Cinstirea martirilor din temnițele comuniste

Cinstirea  martirilor  din temnițele  comuniste

În data de 14 mai este marcată Ziua Națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste. Ziua a fost instituită în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15mai 1948, când au fost arestaţi numeroşi  intelectuali români care s-au opus regimului comunist.

Operațiunea de arestare a vizat atât tinerii, precum și cultele religioase și partidele politice. Mulți dintre cei arestați nu s-au mai întors niciodată la familiile lor. Penitenciarul-Spital Târgu Ocna se numără printre cele mai cunoscute închisori comuniste în care deținuții politici şi-au executat condamnările.

În contextul Zilei Naționale de cinstire a martirilor din temnițele comuniste a fost inițiată o slujbă religioasă în cadrul Penitenciarului-Spital Târgu Ocna, cu prezența preoților capelani din regiunea de Nord-Est a țării. Memoria martirilor din temnițele comuniste a fost comemorată în fața spațiului muzeal dedicat istoriei penitenciare. A fost vizitat și cimitirul din vecinătatea unității, loc în care numeroși foști deținuți își dorm somnul de veci în morminte neștiute și nemarcate.

De asemenea, data de 14 mai reprezintă și ziua când, în anul 2022, a fost sfințită biserica din cadrul Școlii Naționale de Pregătire a Agenţilor de Penitenciare „Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna și a fost dezvelit bustul voievodului Constantin Brâncoveanu,  martir al neamului românesc.

Cele două unități, Penitenciarul – Spital Târgu Ocna și Școala  Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare ”Constantin Brâncoveanu” Târgu Ocna  împletesc în mod armonios istoria, prezentul și viitorul sistemului penitenciar, se sprijină reciproc în demersurile de conservare a trecutului și desfășoară activități de formare a conștiinței naționale și implicare în viața comunității.

Acest eveniment reprezintă o ocazie solemnă și importantă pentru a comemora  sacrificiul și rezistența  martirilor care au suferit în temnițele comuniste. Omagierea acestui eveniment ne amintește de trecutul dureros al țării noastre și ne îndeamnă să apreciem libertatea și demnitatea umană.             Comisar șef de poliție penitenciară Vasile – Lucian IONIȚĂ, Director Penitenciarul – Spital Târgu Ocna

 

 

Distribuie articolul!