Ziua Victoriei

Ziua Victoriei

În Marea Britanie victoria împotriva Germaniei naziste este marcată ca în fiecare an la 8 mai, prin ceremonii de depunere de coroane de flori la monumentele celor căzuți în perioada 1939 – 1945, cu prezența unor veterani al celui de-al doilea război mondial, de la an la an tot mai puțini. Uniunea Sovietică aniversează   Ziua  Victoriei împotriva Germaniei Naziste pe 9 mai pentru că liderul său Iosif Stalin nu a dorit să marcheze evenimentul simultan cu aliații occidentali.

Ce se întâmplă azi în lume? Ziua Victoriei este în spațiul sovietic  o mare  sărbătoare care comemorează victoria asupra Germaniei naziste în 1945, în Piața Roșie  din Moscova dar și în alte orașe fiind grandioase  defilări, cu mii de persoane,  cu grupuri  și echipamente de aviație! Participanții la ”Victory Parade” au vorbit  de veteranii celui de-al Doilea Război Mondial. La 2 mai 1945, Armata Roșie a pus capăt Marelui Război – în această zi fiind eliberat Berlinul, ceea ce a dus la capitularea necondiționată a celui de-al Treilea Reich. Bătălia pentru capitala Germaniei a fost una dintre cele mai mari din război: peste 3,5 milioane de oameni, peste 52 de mii de tunuri și mortiere, peste 7,7 mii de tancuri și tunuri autopropulsate, peste 10 mii de avioane de luptă au luat parte la  această bătălie, de pe ambele părți . Luptele au avut loc pe un front de 700 de kilometri!

Deși în Ucraina a fost amânată  oficial sărbătorirea Zilei Victoriei, locuitorii din Kiev continuă să aducă flori la Flacăra Eternă  în această zi de 9 mai!

România a marcat Ziua Victoriei în Europa pe 9 mai până la căderea regimului comunist în 1989, aliniindu-se blocului condus de URSS, dar odată cu integrarea în NATO și UE a trecut la aniversarea pe 8 mai, una dintre probele desprinderii de trecutul comunist. Astăzi   este sărbătorită și Ziua Europei.

Ziarul ”Observatorul de Nord”, care apare la Botoșani (motto-ul de pe fronspiciu fiind ”Libertatea omului este partea divină din el”), anunță  trei știri deosebite:

  1. Serviciul Securității al Ucrainei a demascat o rețea de agenți ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, care pregătea asasinarea Președintelui Volodymyr Zelenski și a altor oficiali ucraineni. Serviciul Securității a reținut doi colonei din cadrul Departamentului de Protecție a Statului. Coloneii erau supravegheați de serviciile secrete rusești de la Moscova. Una dintre sarcinile coloneilor era să caute autorii crimei în rândul militarilor apropiați lui Zelenski. S-a presupus că aceștia îl vor lua mai întâi ostatic pe Președinte și apoi îl vor ucide. Deținuții au fost deja trimiși într-un centru de detenție preventivă. Aceștia riscă închisoare pe viață.
  2. ”România este deschisă să discute posibilitatea trimiterii unui sistem de apărare aeriană Patriot în Ucraina”, a declarat preşedintele ţării pe 7 mai, vorbind la Washington după o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden. Klaus Iohannis a declarat că va discuta problema cu Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. „A existat o discuţie despre cine poate trimite sisteme Patriot în Ucraina în ultimele săptămâni”, a spus Iohannis. „Preşedintele Biden a menţionat-o… în întâlnirea noastră şi am spus că sunt deschis la discuţii. Trebuie să discut în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru a vedea ce putem oferi şi ce putem obţine în schimb, pentru că este inacceptabil să lăsăm România fără apărare aeriană”. Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a cerut statelor europene membre NATO să doneze Ucrainei sisteme antiaeriene PATRIOT, precizând că sunt aproape 100 de baterii în dotarea armatelor aliate.
  3. În cursul nopții de 8 mai și în dimineața aceasta, trupele ruse au atacat Ucraina cu drone și rachete. Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, inamicul a folosit în total 77 de mijloace de atac aerian – 55 de rachete și 21 de drone de atac. Forțele și mijloacele de apărare antiaeriană au reușit să doboare 59 de ținte: 39 de rachete și 20 de drone, conform autorităților. Inamicul a lovit obiecte ale infrastructurii critice a Ucrainei. Potrivit informațiilor de la Ukrenergo, în această noapte au fost afectate obiectele infrastructurii energetice în regiunile Ivano-Frankivsk și Vinița, care sunt învecinate cu regiunea Cernăuți, precum și în Zaporojia, Poltava și Kirovograd. De asemenea, două obiecte ale infrastructurii energetice critice au fost afectate în regiunea Liov. 1, 2, 3 – Fotografii  din războiul  din Ucraina, în spatele acestuia fiind  cele mai dârze  povești  pline de durere, frică și de curaj!

 

 

Distribuie articolul!