În data de 15 februarie 2024, elevii de la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești au dedicat o întreagă zi omagierii scriitorilor care le-au marcat sufletele și imaginația. Sub deviza „Autorul meu de suflet”, tinerii moisiliști au creat o serie de evenimente și activități pline de entuziasm și creativitate.
Dimineața a debutat cu clasele a IX-a F și a IX-a D, care au ales să aducă în centrul atenției figura marelui dramaturg englez, William Shakespeare. Inspirându-se din tragedia atemporala „Romeo și Julieta”, elevii au realizat afișe, pliante, instalații și animații originale. Clinciu Radu și Bogatu Ioan, doi elevi pasionați de aplicațiile software 2D și 3D, au fost cei care au dat viață animațiilor, postând ulterior creațiile lor pe platforma YouTube, unde au stârnit numeroase reacții din partea publicului.
La clasa a X-a E, a fost momentul să descopere universul fantastic al scriitorului francez Jules Verne, cu romanul său captivant „Castelul din Carpați”. Această lectură a fost un imbold pentru cercetare și documentare, rezultând o expoziție de postere ce a fascinat colegii și a stimulat imaginația tuturor.
Elevii clasei a XI-a s-au dedicat recenziilor celor mai recente cărți citite, avându-l ca autor de suflet pe marele Marin Preda. Activitatea lor a fost completată de participarea elevilor Ciangău Rareș și Matei Daria la o provocare de lectură adresată elevilor mai mici, din clasa a III-a B de la Școala Gimnazială ”George Călinescu” (înv. Nadia Tufă). În acest context, au adus în atenția micuților un basm inedit al lui Mihai Eminescu, intitulat ”Vasile, finul lui Dumnezeu”, ilustrat într-un mod original, cu ajutorul unui program de desenat digital, pe tabletă..
Clasele a XII-a au avut parte de un eveniment deosebit online, cu tema „Autorul meu de suflet”, organizat de ANPRO (Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Română ”Ioana EM. Petrescu”). Invitat special a fost profesorul universitar Liviu Papadima, istoric literar, critic, eseist și teoretician, cu care elevii au interacționat în cadrul unui webinar. Întrebările adresate în chat-ul evenimentului au generat discuții pasionante și răspunsuri prompte, oferind o perspectivă nouă asupra operei literare și a influenței autorilor în cultura contemporană.
Ziua s-a încheiat într-o notă de dezbatere și învățare continuă, la Clubul de Lectură organizat la biblioteca colegiului. Aici, elevii au ales să exploreze comedia „Avarul” a celebrului dramaturg francez Moliere, vorbind despre Harpagon, personajul zgârcit și egoist, dar totuși atât de uman în lipsa sa de umanitate. Dezbaterile au atins subiecte precum secretul succesului durabil al operei lui Moliere și tipologii umane etern valabile, oferind o perspectivă profundă asupra lumii literare și umane.
Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești a dovedit încă o dată că pasiunea pentru lectură și pentru marii scriitori nu cunoaște limite, iar tinerii săi sunt gata să exploreze, să descopere și să împărtășească bucuria lecturii cu întreaga comunitate. Profesor coordonator Cristina Matei, Colegiul Național ”Grigore Moisil” Onești