Se spune că ”speranța ne dă puterea să continuăm, dragostea face ca totul să fie frumos iar credința face să fie totul posibil!” Între bucuriile acestei veri găsim câteva lucruri inedite, pe care le prezentăm în rândurile următoare.
De la Buciumi aflăm vești dintre cele mai frumoase, transmise de doamna Oana Irimia:
Suntem entuziasmați să vă împărtășim noi vești despre proiectul „ECO VARA BUCIUMI”, proiect implementat de Asociatia „Mai buni pentru natura” în parteneriat cu Scoala Gimnazială Buciumi, jud. Bacau. Proiectul este finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland Romania și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Una dintre activitățile remarcabile ale proiectului a fost vizita elevilor la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești, cea mai digitalizată bibliotecă din țară, care deține și cel mai avansat Agent Virtual dotat cu AI din România. Cu ajutorul tehnologiei VR, elevii au explorat fundul mărilor și oceanelor, înotând alături de viețuitoarele subacvatice. A fost o experiență de neuitat, care le-a deschis ochii asupra frumuseților lumii subacvatice! De asemenea, elevii au vizionat câteva filme de scurt metraj despre cum putem proteja planeta de poluare.
Elevii din comuna Buciumi au fost fascinați și de infrastructura modernă a bibliotecii, inclusiv de mașina de sterilizat cărți. Ei au fost încurajați să-și facă fișe de cititor, să împrumute cărți și să participe la atelierele organizate de bibliotecă.
Iar acum Asociatia „Mai buni pentru natură” vă invită duminică, 04.08.2024 începând cu orele 16.00 la festivitatea de premiere a elevilor care au participat la activitățile școlii de vară ECO VARA BUCIUMI. Evenimentul va avea loc la Căminul Cultural Buciumi. În cadrul festivității elevii își vor prezenta creațiile realizate din materiale reciclabile și vor fi evaluați de un juriu care va avea urmatoarea componență: Iliana Zînzar, profesor; Maria Axinte – Buciumi, scriitoare; Ion Mihalache, viceprimar comuna Buciumi; Sorin Axinte, antreprenor și Florin Palaghiță, reprezentant diaspora.
A mai fost o activitate deosebită la Școala Gimnazială Buciumi! Ea a fost susținută de doamna dr. Elena Brîndușa Popovici, muzeograf la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău. Participanții au avut ocazia să învețe să facă sigilii din deșeurile de ceară, dezvoltându-și atât abilitățile practice, cât și creativitatea.
În cadrul acestui atelier elevii au aflat despre apariția miniaturilor în România, tipologia acestora și principalele școli de miniatură din țara noastră. De asemenea, au descoperit tehnicile și importanța sigiliilor folosite de-a lungul istoriei, cu un accent deosebit pe perioada lui Ștefan cel Mare și pe Tetraevanghelierul comandat de către fiul său, Alexandru Vodă, pentru ctitoria bisericii Precista din Bacău. Miniaturiștii în devenire au aflat istoria miniaturilor, importanța lor și au realizat un document cu miniaturi, pe care au aplicat un sigiliu din ceară cu stema Moldovei.
Un număr de 45 de elevi au fost beneficiari ai proiectului ,,ECO VARA BUCIUMI”, în care s-au implicat foarte mult prof. Cristina Cristea (director al Școlii Gimnaziale Buciumi), prof. înv. primar Rodica Moldoveanu și Conf. Univ. Dr. Ing. Oana Irimia, coordonatorul proiectului.