”FLORII CU POEZII”

”FLORII   CU  POEZII”

COLOCVIU    DE   IMPRESII

 

Seară  de  poezie

 

La inițiativa autoarei Ștefania Pușcalău și cu sprijinul prețios al directorului Bibliotecii  Municipale ”Radu Rosetti” din Onești, Ionuț Tenie, am organizat o seară de poezie. Speram, cu emoție, să vină vreo 5-6 oameni, peste numărul autorilor programați să citească din versurile lor, crezând că, în vremurile noaste, poezia nu mai prezintă interes. Ei bine, m-am înșelat. A fost un public numeros, cald și încurajator!

Poezia mai are o șansă și, cu siguranță, ea ne oferă și nouă una.   Prof. dr. Emilia Boghiu, președintă a Fundației Naționale ”George Călinescu” Onești 

 

”Să mai  facem!”

 

”Să ne citim noi între noi creațiile  literare”! De aici a luat naștere evenimentul ”Florii cu Poezii”, din a cărui organizare am făcut și eu parte. Am început de la prezentarea unei idei către cei „din lumea aceasta”, cum a zis azi o poetă prezentă la eveniment (prof. Aurica Nistor , „Sunt la debut și mă bucur să fiu  în lumea aceasta, alături de dumneavoastră!”)  Și așa am aflat că lumea poeziei e mare, iar ceea ce a ieșit mi-a confirmat că (mai) există dorință de citit, de scris, de artă în general.

Ne-am întâlnit într-unul din spațiile celei mai digitalizate biblioteci din țară – Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești și am îmbinat era tehnologică actuală cu poezia contemporană.

Cadrul nonformal  al întâlnirii ne-a ajutat să ne simțim liberi, să nu ne prezentăm sofisticat și să lăsăm versurile să curgă. Am mai spus-o –  e frumos pe internet, dar e și mai frumos față în față, e interesant să ne auzim, să ne simțim reciproc emoțiile, iar poezia în lectura autorului fascinează de-a dreptul!

Au fost prezenți și câțiva elevi de liceu (Celestina Mitroiu,  Andrei Spoială, Alin Apostu)  iar aplecarea lor spre versul scris m-a bucurat enorm, ocazie cu care mi-am amintit dimpreună cu domnul profesor de limba și literatura română Ștefan Epure  cum îmi „schingiuia” dumnealui poeziile pe care i le duceam pentru revista liceului. Azi îi mulțumesc. Sper că a rămas ce trebuie.

Le mulțumesc și tuturor celor prezenți care au luat de bună această întâlnire și au răspuns cu seriozitate și implicare, încă o dată d-lui Ion Moraru că m-a stârnit și că m-a pus la treabă, doamnei prof. Emilia Boghiu, fiindcă dumneaei a stat la baza întregii organizări și este un om de excepție, Selenei ( SElena Cristina) că m-a suprins venind de la Bacău anume să mă vadă, d-nei Angela Șipoș venită tot de la Bacău cu chitara ca să ne facă fond sonor frumos pe lectură, tuturor, tuturor… mulțumiri și să mai facem!     Ștefania  Pușcalău

 

Cântecul  unei  zile

 

Trăiesc visând.. Adorm cu versurile-n gând, Sunt doar un om cu crezul drept, trecând andante prin harul meu divin.

Știu că cei care iubesc arta, poezia sunt oamenii empatici, blânzi, iubitorii și calzi. Darnici cu frumosul, nepărtinitori și îngăduitori.

Nu credeam să găsim atâta deschidere și apropiere când am pornit, spre Onești, cu cele două prietene, poeta Selena Cristina și cantautoarea Angela Șipoș.

Vremea, nu tocmai favorabilă, ne-a îngreunat puțin călătoria, dar am ajuns în timpul optim unde, cu o față plină de zâmbet și brațe deschise ne aștepta poeta, Ștefania Pușcalău, un chip tânăr și frumos, gătit cu pricepere, într-un decor boem și proaspăt amenajat.

Evenimentul a început, cum era și firesc cu o lectură plăcută, prezentată de un decan al vârstei, fost profesor (Ștefan Epure), asta după ce amfitrioana, minunata doamnă profesor, Elena Boghiu, a făcut precizărilor necesare, motivarea organizării acestui eveniment- ”Florii cu Poezii”!.

Jovială, mereu zâmbitoare, cu o mare apropiere de cei prezenți, a vorbit despre Biblioteca ,,Radu Rosetti” care, prin dotare și întregul ei ansamblu, este unică în țară, iar mai apoi despre Cenaclul ,,George Călinescu” ai căror membrii fondatori,( parte,) erau în sală, dar și scriitorii  Dan Sandu , Alexandru Dumitru (membri ai Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România)  și  Cornel Galben (membru al Filialei Galați a Uniunii  Scriitorilor din România).

Spațiul generos cu fotolii și scaune aparte ne adunase la o masă rotundă.

Cânta poezia..Inimile visau.

Regina, poezia, avea rochie de muselină verde brodată cu flori de primăvară pe frunte purtând cunună de primăvară împletită cu talent și dăruire de poeți și nu numaie.

Fascinant și înălțător..

Tineri cu viitorul în față au citit din creațiile lor minunate, ba chiar am fost într-o scurtă călătorie pe străzile pariziene, asta însemnând lectură în limba franceză.

Teatru scurt, cântec și multă bucurie.

În tot acest timp, gazdele noastre primitoare erau cu zâmbetul pe buze, dovada sufletului mărinimos și cu grija de a imortaliza fiecare actor în parte.

Deosebit de atentă și doamna profesor Adina Mitroiu, cu sufletul ei mare și darnic.

La sfârșit deveniserăm o familie.. O familie a poeziei.

Îmbrățișări, felicitări și nelipsitele fotografii pentru neuitare.

Buturuga mică răstoarnă carul mic.

Un adevăr trăit face mai mult decât o mie de cuvinte.

Mulțumiri sincere!

Vom fi acolo când clopoțelul va suna.

P.S.

Ploaia generoasă care avea să ne însoțească pe drumul de întoarcere  spre  Bacău nu ne-a împiedicat să ne continuăm visul, euforia poetului mereu îndrăgostit de frumos și artă.. A fost 25 aprilie 2024, la Onești, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”.              Tinca Tamaș – Pavel, Bacău

* Profesorul Ștefan Epure, Ștefania Pușcalău, Alexandru Dumitru,  prof. Aurica Nistor, Celestina Mitroiu, Ion Moraru, Andrei Spoială, prof. Doina Ionescu, Cristina Iscru, Cornel Galben,  prof. Dan Sandu, Nicu Tudose, Tinca Tamaș – Pavel, Selena Cristina, Alin Apostu  și Constanța Caităr au fost cei care ”au dat putere visului” la splendidul eveniment cultural ”Florii cu Poezii” (Recital de primăvară). Cantautoarea  Angela Șipoș  a însoțit  cu  un fond muzical plăcut fiecare  autor, pentru ca în final să ne bucure  cu  strălucirea  neasemuită a muzicii folk. Profesoara  Doina Ionescu a creat un moment special, plin de culoare prin recitarea  versurilor sale cu un frumos coșuleț cu flori, fapt  mult aplaudat de cei prezenți La acest eveniment  doamna Tinca  Tamaș – Pavel ”a învins emoțiile”  poetului oneștean Vasile Vrăjmașu, citind un poem din  creația  acestuia, încununată cu Premiul I la Festivalul  ”Freamăt de codru și ape” (ediția a II a, Slănic Moldova, 2024).

Între spectatorii prezenți  la acest ”Regal liric” s-au aflat profesorii  Bogdan Romandaș, Adina Mitroiu, Victor Ciochină (însoțit  de soția sa), Aristotel Pilipăuțeanu, Viorica Purdel, ing. Gheorghe Costea, coregraful Francisc  Enășel,  scriitorul  Daniel Baciu și iubitori  de toate vârstele  ai poeziei!  Sincere  felicitări  organizatorilor  acestei sublime manifestări  culturale! Vom  reveni!

 

COMENTARII

Ștefania Pușcalău, Onești

Mulțumiri tuturor că dacă n-ar fi fost inimi așa frumoase laolaltă, n-ar fi ieșit așa minunat!Mulțumiri d-lui Director al Bibliotecii  Municipale ”Radu Rosetti”, Ionuț Tenie  că a prilejuit această întâlnire cu care am inaugurat evenimentele poeticești.

Tinca Tamaș – Pavel, Bacău

Mulțumiri și felicitări tuturor celor care au fost participanți la acest eveniment!

Dominica Corsan, Roman

Cea mai bravo acțiune!

Vasile Vrășmașu, Onești

Felicitări și alte noi evenimente, la fel de frumoase!

Așteptăm și alte întâlniri, unde poezia unește sufletele!

Matilda Popovici, Brașov

Bravo! Felicitări tuturor!

SElena Cristina , Bacău

Mulțumim, bucurii și împliniri!Felicitări pentru frumosul dăruit!

Viorica Purdel, Onești

Am fost prezentă. Mi-a plăcut. Admiratie și respect pentru inițiativă, implicare și participare.

 

 

 

Distribuie articolul!