Întoarcerea la rădăcinile vieții, la Fârțănești (județul Galați)

Întoarcerea  la rădăcinile vieții, la Fârțănești (județul Galați)

 

După ce treci de  dealurile  pârjolite de arșița verii, când drumul  lasă în urmă satul Viile  și  coboară, în adierea unei păduri tinere, spre  centrul de comună Fârțănești iubitorii de frumos  se bucură spunând ”aici s-a născut poezia!” Urmând o șosea modernă, nu numai trasată ”la milimetru” dar și încadrată de  canale betonate pentru scurgerea apei, am întâlnit  în această oază de frumusețe primitoarea clădire a Căminului Cultural Fârțănești (jud. Galați). Aici, în adierea altor frumoase flori și bănci pentru odihnă  a avut loc sâmbătă 6 iulie, în organizarea Primăriei comunei Fârțănești, un eveniment cultural deosebit. Este vorba de lansarea  volumului ”Catedrală între  stihuri”( ce o are ca autoare pe  Ionica Bandrabur, fiică a acestor meleaguri) și prezentarea expoziției ”Picături de culoare pe șevaletul copilăriei”.

Deschizând ușa Căminului Cultural  și privind lucrările frumos  aranjate ale  acestei expoziții, dincolo de lumina tablourilor  întâlnești tot privirea caldă a artistului plastic Ionica Bandrabur (stabilită în orașul – stațiune Slănic Moldova), care, timp de o săptămână a organizat aici prima ediție a unei tabere de pictură pentru elevii din comună. ”Toate acestea au făcut ca să se nască  frumoase prietenii și le mulțumesc copiilor pentru tot ce au  creat!  Ne bucurăm că doamna Ionica Bandrabur s-a gândit ca să lanseze  noua carte la Fârțănești și-i  mulțumim pentru că s-a întors acasă!” Acestea au fost cuvintele cu care Adrian Filote, primarul comunei Fârțănești a deschis această manifestare culturală complexă, la care au fost prezenți oameni de cultură  de la București (de la Societatea Culturală ”Apollon” România), de la Bacău (de la Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor) România, din Galați, Buzău, Tulcea, Suceava, Bârlad, Onești, Comănești, Odobești (jud. Vrancea)   precum și de peste Prut.

”Infuzia  de frumusețe” a acestui eveniment a pornit odată cu momentul artistic prezentat de Grupul vocal ”Tinerețe fără bătrânețe” din comuna Fârțănești, care  după interpretarea  unor melodii populare cunoscute (”Satule, vatră frumoasă”, ”Floare albă din grădină”), și-a  încheiat  momentul artistic cu interpretarea – în grup – a unui cântec emblematic, ”Acasă-i România”  (”Din vremi de mult trecute / Suntem un neam de frunte”). Astfel, așa a cucerit publicul Grupul  vocal ”Tinerețe fără bătrânețe”, cum avea să o facă și în finalul  frumoasei manifestări culturale arătând  că Fârțăneștiul ”a întinerit”, cu păstrarea cântecului și a portului popular (aceste straie  fiind pline  cu flori și cu motive geometrice).

Dar  frumusețea  artei ”a mai  strălucit cu un diamant” la Fârțănești: cu cuvântul – mărturisire al protagonistei principale, Ionica Bandrabur, într-o atmosferă sublimă,  sub privirea mamei sale:”M-am născut  și am învățat aici! Și tot aici m-am întors azi  să îndeplinesc unul din visele mele importante: să pot dărui  o bucățică  din sufletul meu  satului natal! Mamă, sunt prietenii mei, veniți din țară și de peste Prut, care promovăm literatura, arta! Sunt  puțini cei ce înțeleg, dar asta facem noi, mamă!” Deși această ”spovedanie” s-a înscris ca o mare mulțumire spre ”înmulțirea talanților”, Ionica Bandrabur a fost luată de ”ornicul timpului” și cu aceeași sinceritate  ne-a spus; ”Întâlnirea cu copiii mie îmi dă viață…și dacă avem ceva de dăruit, să dăruim!” Și  celor mai mici vlăstare ale fârțăneștenilor le-au  fost dăruite premiile pentru participarea la Tabăra de vară ”Picături  de culoare pe șevaletul copilăriei”. Copiii au urcat pe scenă cu lucrările pe care le-au făcut pe parcursul taberei iar la realizarea fotografiei cu toți premianții, ”într-un glas” parcă au spus că … mai vor o astfel de activitate, în care au învățat tainele picturii și au pictat, bucurându-se foarte mult! ”M-am exprimat liber, fără să fiu judecată!

Experiența a fost una foarte frumoasă”, a notat o participantă la tabără în ”jurnalul impresiilor” în timp ce alți copii  au  apreciat  faptul că ”au avut voie ca să se murdărească pe mâini” dar și că doamna Ionica a fost ”o doamnă bună, îngrijitoare!” Ce  frumoasă este copilăria, în lumea căreia, pentru  momentul premierii, a fost și… primarul comunei Fârțănești, Adrian Filote, care și-a apropiat toți acești mici prieteni, spunându-le pe nume! Iată cum planează o întrebare: Câți primari din comunele țării cunosc oare copiii unei comunități?

Festin cultural strălucitor

 

Și a început regalul  literaturii și artei!Nume sonor al publicisticii  românești  contemporane  prof. univ. Pompiliu Comșa (autor a 21 de volume de literatură),   director  al publicației ”Realitatea”, ne -a prezentat personalitățile  comunei Fârțănești, vorbind  întâi despre  primarul acestei  comune, Adrian Filote, ce ”conduce în topul  primarilor gălățeni, fiind reales în această funcție cu un procent de 97.46 la sută”.

Seniorul presei gălățene, Pompiliu Comșa ne-a vorbit și  de  ieromonahul  Dionisie Lungu, cel care  a înființat revista ”Glasul monahilor”, un bun părinte duhovnicesc. ”Tot de pe aceste meleaguri  se trage Costin Carp, personalitate a lumii medicale, exponent al școlii anglo – saxone de cardiologie, autor a șapte cărți  fundamentale în domeniu. La Fârțănești s-a născut  prozatorul Mihai Vlasie, fiul primului învățător ridicat din această comună (Anastasie Vlasie). Mihai Vlasie a trăit între anii 1938 – 2021 și despre opera sa au scris  Eugen Barbu și Ioan Buduca. Și tot de aici  este  doctorul în geografie  Ion Cioroiu și… Ionica Bandrabur (născută la 9 ianuarie 1962), un exemplu de sensibilitate”, a declarat Pompiliu Comșa, subliiniind faptul că ”poezia naște și trăiește bucuria!” Evidențiem  faptul că inegalabilul  publicist Pompiliu Comșa are în lucru realizarea  unei  monografii a comunei Fârțănești, așezată pe colinele  Covurluiului, la 43 km de Galați și  la numai 12 km de Târgu Bujor.

După un scurt intermezzo vocal, susținut de ”inepuizabila în dăruire de cântec” Florentina Danu și de delicata interpretă Geta Lipovanciuc, a luat cuvântul poetul Dumitru Brăneanu, președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România,  care, pornind de la vorba cronicarului ”Nasc și la Moldova oameni” a declarat:”Într-o zonă pârjolită de soare, dai aici la Fârțănești  de o oază de bucurie și lumină! Vă felicit că faceți lucruri extraordinare și se vede și acum – Ionica Bandrabur a reușit ca să adune atâția oameni de cultură pentru ca Fârțăneștiul să devină  un centru cultural deosebit al României! Ea știe să-și cultive <<talanții>>, unul pentru poezie și unul pentru pictură!” Pentru a  vorbi despre noul volum semnat de Ionica Bandrabur (”Catedrală între  stihuri”), Dumitru Brăneanu a menționat:” A te întoarce la rădăcini! Ce poate fi mai frumos! Ce poate fi mai minunat ca oamenii care se întorc cu atâta drag și atâta dăruire  pe meleagurile natale? Cartea pe care o lansăm azi este o întoarcere spre rădăcini! Azi, când  tot mai mulți tineri  nu au rădăcini! Sunt <<ca frunza pe apă!>> Rădăcinile rămân rădăcini! Fără ele riscăm să ne pierdem ca  neam! Dacă ne  uităm în jur, riscăm să fim înconjurați de  nepalezi, indieni… Autoarea acestei cărți are un suflet plin de lumină, de credință, de Dumnezeu! O așteptăm  să vină în rândul membrilor Uniunii Scriitorilor din România!” Dumitru Brăneanu, ”il prezidente” al filialei băcăuane, nu a scăpat prilejul pentru a mai spune ceva: ”Când  va fi vremea, să vă gândiți  ca o stradă  să poate numele Ionica Bandrabur, ea punând Fârțăneștiul  pe harta culturală a țării!”

Cu recitarea celor mai frumoase versuri din noul volum dar și cu înmânarea  de premii emblematice (unul fiind  pentru Paraschiva Vlad – mama autoarei ”Catedralei dintre stihuri”), a fost prezent George Călin, președintele Societății Culturale ”Apollon” București). Menestrelul Constantin Chirilă (de la Grupul de Literatură și Artă ”Metafore comăneștene”), în ritmuri de chitară, ne-a încântat cu două bijuterii muzicale ( ”Pe pământ avem de toate”  și ”Până la lacrimi mă doare viața!”), ce au făcut trecerea la  alte momente de confesiune din cadrul acestui eveniment. Scriitoarea Dorina Stoica  a subliniat că ”Galațiul are  un nou suflu cultural, nemaipomenit” iar poeta Ionica Bandrabur este  <<un giuvaier>> ce onorează Fârțăneștiul!”. Atras în mod plăcut de acest sat european, care arată că „unde este gospodar este și frumusețe”, scriitorul Cornel Galben a menționat despre versurile  semnate de Ionica  Bandrabur: ”Citind  creația sa lirică, ai senzația că primește versurile de undeva și le dă mai departe! Este ca o fântână cu versul ce curge și te poartă prin universul satului, prin iubire și prietenie. Și îți aduce aminte de Limba română, ce trebuie păstrată  curată, așa cum ne-a lăsat-o strămoșii!”

Au mai luat cuvântul (au cântat și au recitat din noul volum)  prietenii basarabeni  Geta Lipovanciuc (ea prezentând în premieră un cântec pe versuri de  Ionica Bandrabur), Victor Cobzac, prof. Adina Mitroiu (din Onești, care a mărturisit ”mă copleșește frumosul  pe care această  <<doamnă a versului și a penelului>>  simte  să-l dăruiască cu atâta generozitate! E un titan, descătușează suflete, energii! Și pe toate le face cu izbândă!”). Dincolo de un frumos acrostih poeta Maria  Tomița  Corini a rostit un adevăr potrivit  evenimentului desfășurat la Fârțănești:”Sunt oameni care caută poezia  și oameni căutați de poezie!” Cuvinte de bucurie pentru participarea la acest eveniment au exprimat și prof. Mitrița Galben (din Bârlad), Olga  Văduva Grigorov (din Tulcea), Paulina Georgescu (scriitoare din Buzău), poeta Limona Rusu din Bucovina (ce a apreciat ”fărâma de frumos” adusă de versurile  poetei Ionica Bandrabur). Amintim că la acest eveniment  au fost prezenți  oamenii de cultură Viorica Călin (Bucureşti),  Georgeta Muscă-Oană (Galaţi), poeta Lăcrămioara Teodorescu (Odobești – jud. Vrancea), rude și prieteni ai familiei Bandrabur precum și iubitori ai artei și literaturii din zona comunei Fârțănești.

Este de evidențiat faptul că localitatea ce poartă numele ciobanului Fârțonea, care, cum spun legendele ”își făcea veacul pe aici!”,  prin acest eveniment, a fost gazda unor  momente  unice  de înnobilare spirituală: cunoscuta  realizatoare de emisiuni TV  Roxelana Radu ( de la TV Campus Buzău), ”cu o magică putere lirică” a accentuat  …o altă stare  de  lucruri:”La început n-a fost cuvântul, ci prietenia! De  aroganță și îngâmfare cred că suntem sătui! Cartea aceasta – <<Catedrală între stihuri  >> este lirică pură! Scrisul este o formă de rugăciune!”

Când  interpretul folk Constantin Chirilă aduna de pe strunele chitării  ritmurile  melodiei ”Prietenia la nevoie se cunoaște”, în sufletele celor prezenți s-au așezat și cuvintele ”ticluite” de  cronicarul ”Metaforelor  comăneștene”, Ion Moisă în ”procesul  verbal” al acestei activități, ”cu vorbe  bine zise, când a zis cum a zis!”

În aplauzele celor prezenți ”vinovată”  a acestui frumos eveniment cultural, Ionica Bandrabur  a menționat  ”să păstrăm ceea ce am  început”,  în timp ce  pitorescul grup vocal din Fârțănești  ce dă ”Tinerețe fără bătrânețe” cântecului și dansului popular ne-a cucerit  cu parfumul vechii  melodii ”Bordeiașul”  și a unei hore care a prins în joc  pe toți cei prezenți! Menționăm că acest grup este coordonat de doamna Antonia Buruiană și a dat în final imboldul strălucirii unei puternice  trăiri: ”Aici e țara mea! Aici e inima!”                           Ion Moraru – Cașin, Fotografii de George Călin și Victor Cobzac. Articolul a fost  publicat și în ziarul ”Realitatea” Galați (Director, Pompiliu Comșa) 

 

 

 

 

Distribuie articolul!