Iașul, locul unde orice piatră vorbește despre trecut, este o adevărată comoară cu peste 500 monumente istorice, 100 de biserici și zeci de muzee. ”Un adevărat muzeu în aer liber” consideră acest oraș site-ul ”Dream Experiences” (Experiențe de vis”). Și se menționează:”Aici am dat de cuvintele repetitive <<prima / primul>> , astfel că aici am întâlnit:
Prima Universitate din România – Universitatea <<Alexandru I. Cuza>> este prima universitate românească, fiind inaugurată la 21 octombrie 1897, în prezența Regelui Carol I și a Reginei Elisabeta. Aceasta a fost înfiinţată la iniţiativa domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a lui Mihail Kogâlceanu, fiind opera arhitectului Louis Blanc.
Prima Grădină Botanică din România – Grădina Botanică din Iaşi este prima grădină botanică de acest fel din ţară, înfiinţată de naturalistul Anastasie Fătu. A rămas până astăzi cea mai mare grădină botanică din România şi una dintre cele mai mari şi frumoase din Europa.
Primul Muzeu de Istorie Naturală din România
Primul Teatru Național – Teatrul Naţional <<Vasile Alecsandri>> este primul teatru naţional românesc, inaugurat la 1 decembrie 1896, concomitent cu uzina electrică a teatrului. Acest moment reprezintă şi începutul iluminatului electric în Iaşi.
Prima piesă de teatru în limba română – La Iaşi, se pune în scenă primul spectacol în limba română: <<Cantata pastorală>> sau <<Serbarea păstorilor moldoveni>>, de Gheorghe Asachi.
Primul Oficiu Poștal din România, respectiv primul timbru
Primul (și singurul) român laureat al premiului Nobel, George Emil Palade
Primul document de reglementare de tip Constituție (1831)
Prima tipografie în limba română – Prima carte tipărită în provincia istorică Moldova a apărut în Iaşi în anul 1643.
Iar Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași este primul muzeu memorial literar din România, fiind inaugurat în data de 15 aprilie 1918.
Un alt site, ”Iassum” remarca faptul că ”prin extinderea lui, Iașul a devenit legendara urbe a celor 7 coline ce poartă numele de: Cetățuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Șorogari, Repedea și Breazu!”
Și cum Iașul te farmecă de la primii pași pe aceste meleaguri, să nu uităm vorbele marelui istoric Nicolae Iorga:” Cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înţelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviinţă de spiritul trecutului nostru care trăieşte în acest loc mai viu şi mai bogat decât oriunde altundeva” – N. Iorga, despre Iași
Fotografiile aparțin site-ului Dream Experiences