Mânăstirea Sfânta Ana este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. Această mânăstire are un istoric aparte, fiind ctitorită de către cunoscutul ziarist interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de tânăr sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial.
Ceea ce l-a făcut pe acesta să ridice o mânăstire este o întâmplare petrecută în anii războiului, întâmplare care l-a marcat profund. În toamna anului 1916, chiar pe Dealul Moșului, ziaristul a fost acoperit cu pământ, alături de camaradul său de arme, Petre Găvănescu, de explozia unui obuz la foarte mică distanță de aceștia. Amândoi au scăpat cu viață, iar Șeicaru a făgăduit să ridice în acest loc, atunci când va avea posibilități materiale, o mânăstire, în semn de mulțumire lui Dumnezeu, dar și în memoria tuturor eroilor care au căzut pentru o Românie Mare, după cum nota el însuși în actul de donație a mânăstirii către Mitropolia Olteniei, document notificat la Munchen la data de 24 martie 1975.
Mânăstirea Sfânta Ana a fost construită între anii 1936 și 1939, perioada în care Pamfil Șeicaru era director al ziarului Curentul și deputat în Parlamentul României.