Cu drag la o sărbătoare a satului

Cu drag la o sărbătoare a satului

Frumusețea Concertului Caritabil de Pricesne și Cântece  Patriotice,  organizat  cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului de Protoieria Onești și Parohia Blidari în fața altarului de vară al Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Blidari (comuna Căiuți) și-a făcut simțită prezența odată cu întâmpinarea, cu multe aplauze, a  unei fanfare din Republica Moldova. Este  vorba de Fanfara de copii din satul Vadul lui Isac (raionul Cahul),  dirijată de profesorul Clementie Zgardan, autor a  mai multor prelucrări de folclor. Această fanfară, formată din 14 copii cu vârste între 12 și 16 ani, timp de aproape o săptămână  a cântat în Foișorul Parcului din stațiunea Slănic Moldova, încântând  turiștii aflați în stațiune. Duminică 11 august  tinerii  fanfarei  au venit să bucure credincioșii  Bisericii ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Blidari, care are paroh pe preotul Dorin Geaboc Bădic. Menționăm că în cadrul acestui concert caritabil au mai susținut momente artistice  Larisa Ioana Ciubotaru (elevă a Școlii Gimnaziale ”Răducanu Rosetti” Căiuți) și Grupul vocal ”Dulce grai caraclăuan”, din satul Caraclău (comuna Bârsănești), care este condus de  dascălul Fănică Blănaru.

”Vă mulțumim că  într-o zi caniculară, de duminică, ați venit să fim împreună la această sărbătoare a satului! Fanfara  din satul Vadul lui Isac are niște tineri talentați, iar visul pe care l-au purtat în suflet întregul an școlar este acela de a se bucura de  o săptămână de vacanță în frumoasa stațiune Slănic Moldova! Ei sunt dintr-o regiune foarte săracă (Basarabia de Sud) și ne-am gândit ca să le  oferim ajutor pentru continuarea  activității deosebite pe care o desfășoară!”, a menționat prezbitera Mihaela Geaboc – Bădic în deschiderea acestui eveniment, prezentând și o parte din succesele  obținute de  Fanfara din satul Vadul lui Isac. În acest sens menționăm că  peste  Prut formația de suflători  din raionul Cahul este cunoscută și sub numele ”Fanfara argintie” și a participat la emisiunile televizate ”Românii au talent”, ”În lumea surprizelor” (emisiune a Televiziunii Moldova 1) precum și la numeroase festivaluri, la care a fost apreciată ”cu calificativul foarte bine!” La Parohia Blidari sprijinul material binevenit pentru membrii fanfarei a constat  în câte un ghiozdan cu rechizite școlare și produse (pufuleți)  ale  unei cunoscute firme oneștene iar cu o generozitate  deosebită credincioșii  parohiei le-au oferit prăjituri, cornulețe, sucuri, fructe, apă  și au făcut din tot sufletul o donație. Concertul Fanfarei din satul Vadul lui Isac a fost unul cuceritor, cu melodii din cele mai frumoase (între care și interpretarea valsului ”Bucureștiul meu iubit”). Publicul a răsplătit cu multe aplauze și pe interpretul de folclor Gheorghe Nichiforeac, ce a interpretat câteva cântece îndrăgite împreună cu fanfara. Remarcabilul  interpret Gheorghe Nichiforeac, a fost membru al Orchestrei ”Folclor” dirijată de Petre Neamțu, are în palmares înregistrarea a peste 60 de melodii populare (”Vine carul legănat”, ”Să mă mai petrec odată”, ”Viorea cu bob de rouă”, ”Ce-i dragostea pe pământ” ) iar acum  s-a retras la baștină, în sudul Basarabiei. Aplauzele au răsplătit cu căldură acest frumos  program artistic, ce a fost  completat și de momentele susținute de Larisa Ioana Ciubotaru  și de  Grupul vocal ”Dulce grai caraclăuan”, din satul Caraclău. Interpretarea  cântecului ”Rău mă dor ochii mă dor / Până-n munte la izvor” de către Larisa Ioana Ciubotaru  a  trezit  profunde emoții, talentul tinerei interprete fiind  promițător  pentru viitor.

Dar momentul cel mai înălțător al acestui concert caritabil ”a prins viață” în fața  altarului de vară al Parohiei Blidari, când Grupul vocal ”Dulce grai caraclăuan” a interpretat  mai multe pricesne. Astfel, într-o unduire melodioasă, cu glasuri pogorâte parcă din ceruri, a răsunat pricesna ”Maică Sfântă, Maică Bună, Maică Preacurată”. În acest concert, la care au participat alături de mai multe zeci de credincioși părintele protopop Nicolae Zaharia, de la Protopopiatul Onești, preotul Bogdan Piștea și primarul comunei Căiuți, Gabriel Orândaru, s-au auzit și cântece patriotice închinate Putnei și Basarabiei. Evidențiem portul popular autentic  (cu costum popular tradițional și cu opinci) în care au evoluat membrele Grupului vocal ”Dulce grai caraclăuan”. În acest grup  a cântat  și Delia Racu, cunoscută interpretă cu ”o voce de aur”, care, îndrumată de profesoarele Irina și Alexandra Pashalov, a promis că  se va dărui cu  tot sufletul muzicii!

Un moment  sublim  al acestui spectacol a fost cel în care preotul paroh Dorin Geaboc Bădic a invitat toți copiii  prezenți în curtea bisericii  să facă o fotografie cu cei care  au adus  bucuria cântecului și frumusețea  pricesnelor în mijlocul credincioșilor din Blidari. Acest instantaneu  fotografic   este emblematic pentru comunitatea locală, devenind amintirea cea mai de preț, o mare bucurie  pentru participarea la  acest eveniment având părintele protopop  Nicolae Zaharia, primarul comunei Căiuți, Gabriel Orândaru, preotul Bogdan  Piștea (de la Parohia Grozești)  și toți  cei prezenți. ”Îl felicit pe părintele Dorin Geaboc Bădic pentru organizarea acestui concert caritabil și pentru implicarea sa  în activitățile pastorale. Și peste toate acestea am rămas  impresionat și de deosebita activitate gospodărească  din parohie”,  a  declarat pentru  site-ul Amprenta de Onești părintele protopop Nicolae Zaharia, de la Protopopiatul Onești.

De la această manifestare  cultural – religioasă caritabilă mai  evidențiem câteva lucruri: comunitatea  din satul Blidari (com. Căiuți) a fost ”trup și suflet” pentru buna  desfășurare a activității  iar Dorian Bădic Geaboc s-a remarcat cel mai tânăr voluntar! Menționăm că  din marea sa dragoste pentru copii la Parohia Blidari  părintele  Dorin Geaboc Bădic va organiza în perioada următoare ”Școala de Vară”.          Ion Moraru    

 

Distribuie articolul!