SĂ NE CINSTIM ȘI SĂ NE PREȚUIM EROII

SĂ NE CINSTIM ȘI  SĂ  NE  PREȚUIM  EROII

La invitația și cu acceptul Excelenței Sale , domnul Ambasador al României, pe atunci în Federația Rusă, VASILE SOARE, am avut ocazia să particip în 2019, alături de artiștii vrânceni, la îndeplinirea unei misiuni istorice  de înalt patriotism. Așadar start Turneu Cultural Comemorativ intitulat  ”PELERINAJ AL NEUITĂRII ȘI CINSTIRII MEMORIEI EROILOR ROMÂNI”. Am străbătut 5300 km prin 10 regiuni ale Rusiei pentru marcarea Zilei Naționale a României și manifestări comemorative pentru prizonierii români, neîntorși din lagărele rusești. Dacă ai ocazia să te afli de Ziua Națională a României în ambasada unde Excelența Sa ambasadorul VASILE SOARE reprezintă ROMÂNIA vezi un adevărat român care ascultă nemișcat imnul țării sale, un om dedicat, un adevărat patriot, un om cu simțire aleasă. Dintr-o dată  toți invitații devin adevărați români, audiența amuțește uitând de toate relele din lume, lacrimile curg liniștite și devenim blajini la fel ca sufletul de român. Iubirea pentru România, pentru semeni și curajul de a fi credincios unui ideal măreț îl face pe acest om CETĂȚEAN AL UNIVERSULUI. Asta pentru că odată cu misiunea diplomatică duce în lume poezia lui MIHAI EMINESCU, rapsodiile lui GEORGE ENESCU și nu în ultimul rând obiceiurile și tradițiile străbune, dansul și cântul popular.

Am plecat din Moscova, străbătând Rusia europeană și traversând munții Urali, am poposit în acele regiuni unde au ajuns prizonierii români în lagărele din timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial. Mulți prizonieri nu s-au mai intors niciodată. Au fost spectacole susținute în  cele  10 regiuni ale Rusiei pentru a prezenta publicului rus valorile românești, folclorul românesc. Pe acest traseu au fost incluse și ceremonii de sfințire a unor monumente pe care statul român le-a ridicat în 2019 și de pomenire nominală a câtorva mii de prizonieri români. În ceremonia de comemorare a prizonierilor români care nu s-au mai întors acasă din lagărele NKVD  au fost angrenaț, alături de noi, un preot român și un preot rus. Monumentele ”In memoriam” prizonierilor români decedați în lagărele  care au existat pe teritoriul actual al regiunilor  ARSK – REPUBLICA TATARSTAN , RIABOVO – REPUBLICA UDMURTIA, la NIJNII TAGHIL, la ALPAEVSK – REPUBLICA SVERTLOVSK și la MORSANSK – REPUBLICA TAMBOV, arată încă o data că istoria așează în loc de frunte pentru România oamenii care nu uită eroii noștri.

Soldații români nu au vrut glorie, nu au vrut decorații dar un loc de veci, unde să-și găsească liniștea, unde să aprindem o candela a recunoștinței și o floare, sigur au meritat. Este încă o dovadă a respectului pe care românii îl poartă soldaților ce au murit făcându-și datoria față de patrie. Am întâlnit români care au venit de la distanțe foarte mari doar pentru a participa alături de oficialități la sfințirea monumentelor. Iarna siberiană a făcut să ajungem cu întârziere în unele regiuni așa încât la RIABOVO în Republica UDMURTIA a trebuit să asistăm la slujbă, la  lumina farurilor de la mașinile care ne-au așteptat. În ciuda frigului, domnul ambasador  Vasile  Soare a reușit să încălzească atmosfera cu vorba, cu inima caldă și parcă ar merita  pe pașaportul clipei VIZA DE TENACITATE. După momentul de”îngheț”am fost invitați de către oficialitățile locului la un ceai cald și plăcinte și am vizitat un mic muzeu cu documente și obiecte vechi destinate  prizonierilor care au lucrat la exploatarea de turbă din acele locuri. Am fost răsplătiți cu aplauze, sălile de spectacol fiind arhipline cu un public cald și chiar dornic de colaborări culturale. Distanțele dintre regiuni erau destul de mari iar pădurile de  mesteceni, cu trunchiurile lor albe, ne însoțeau de parcă erau în rochii de mirese. Voi păstra în minte aceste imagini multă vreme de acum încolo.

” SOLDAȚI ROMÂNI. DEPARTE   DE  PATRIA VOASTRĂ  PENTRU CARE VOI  V-AȚI JERTFIT, ODIHNIȚI-VĂ  ÎN PACE AUREOLAȚI  DE  GLORIE, ÎN  ACEST PĂMĂNT, CARE  NU VĂ MAI ESTE  STRĂIN” – REGINA  MARIA

Evidența prizonierilor români identificați nominal. înhumați în cimitirile de pe teritoriul Rusiei,  s-a făcut cu multă muncă și perseverență de către neobositul ambasador al României.   Făcând pași prin istorie, cu grijă pentru reliefarea eroismului românesc, cu un suport material modest s-a făcut un lucru măreț. După o muncă titanică, cu sudoare pe frunte dar o răsplată târzie pentru acești eroi, domnul ambasador a reușit să dea publicității o listă nominală cu mii de nume ale prizonierilor români morți pe aceste meleaguri. Această reușită aduce lumină multor familii ale urmașilor acestora. Nu pot uita un moment de smerenie și emoție de la EKATERINBURG, biserica de sânge unde a fost împușcată familia ROMANOVILOR, loc unde  s-a scris o pagină care a schimbat Istoria rușilor.

”Peste tot am reiterat preocuparea noastră permanentă pentru redarea identității și cinstirea memoriei prizonierilor români de război care nu s-au mai întors niciodată din Rusia, accentuând dorința de a le transmite urmașilor acestora din România că bunicii și străbunicii lor, foști prizonieri au fost identificați și pomeniți creștinește, după tradiția românească, chiar dacă după aproape 80 de ani”, a declarat Ambasadorul Vasile Soare.  Aceste monumente sunt din granit negru, înalte de 120 cm pe care este inscripționat în română și rusă textul „IN  MEMORIAM PRIZONIERILOR  ROMĂNI  DIN  CEL DE-AL DOILEA  RĂZBOI  MONDIAL  MORȚI ÎN RUSIA”.

Mulțumesc lui Dumnezeu că am putut participa la o misiune istorică ce este cu adevărat un PAS ÎN ISTORIE.  – Angela Silion, Focșani, Eseu ce a primit Premiul II la Festivalul Concurs  Internațional  de Creație Literară ”Bogdania”,  inițiat și organizat de Asociaţia Cultural-Umanitară ,,BOGDANIA” şi de Revista de creaţie şi cultură ,,BOGDANIA” din municipiul Focşani, în parteneriat cu UZPR, Filiala Cronica Timpului.

 

 

 

 

Distribuie articolul!