Sub genericul ”Din zestrea satului, Dialoguri”, Complexul Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău a găzduit în ziua de 25 martie (a Sărbătorii religioase ”Buna Vestire”), vernisajul expoziției artiștilor Maria Margoș și Gheorghe Parascan și o dublă lansare de carte. Acest eveniment a fost surprins de Mihaela Băbușanu, conservator la prestigioasa instituție băcăuană în rândurile care urmează…
Ce ar fi viața fără sărbători? Fără tradiții? Fără artă? Avem nevoie cu toții de astfel de repere și în acord cu rezonanța deosebită a ”Bunei Vestiri” Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” din Bacău, prin intermediul celor doi artișți, a venit cu propunerea unei experiențe vizuale și interesante. Totul armonizat foarte bine cu o dublă lansare de carte și cu inimile deschise ale celor care au ales să participe la eveniment. Alături de artiștii Maria Margoș și Gheorghe Parascan s-a aflat și inginerul Stelian Cartacuzencu. Au fost lansate biografia visătorului Gheorghe Parascan, sub titlul poetic “Trei dorințe” (carte care îi are ca autori pe Maria Margoș și dr. ing.Stelian Cartacuzencu) și “Universul viu”, lucrare apărută după 53 de ani de cercetare continuă, care a fost realizată de Gheorghe Parascan și de dr.ing. Stelian Cartacuzencu.
Întrebării ”ce-ar fi viața fără sărbători?” i se mai alătură una: “Cine suntem noi oamenii?” De la filozofii antici până astăzi s-au dat o mulţime de așa zis definiții ori s-au formulat o sumedenie de opinii în legatură cu acest subiect. Sunt învățați care își asumă afirmația că suntem un Suflet, un Spirit şi o Conștiință care trăiește într-un trup material, ce începe să conteze atunci când devine Conștient de Sine, și își dă seama că este creația lui Dumnezeu. În ziua de azi se pledează tot mai mult ca educația emoțională să fie implementată în școlile din întreaga lume, încercându-se atingerea dezideratului ca trăsăturile Inteligenței emoționale, precum administrarea emoțiilor distructive, empatia şi conștiinta de sine să fie poate cerințe îndeplinite la angajarea în muncă. Pentru că nu este așa, degeaba cunoaștem dacă nu înțelegem.Un mare cercetator în domeniul sufletului omenesc, C. G. Jung spunea ceva de genul <<știu că în multe privințe eu nu sunt ca alții, dar știu cum sunt cu adevărat>>. Omul este o desfășurare psihică, pe care n-o stăpânește sau o stăpânește, dar numai parțial – Ca urmare el nu are o judecată încheiată asupra vieții…se și spune dealtfel că avem de învățat toată viața. Povestea unei vieți începe undeva, într-un anume punct, despre care tocmai se înâtmplă să mai păstrăm o amintire. De aceea povestea este fără de început iar țelul omului poate fi indicat cu aproximație.
Revenind acum la cartea lansată astăzi, poate că Gheorghe Parascan în multe privințe nu este ca alții, așa cum spunea Jung, dar el știe cine este cu adevărat! Cine credem noi că este Gheorghe Pararscan? Este un artist, un pictor cunoscut al Bacăului, cu un stil aparte și este un cercetător care după 53 de ani de căutari a realizat cartea „Universul viu”, o lucrare importantă, mult prea puțin cunoscută din păcate… Și este un artist independent, cu o fire timidă, care s-a închis, așa cum se spune și în carte, în singurătatea valorilor spirituale. În volumul despre Gheorghe Parascan poetic denumit „Trei dorințe” îl descoperim însă și altfel pe artist, încercând să pătrundem în tainele sufletului său, ajutați fiind de cei care i-au fost aproape și l-au ințeles, soția Maria Margoş şi Stelian Cartacuzencu. Cartea dezvăluie o parte din visele protagonistului, de la visele și farmecul copilăriei, din adolescență, frământările și trăirile tinereții, lupta pentru supraviețuire, reușitele, toate în paralel cu actul creator continuu.
Răsfoind această carte am descifrat o parte dintre tainele sufletului său și am aflat astfel că Gheorghe Parascan are un suflet frumos, că este într-o permanentă căutare și vervă creatoare, care îl ridică mult peste noianul prejudecăţilor pe care societatea de azi își permite să le emită. Da, Gheorghe Parascan, este un artist, un cercetător, dar mai ales un veșnic căutător de lumină și în lumină, ceea ce justifică apariția acestui volum biografic și care ridică, să spunem valul de ceață impregnat cu prejudecăți şi incertitudini de pe ochii unora. Felicitari Gheorghe Parascan pentru o viață dedicată căutării de frumos, pentru dedicare, pentru muncă, pentru lupta continuă cu viața, poate de multe ori nedreaptă, felicitări pentru toate realizările de până acum. Felicitări și autorilor care au știut să ințeleagă și să aprecieze omul de lângă ei și care, prin acest volum, l-au adus cumva în lumina reflectoarelor, așa cum merită!
Despre volumul ”Universul viu” a trimis o prezentare la acest eveniment găzduit de Complexul Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” din Bacău cunoscutul ziarist Mihai Buznea, decanul de vârstă al presei băcăuane, în care se menționează:”Cartea pe care ne-o propun cei doi autori – dr.ing. Stelian Cartacuzencu și Gheorghe Parascan – cu titlul său deopotrivă de sugestiv, dar și de provocator – <<UNIVERSUL VIU>>, (apărută recent la editura ieșeană PIM), poate fi considerată o tentativă reușită de a se / ne apropia, ori îndepărta, cu încă un pas de definiţiile fericirii şi nefericirii, care după Empedocle (filosof grec presocratic) sunt: ştiinţa şi neştiinţa, și despre care fizicianul Isaac Newton spunea, la râdul său: <<Neştiinţa noastră este infinit mai mare decât ştiinţa>>. Să pătrundem, așadar, în Universul viu al celor doi cercetători băcăuani, așa cum îl percep și ni-l prezintă aceștia prin intermediul celor 72 de mini-eseuri științifice. Nu înainte, însă, de a consemna mărturisirea lui Gheorghe Parascan inserată în partea introductivă a volumului și în care ne vorbește despre << Teoria structurii și evoluției adaptative a materie vii>>: <<Am realizat acest proiect după 53 de ani de când, cu ajutorul și voia lui Dumnezeu, am pornit să aflu adevărul despre lumea în care existăm. I-am promis, copil fiind, că dacă tot va trebui să trăiesc, să mă ajute să aflu taina cea mare. Știind (și) că, poate (…) nimeni nu va asculta <<adevărul>>, aflat în final. Eram fericit ca măcar eu să fiu în stare să găsesc secretul, mirajul și în final să pot spune că nu am trăit în zadar. Că alături de vrerea Lui Dumnezeu aveam un sens…>> La rândul său, coautorul acestui volum de știință cu adresare generalizantă, doctorul-inginer Stelian Cartacuzencu, susține ideia conform căreia <<…elementele universului viu sunt: lumina, apa, aerul și solul (și care – n.n.) în urma proceselor de transformare și evoluție determină apariția de derivați, așa cum sunt prezentați în această lucrare >>. Lui Stelian Cartacuzencu nu-i rămâne decât să-și invite cititorii la o lectură incitantă, marcată de întrebări și răspunsuri pline de suspans și de surprize demne de o provocare la aventura cunoașterii.”
Acest eveniment a fost moderat admirabil de muzeograful Viorica Băluță iar periplul prin care ne-au purtat autorii tablortilor expuse, Maria Margoș și Gheorghe Parascan, plin de culoare și simboluri, ne-a încărcat inimile de emoții, amintiri de pe ulițele copilăriei și cumințenia îngerilor, transmise de lucrările iconografice. Mihaela Băbușanu, Complexul Muzeal Județean ”Iulian Antonescu” Bacău