”Doliul alb”, al pierderii personalităților ce și-au dăruit viața dezvoltării culturale a acestor meleaguri moldave rămâne peste Onești! Printr-un comunicat de zilele trecute (de la 20 ianuarie), Uniunea Scriitorilor din România anunță încetarea din viață a scriitorului Corneliu Lupeș, membru al Filialei București – Critică, Eseistică și Istorie Literară din anul 2008. În acest comunicat se menționează:” Corneliu Lupeș s-a născut pe 28 octombrie 1943 și a fost o personalitate de aleasă cultură, un scriitor înzestrat, un muzeograf de excepție și, nu în ultimul rând, un intelectual de mare înțelepciune și omenie. În cazul său, toate aceste calități și încă multe altele s-au manifestat de-a lungul a zeci de ani de viață, mai cu seamă în strălucita sa calitate de păstrător al amintirii celor care au locuit cândva în trei dintre cele mai renumite case memoriale patronate de Muzeul Literaturii Române, adică apartamentele sau casele care au aparținut marilor noștri scriitori George Bacovia, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu.
În atmosfera aceea de interioare, în acele spații de legendă, Corneliu Lupeș a organizat întâlniri frecvente între scriitori și artiști de renume din toate domeniile (muzicieni, actori, regizori, plasticieni, arhitecți), care au devenit în timp întruniri de mare atracție pentru creatorii și prețuitorii bucureșteni de frumos.În aceste locuri patronate zeci de ani de Corneliu Lupeș, cei interesați și-au găsit adesea terenul de documentare și inspirație, iar ecoul operelor lor (versuri, proze scurte, lucrări plastice, documentare cinematografice, interpretări muzicale, prezentate uneori în premieră, într-o atmosferă de club de înaltă ținută) a țintit către performanță și originalitate.
Corneliu Lupeș însuflețea cu acțiunile sale Casa Memorială „George și Agatha Bacovia” și a fost un partener de nădejde în realizarea documentarului artistic pentru Televiziunea Română: <<În căutarea lui Bacovia>>. Dintre volumele publicate amintim: <<Itinerare memorialistice bucureștene>>, Editura Muzeul Literaturii Române, 2003; <<Memorie literară bucureșteană>>, Editura Muzeul Literaturii Române, 2005; <<… flacără a verbului românesc>>, Editura Muzeul Literaturii Române, 2007; <<Șoaptele urbei>>, Editura Oscar Print, 2011; <<Scriitori-diplomați, diplomați-scriitori>>, Editura Oscar Print, 2013.”
Despre lucrarea ”… flacără a verbului românesc” ( Editura Muzeul Literaturii Române, 2007), criticul literar Simona – Grazia Dima din București a menționat:” Avantajul de a fi fost vreme îndelunga parte de a cunoaște faptele din interior, este evident. Autorul nu s-a mulțumit însă cu aceasta. Probitatea profesională i-a dictat să efectueze investigații susținute, pe multiple planuri, spre a clarifica toate împrejurările semnificative, prin care Muzeul Literaturii Române, asemenea unei ființe vii, a trebuit să treacă, până la a-și configura un profil distinct și de mare însemnătate pentru literele românesti și pentru cultura româna. În general. Corneliu Lupeș a cercetat documente, a intervievat foști și actuali muzeografi, precum și personalități literare de marcă, implicate în problematică, spre a înțelege textura unui traseu complicat, de la perioada romantică << a începuturilor>>, trecând prin cea clasică, până la profilul postmodern de astăzi”.
După cum a menționat într-un mesaj prietenul său Ioan Cozma pe o rețea de socializare , ”Corneliu Lupeș a avut origini paterne din Valea Șoșii, comuna Poduri, județul Bacău. El a fost profesor la școlile gimnaziale din satele Berești-Tazlău și Turluianu, la cea din urmă și director, în perioada 1967-1972. Corneliu Lupeș a fost director la Casa de Cultură din Municipiul Onești (1972-1977), o vreme fiind și redactor la ziarul << Petrochimistul>> din localitate. Din anul 1977 s-a mutat în capitală, unde după eforturi mari, ocupând diferite funcții administrative pe șantierele patriei din acea vreme, reușeste să revină la catedră, pe care a iubit-o cu mult patos, la unul dintre zecile de licee bucureștene, anume la <<Autobuzul>>, un liceu industrial, dar la catedra de Limba română. În perioada 1989 – 2013, profesorul Corneliu Lupeș a desfășurat o rodnică activitate la MNLR ( Muzeul Naţional al Literaturii Române), mai întâi ca muzeograf, apoi până la pensie ca Șef Secție <<Case Memoriale>>”.
Menționăm că profesorul, istoricul literar, muzeograful Corneliu Lupeș (ce a fost director al Casei de Cultură din Onești vreme de câțiva ani), s-a numărat printre susținătorii și participanții activi la ”Zilele Culturii Călinesciene”, manifestare emblematică pentru municipiul de pe Trotuș, care a avut peste 50 de ediții!
În foto, prof. Corneliu Lupeș la Muzeul ”Ion Minulescu” din București. Fotografie din colecția doamnei Simona Grazia Dima