Floarea iubirii

Floarea iubirii

 

Ieri, 15 mai a fost sărbătorită  Ziua bujorului, floarea  zodiei Taur! Este o floare minunată, cu miros de …luna Mai! Bujorul este recunoscut  ca simbol al veteranilor Armatei Române…

La nivel European, bujorul nu este o floare des întâlnită , însă ROMÂNIA se bucură de singura rezervație naturală de bujori de stepă, la ZAU de CÂMPIE, în județul MUREȘ… BUJORUL de STEPĂ are nevoie de cel puțin cinci ani pentru a înflori prima data…

Bujorul este o floare nativa continentului EUROPEAN și ASIEI… Această floare, ce trebuie ocrotită,  a fost aleasă ca floarea națională a nobilimii chineze în dinastia Quing, fiind floarea – simbol a Chinei!

Despre bujori se spune că sunt simbolul unei vieți și a unei căsnicii fericite… Tocmai de aceea, bujorul este considerat FLOAREA IUBIRII și se oferă în dar la a douăsprezecea aniversare a căsătoriei… Se  mai spune ca bujorii aduc noroc și prosperitate atunci când sunt oferiți în dar… Ei simbolizează dragostea, compasiunea, prosperitatea, norocul!

Peste 100 000 de români poarta prenumele sau numele de BUJOR… Este o plantă ocrotită de lege, nu trebuie distrusă sau colecționată… Bucurați-vă de bujori în locurile unde cresc, nu îi rupeți și parafrazându-l pe LUCIAN BLAGA, nu distrugeți ”corola de minuni a lumii…”

 

 

Au inflorit bujorii

 

 

 

Au înflorit bujorii în grădina mea

Şi mă privesc aşa îndrăgostiţi

În bătaia lin-a vântului se leagănă

Atât de treji şi-atât de adormiţi!

 

 

 

Stau unul lângă altul la fereastră

Cântând în si bemol major la liră

Nu pot să-i pun la mine-n glastră-

Rupându-i astfel fără pic de milă

 

 

 

Dar tare-aş vrea, pentru o clipă doar

Din suflet şi din inimă să-mi plouă

Astfel să dau a mele lacrimi ca şi dar

Mici diamante pentru ei-în loc de rouă

 

 

 

Au înflorit bujorii în grădina mea

Sfârşit de mai e început de vară

Şi-ncerc să scriu pe cer:”Ah, nu pleca!

Nostalgică şi dulce primăvară!”        Versuri de  Tania Scutaru

 

 

 

Distribuie articolul!