UN ARTICOL DE PROF. ARISTOTEL PILIPĂUȚEANU
„Atenție ! Vă rugăm să vă închideți celularele! În această seară vom audia…” . „Celularele” reprezintă un sinonim desuet pentru modernele smart- phone-uri, iar ce urmează este formula magică prin care se deschide poarta vrăjită a muzicii. O nouă seară minunată pe care profesorul Aristică Vaida o oferă în cadrul stagiunilor muzicale pe care cu deosebit efort le-a permanetizat la Onești. Datorită lui, cei receptivi la frumosul artistic s-au putut bucura ani la rândul de remarcabile întâlniri, trăind plenar bucuria concertelor rezervate doar melomanilor din marile orașe. Nu-i puțin lucru să vezi la tine acasă celebrități precum violonistul Alexandru Tomescu, violoncelistul Răzvan Suma, pianistul Horia Mihail, să le asculți pe Daniela Vlădescu sau Bianca Ionescu.
Născut la 12 decembrie 1973 în Onești, dirijorul Aristică Vaida este absolvent al Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, licențiat în Arte cu lucrarea „Imnele Sfintei Liturghii în contextul creației corale religioase românești”, o atenție specială fiind acordată marelui compozitor Gavriil Muzicescu. În 2006 prof. Aristică Vaida înființează două formații corale în localitatea sa natală, Corul Magnificat al Liceului Teologic „Fericitul Ieremia” și Corul de copii „Andantino” al Școlii Gimnaziale „Ghiță Mocanu”. Oneștenii nici nu-și pot închipui bucuria Crăciunului fără prezența acestor două formații. Cu ele, Aristică Vaida a susținut concerte religioase și laice la Iași, Bacău, Suceava și Brașov (concert de Paști la Biserica Neagră). În palmaresul său intră premiile obținute la concursuri organizate în județele Bacău, Vrancea ori Covasna. În 2012 obține gradul didactic I avându- l ca îndrumător științific pe cunoscutul prof. univ. dr. Cornel Groza, dirijorul Corului de cameră „Capela Transilvanica”. Ideea de a iniția o stagiune muzicală în cadrul Bibliotecii Municipale din Onești i-a aparținut lui Aristică Vaida, profesoarei sale, conf. univ. dr. Mihaela Spiridon și pianistei Ozana Kalmuschi – Zarea. Argumentul prim l- a constituit entuziasmul constanților spectatori. S-a adăugat posibilitatea unei permanente colaborări cu Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Extensia acesteia de la Piatra Neamț. Cu o frecvență de aproximativ un concert pe lună, s-au interpretat lucrări ale iluștrilor compozitori clasici, piese de mare popularitate și bijuterii muzicale mai puțin cunoscute, ale căror sonorități au reprezentat adevărate descoperiri pentru împătimiții stagiunilor. La insistențele profesorului Vaida, Primăria municipiului Onești a achiziționat prețiosul pian de concert Yamaha, fapt ce a redimensionat evenimentele muzicale, oferind o varietate repertorială și interpretativă pe care doar acest instrument o putea asigura.
„Fără emoții nu se poate trăi și munci. Fără emoții n-am fi oameni!” declară Aristică Vaida. Interpretarea cu pasiune conferă pieselor, religioase ori nu, o notă de eleganță și trăire autentică. Împlinește nevoia și bucuria tinerilor de a fi împreună, plini de energie pozitivă. Ținta finală este ca spectatorii să plece de la fiecare concert mai bogați sufletește și mai curați la inimă. Ambițios și tenace, dar mai ales devotat misiunii sale de educator și coordonator muzical, prof. Aristică Vaida face parte din categoria românilor care au încetat să se mai lamenteze din cauza clasamentelor europene, convinși fiind că resursele principale și soluțiile există în noi înșine. Pentru tot ceea ce ne dăruiește cu neprecupețită generozitate, eternul adolescent (inclusiv fizic, deși rotunjește frumoasa vârstă de 50 de ani), merită întreaga noastră prețuire!
În primăvara acestui an, în ziua de 7 mai, la Catedrala Ortodoxă ”Pogorârea Sfântului Duh” din Onești prof. univ. dr. Cornel Groza și prof. Aristică Vaida au susținut un concert de muzică sacră la care au luat parte Corul ”Capela Transilvanica” al Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj și Corul de Copii ”Alegria” al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Onești. Acum, în data de 14 decembrie la Cinematograful ”Capitol”, sub bagheta dirijorală a conf. univ. dr. Ciprian Para și a prof. Aristică Vaida, a avut loc Concertul Extraordinar de Crăciun la care au luat parte Corul ”Ave Musica” al Academiei Naționale de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj și corurile oneștene ”Magnificat” (al Liceului Teologic ”Fericitul Ieremia”), ”Alegria” (al Școlii Gimnaziale Nr. 1) și ”Andantino” , de la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu”. Acest concert a cuprins și o piesă din repertoriul internațional (”Stille Nacht” – ”Noapte Sfântă”) la care aranjamentul coral pe patru voci și pentru instrumentele chitară și pian a fost realizat de prof. Aristică Vaida.
Menționăm că la finalul concertului de un pitoresc aparte, închinat și aniversării a 565 ani de la prima atestare documentară a municipiului Onești, formațiilor corale participante li s-au acordat diplome din partea Primăriei municipiului Onești iar dirijorilor – conf. univ. dr. Ciprian Para și prof. Aristică Vaida- li s-au oferit Distincție!
Evenimentul cultural desfășurat în seara zilei de 14 decembrie la Cinematograful ”Capitol” a fost posibil prin ”însumarea forțelor” și sponsorizării de către mai multe firme (Grup Șerban, Agricultorul Grup, Confer Grup, Imperial Slots, Croco) și instituții din municipiu – Colegiul Tehnic ,,Gheorge Aschiˮ Onești, un rol deosebit în împlinirea acestei manifestări având Elena Pașcu Apăvăloaie (consilier local). În deschidere, tânărul istoric Victor Plutașu a vorbit despre prima atestare documentară a Oneștiului, de la care au trecut 565 ani. El a menționat că ”o rezonanță interesantă ar avea organizarea unui eveniment care să fie dedicat Oneștiului secolului XX, când localitatea a devenit oraș”. Despre ”haina de sărbătoare” a Oneștiului de la acest eveniment Elena Pașcu Apăvăloaie a declarat:” Cele trei coruri oneștene – <<Alegria >> (de la Școala Gimnazială Nr. 1), <<Andantino>> (de la Școala Gimnazială <<Ghiță Mocanu>> și << Magnificat >>, al Liceului Teologic <<Fericitul Ieremia>>, coordonate de profesorul Aristică Vaida, împreună cu studenții Academiei Naționale de Muzică <<Gheorghe Dima>> de la Cluj, conduse de dirijor profesor universitar doctor Ciprian Para, au transformat seara de 14 decembrie într-una de poveste”.