Magnoliile simbolizează puritatea, feminitatea și noblețea. Pentru că există de milioane de ani, ele reprezintă și perseverența.
Magnoliile sunt arbuști decorativi, vestitori de primăvară, cu flori minunate și mireasmă îmbătătoare, care înfloresc înainte ca frunzele să apară.
Magnolia este o plantă cu adevărat specială, simbolizând gingășia, frumusețea și dragostea pentru natură. De-a lungul timpului, magnolia a fost asociată cu feminitatea, noblețea și perseverența.
Se spune că magnoliile sunt cele mai vechi plante de pe pământ și că au supraviețuit până în zilele noastre încă din perioada dinozaurilor, căci fosile ale acestor flori au fost descoperite în roci vechi de peste 100 milioane de ani în, America de Nord, Europa și Asia. Întrucât florile de magnolie au apărut înaintea albinelor și a altor agenți polinizatori, sunt polenizate de către insecte din familia Nitidulidae. Florile nu produc nectar, căci neavând petale si sepale propriu-zise, ele atrag insectele prin secrețiile lor dulci și parfumate.
Primele magnolii au fost aduse în Europa în anul 1688 din Virginia. Karl von Linne, descriind această plantă, a rebotezat-o după numele botanistului francez, Pierre Magnol, director al Grădinii botanice din Montpellier, Franța.
În funcție de dimensiunea florilor și de modul în care acestea înfloresc, se consideră că magnoliile simboluri diferite:
Soiurile de magnolie care cresc în regiunile sudice, fiind intens parfumate, simbolizează frumusețea divină și excelența.
Despre magnoliile cu flori albe se spune că reprezintă puritatea, perfecțiunea, sinceritatea și curățenia sufletului și a trupului.
Florile roz de magnolie sunt asociate cu tinerețea inocența, bucuria de a trăi. Magnoliile verzi simbolizează entuziasmul și bucuria, insa ele mai sănătatea și norocul.
Despre magnoliile cu flori mov se spune că vor fi oferite când o persoană dorește să transmită gânduri de însănătoșire și încurajări.
Se spune că magnoliile, atunci când sunt culese se ofilesc rapid și se îngălbenesc, acest lucru simbolizând trecerea din zona spirituală în cea materială.
În China, florile de magnolie sunt simbolurile nobleței și purității. În China antică, magnolia denudata este cunoscută sub numele de Yu-Lan, adică „orhideea de jad”, iar magnolia fuscata este numită Han hsiao hua, adică „Floarea cu zâmbet secret”, sugerând zâmbetul iubitor al unei fete modeste.
În Japonia, planta este folosită în scop ornamental, uneori medicinal, iar florile sale sunt considerate simboluri ale dragostei pentru natură. Tot la poporul japonez, floarea de magnolie este sublimă și este asociată cu forța vieții, fiind adesea oferită cu ocazia nașterii copiilor. În statele americane Louisiana și Mississipi magnolia este floarea simbol și reprezintă frumusețea, perseverența, demnitatea, dragostea pentru natură și spiritul nobil.
Despre persoanele care iubesc magnoliile se spune că sunt sensibile, altruiste, devotate, protectoare, tenace și perspicace. Articol realizat cu sprijinul jurnalistei Veronica Diac (Canal 33)
”Azi plouă iar, dar plouă cu magnolii,
Îmi bat în geam și mă doresc cu ele,
Iubirea își trimite-n valuri solii
Și-n urma lor un cer curat de stele…
Azi plouă iar, dar plouă cu iubire,
Cu dor de tine-ntr-un poem nescris
Și plouă alb de parc-un voal subțire
Acoperă un suflet manuscris. ” Versuri de Ioan Grigoraș & Liliana Trif