RĂSFOIND PRESA STRĂINĂ – ”MORGUNBLADID”, ISLANDA
Zeci de mii de locuitori din Reykjanes (Islanda) trăiesc acum într-o situație în care casele lor au rămas fără încălzire tradițională de zile întregi, în mijlocul unei ”pușcării de frig”. Aceasta deoarece țeava care alimenta cu apă caldă zona a fost ruptă de lava incandescentă a erupției unui vulcan. Este de evidențiat faptul că localnicii au avut ideea să atârne o țeavă nouă într-un pod suspendat peste lavă, cu camioane cu macara de ambele părți, dar au renunțat la acest lucru din cauza cutremurelor care au avut loc în zonă! Uimitor a fost faptul că stâlpii de înaltă tensiune nu au intrat sub lavă, deoarece lava era aproape la fel de înaltă ca umplutura de sol, care fusese pregătită lângă stâlpi.
În fața unor asemenea situații oamenii au găsit soluții…
Cuplul Gudrún Erla Jóhannsdóttir și Tómas Hansson dansează acasă în sufragerie pentru a se încălzi. Ei locuiesc în Reykjanesbær, localitate în care nu a mai fost apă caldă de joi 8 februarie, când conducta s-a prăbușit. „Nu facem decât pașii de dans și asta fără nici o ezitare. Nu contează câți ani ai, poți oricând să te miști. Ai picioare pentru asta”, spune Gudrún Erla. Cuplul, în vârstă de 81 și 83 de ani, s-a împreunat în urmă cu doi ani, ei amândoi își pierduseră partenerii anteriori…
”Dansul ușurează și starea de spirit”, a menționat Tomas. Gudrún Erla și Tómas nu se bazează doar pe dans pentru a se încălzi, ci au și două încălzitoare electrice. „Ne-am luat unul de la pompieri și apoi am avut unul”, spune Tómas, care face și o constatare: „De îndată ce se răcește, simt reumatismul”. ”Abia aștept să vină vara și apoi pot alerga pe câmpul larg”, spune Gudrún, amintind că a fost foarte frig în peninsula Reykjanes în ultimele zile, tocmai când nu a fost apă caldă. ” Avem mulți copii și nepoți. Sunt chiar stră-străbunică. Cred că sunt cea mai tânără stră-străbunică din țară”, spune Gudrún Erla cu mândria că poate nepoții vor avea norocul să se întâlnească cu bunicul și cu bunica!
Și casele de bătrâni Nesvellir și Hlévangur s-au pregătit bine pentru lipsa apei calde. Sobe electrice au fost amplasate în apartamentele gospodarilor lângă ușă, pentru ca și căldura să avanseze. Membrilor gospodăriei li s-au pregătit activitățile zilnice, deoarece au auzit destul de multe povești din vremurile trecute în viața lor! În opinia administratorului unei case de bătrâni ” o lecție poate fi învățată din această situație, și anume că locuitorii din Sudurnesj apreciază mai bine <<calitatea vieții luată de-a dreptul>>, cum ar fi lipsa de apă caldă, în special pentru cei mai tineri”. El spune că ”oamenii au experimentat multe lucruri în viața lor lungă, inclusiv nevoia de a dormi cu o pălărie și de a economisi apă. Tinerii caută să înțeleagă situația de acum și pot învăța multe de la bătrâni”.
În foto 3, drumuri din Islanda, acoperite de lavă vulcanică!