”O activitate din suflet și cu suflet!”

”O activitate  din suflet și cu suflet!”

Apreciem  de fiecare dată  bucuriile ce înnoiesc sufletul! An de an la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”  din Onești  la sărbătoarea religioasă ”Sfinții Trei Ierarhi – Vasile, Grigore și Ioan”(celebrată la 30 ianuarie),  se adună  aici întru cinstire  și bucurie  cadrele didactice (foști și actuali profesori)  și elevi ai colegiului  pentru momente  din cele mai emoționante. Această  ”sărbătoare de suflet” a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii  de către preoții Nicolae Zaharia (paroh al Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Împărați Constantin și Elena”) și Petru Pavăl (secretar al Protoieriei Onești).    Este de remarcat faptul că momentele de sărbătoare de la capela închinată  celor trei ierarhi  de la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” (care este  între primele capele religioase amenajate după Revoluția din 1989  pe lângă instituțiile de învățământ din județul Bacău), s-au legat într-o  salbă  a unei sărbători deosebite.

 Prof. Oana Zaharia, consilier educativ al  Colegiului  Tehnic ”Gheorghe Asachi” a menționat:”Fiecare dintre cei prezenți  au adus lui Dumnezeu recunoștință, rugăciune și mulțumire  pentru  purtarea Sa de grijă. La finalul Sfintei Liturghii, Domnul Director Mihai Ursachi a adresat celor prezenți un cuvânt de apreciere și mulțumire, îndemnând la recunoștință, rugăciune şi gând de pioasă amintire pentru profesorii și elevii care s-au mutat la Domnul, concretizate în cadrul Slujbei de pomenire ce a urmat.”

  În predica la aceste momente liturgice părintele  Nicolae Zaharia (paroh al Bisericii Ortodoxe ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Onești), a menționat: ”Dorim să vă punem la suflet  toate gândurile frumoase  adunate pentru această Sfântă Liturghie a Sfinților Trei Ierarhi și dacă emoțiile dau năvală peste noi este nu numai  de a susține credința străbună ci și de <<a lucra  în pământul  sufletesc>> al elevilor de aici, al tuturor celor prezenți, pentru a fi împreună și acum și în veșnicie”.

  Un moment de puternică profunzime s-a constituit prezentarea unui program artistic și religios de către elevii claselor  a IX a de la acest colegiu, care s-a  constituit și ”într-un omagiu și un gând bun celor care  au suferit în închisorile comuniste  și  acum sunt în veșnicie și se roagă pentru noi” (cum a declarat prof. Gabriela Pal Kelemen). Ea a mai menționat:”Datoria noastră este  să ducem mai departe credința, pentru ca această țară să fie în continuare rotundă ca un soare!” Pentru început a fost urmărită  o prezentare video în care ÎPS  Macarie,  al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a adus rugămintea  către  oameni de a  nu-și pierde credința. ”Cu toții, indiferent de vârstă, suntem  <<copiii>>  Maicii Domnului, ce ne apără de vârtejurile acestei vieți. O rugăm  să ne conducă lin spre  Împărăția Cerului și să nu uităm  cuvintele Sfântului Vasile cel Mare: <<să nu vă pierdeți  curajul și râvna voastră să  crească  în fiecare zi pentru creșterea și păstrarea credinței!>> Fără aceasta  poporul este  ca și apele mării, ce se lasă  duse în toate direcțiile de vânt! Niciodată Dumnezeu nu își abandonează  oamenii săi! În acest veac cuprins de întuneric, dacă Dumnezeu are râvnă  pentru noi și noi să avem pentru El! Să facem  bine nu pentru a căpăta  vreo răsplată  ci pentru că iubim binele!”, sunt  cuvintele înaltului ierarh,  care  s-au auzit dincolo  de  ecranul de proiecție, care ”a mai pus la  suflet” un mărgăritar – ”aici pe Pământ  ești  trecător, un pelerin!”

 Pornind de la ideea că ”Duhul sfânt  lucrează întotdeauna  nemărginit și în tot locul” prof. Gabriela Pal Kelemen a adresat ”un îndemn la sinceritate, la a ne vedea pe noi  așa cum suntem, ca prin pocăință să devenim  <<dâre de lumină>> în lumea pământească  și călăuză de lumină îndreptate spre  lumea cerească!” O dată cu recitalul liric  din creația poeților Ion Nenițescu (”Acolo unde-s nalți stejarii”)  și  Grigore Vieru (”În aceeaşi limbă /  Toată lumea plânge, /  În aceeaşi limbă  /  Râde un pământ” – ”În  limba ta” ), emoționant  și pilduitor  în întregul său a fost momentul de evocare a Sfinților Închisorilor. Acesta a adus o reverberație deosebită cu imaginea aprinderii candelelor, care, împreună cu  interpretarea  unor  cântece duhovnicești, parcă apoteotic, au luminat ”zidurile reci ale pușcăriilor” dar și ”Siberiile de gheață” – ”credința fiind lumina!”-așa cum a mărturisit ”martirul suferinței”,  Ioan Ianolide. Directorul Colegiului Tehnic”Gheorghe Asachi” prof. Mihai  Ursachi a felicitat  pe toți  cei care s-au implicat  în ”această activitate din suflet și cu suflet  pentru noi!”

 Menționăm  că la realizarea  acestui sublim  program  cultural – religios  au contribuit profesorii Gabriela Pal Kelemen, Oana Zaharia, Mihaela Bucă și Adina Volmer, care  au scris  o pagină nouă la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi”, ca  mugurii  mult – așteptatei primăveri.   Ion Moraru

Distribuie articolul!