are loc cu sprijinul ”Contrast” și al ”Fundației Naționale ”Niște Țărani – Dinu Săraru”), va fi prezent astăzi la Filiala ”Cosânzeana” a Bibliotecii Municipale din Onești! Ceea ce urmează să se întâmple la acest eveniment anticipăm ca să fie o adevărată Gală a poeziei (prin versurile celui care a scris înflăcăratele versuri ”Am pierdut și dreptul de stăpâni / Dar nu vom pierde însă România”) dar și a picturii (fiind prezent cu o expoziție medicul pictor Dan Ciobanu). Este de remarcat faptul că ”distribuția” acestui eveniment cuprinde pe venerabila profesoară oneșteană Livia Blaga, pe ing. Victor Moisă (apropiat al artelor și al ”reverberației cuvintelor în vers”), pe marele prieten al artiștilor – Gigi Chelmuș (care a încurajat mereu pe talentatul poet Pilly în ”zborul spre înălțimile poeziei”). Alături îi vor fi și Leonard Croitoru (o ființă distinsă, apropiată eleganței și culturii) și liceanul într-o continuă ascensiune, Victor Plutașu precum și iubitorii de poezie din municipiul Onești, care în pofida căderii sale economice reușește să își schimbe fața (prin noul aspect al zonei Casei de Cultură și…”să săgeteze” noi valori pe plan național și internațional, în mai multe domenii (un exemplu fiind și poetul ”ce clepsidrează prezentul” – cum e frumos prezentat în capitala României Cătălin Pilly). Recent el a realizat, în colaborare cu Institutul Cultural Român Tel – Aviv (Israel) broșura ”Hatikwa – Pașaport către nemurire”, care a fost prezentată în ziua de 28 septembrie 2023 într-un eveniment prilejuit de comemorarea Zilei Holocaustului Evreilor. Este de evidențiat prezența lui Cătălin Pilipăuțeanu la Institutul Cultural Român Tel Aviv, unde a susținut un recital liric pe care l-a închinat domnului L. Roth, supraviețuitor al Holocaustului, la manifestare fiind prezent și Ambasadorul României în Israel, dr. Radu Ioanid.
”Este un talent autentic, pentru care Limba română este un izvor de apă vie. Sunt fericită să-l văd progresând în literatură și aștept ca poeziile sale să fie traduse ăn limbi străine”, a menționat la întâlnirea cu care Cătălin Pilly ne-a bucurat în vara acestui an, în pragul lunii iunie. Atunci a fost prezent și oneșteanul Leonard Croitoru, care a mărturisit:”Am fost plăcut surprins să citesc din versurile sale și am observat o sclipire… Cătălin Pilly are o inteligență nativă deosebită și îmi doresc să ajungă în literatură acolo unde îi e locul, în galeria marilor poeți!” Împărtășind aceleași gânduri Gigi Chelmuș a deschis ”o luminoasă fereastră” – ”Cătălin nu a uitat niciodată de Onești! Și când va ajunge acolo unde își dorește el va fi Cătălin Pilipăuțeanu din Onești!” Menționăm că la întâlnirea din ziua de 23 iunie de la Filiala ”Cosânzeana” inginerul Dan Moisă a reușit (cum numai inginerii reușesc!), să-l ”transbordeze” în lupta împotriva ”uitării celei oarbe” pe talentatul poet oneștean în orizontul nemărginit al poemului eminescian ”Luceafărul”! A fost clar și ”verdictul” acestei surprize:”Prieten este singurul sentiment ce nu se poate defini!”
Menționăm că și la evenimentul oneștean de azi ne vor lumina tablourile medicului Dan Ciobanu, care ”a făcut din deșert o oază plină de frumusețe” și în al cărui talent iubitorii de artă cred. Fiind foarte greu de a surprinde în cuvinte profundele și emoționantele mesaje transmise prin culoare de către Dan Ciobanu (care este un mare iubitor al naturii), ”în ecuație” rămâne faptul că poezia și pictura (două arte surori), se împletesc în mod fericit, ele având rădăcini comune!
Iar pentru că azi ”o să curgă poezia”, să ridicăm o cupă în cinstea ei!
BARBUTUL PE MIRESE PIERDE TOAMNĂ
Veneai cu mine, zarul te răstoarnă
Spre tine nu mă pariam nici eu
Barbutul pe mirese pierde toamnă
Că am riscat pierzându-ne mereu
Un drum de arbori fără de inele
Tăiați din rădăcini pe calendar
Inelele pe degetele grele
Nu vor primi la nuntă nici un dar
Pe lac stau zăvorâți nuferi rebeli
Și lebede ne ciugulesc dormirea
E dimineață, bei cafea, te speli
Eu beau albind, murindă, amintirea
Ce secol greu, război pe tot cuprinsul
Și parcă la ghișeu îmi cumpăr zbor
Vom fi spre dor o iarnă, cum ni-i ninsul
Cum de pe trupul tău spre vis cobor
E ora neuristelor smochine
Cu un Hristos flămând uscând un trunchi
Eu te culeg, plângând, plângeai cu mine
Și ne dormeam nevisele-n genunchi
Un fel de schit ne-a condamnat la fire
Precum un pustnic vede pe Hristos
Nu ne vor crede îngerii, iubire
Că aveam aripi și zburam pe jos
Închide pleoapa, e lumină multă
Și ochiul nostru nu mai e deschis
Îți sunt aproape, un moment, ascultă
Cum plânsul tău pe ochii mei te-a scris
E, Doamne, înmurire de o vreme
Un ghips de rugăciune peste noi
Și nu mai poate umbra mea să-ți cheme
Toată absența noastră înapoi
Vom fi precum ne-am ars zapisul greu
Să nu avem vreun legământ de vină
Doar că, iubire, dor în tine-s eu
Închid lumina să ne fim lumină
E dimineață înspre sudul sud
E insomnie văruind caleașca
Să mai aștepți puțin, ai părul ud
Și buzele cu roșu varsă ceașca
Nu te mai strig, să nu mă mai aud
Ne-am sinucis să ne ucidem masca..
.
Veneam cu tine, zarul mă răstoarnă
Spre mine nu te pariam nici eu
Barbutul pe mirese pierde toamnă
Că ne-am riscat și ne-am pierdut mereu…
De zarul ți-e sărut, punctele eu
Iubito, să câștige Dumnezeu… Cătălin Pilly, București, 9 octombrie 2023,