MINUTUL DE CULOARE ȘI EMOȚIE
Providența a făcut ca în această seară de 1 septembrie să fiu în Onești, în orașul iubirilor mele, și să mă aflu la recitalul marelui Mircea Vintilă. Da, el, corifeul, minunatul, carismaticul Mircea Vintilă, se afla în fața mea singur pe scenă, ușor îmbătrânit, ușor expus, dar la fel de imperial, de jovial și expansiv, într-un recital live, ca în timpul adolescenței mele.
Am cântat până am răgușit și m-am simțit iarăși tânără de tot, mergând la facultate și ascultând la maxim în mașină grozavele ”Miruna”, ”Lăptăria lui Enache”, ”Corso”, ”Ploaia care va veni”… și tot ceea ce însemna Pasărea Colibri.
Mi-am amintit de stadioanele pline, de miile de brichete aprinse și de vocile care vibrau de tinetețe și cântau mai puternic decât artiștii.
Toate-s trecut !Acum – un public amorțit „privitor ca la teatru”, vorba poetului, prea apatic pentru a aplauda, prea jenat pentru a cânta și prea temător pentru a trăi frumos. Singurele voci pe care le-am auzit manifestându-se aparțineau generației mele. Pentru voi, dragilor, jos cu pălăria!
Am fost nedumerită și nemulțumită când, după ultima melodie, publicul s-a ridicat instantaneu să plece. M-aș fi ascuns în mine de rușine. Cred că și Mircea Vintilă ar fi făcut-o.
Of, dragilor, trebuie să ne bucurăm de fiecare secundă și respirație petrecută în preajma acestor oameni. Cât îi mai avem! Articol realizat de Corina Paraschiv
* După ce a sărbătorit, la mijlocul lunii august, ”Ziua adjudenilor de pretutindeni”, zilele trecute a mai avut loc un eveniment deosebit în municipiul unde Trotușul se varsă în Siret! Este vorba de de a treia ediție a Festivalului de muzică folk „Între 2 ape”. Evenimentul, organizat de Primăria Adjud, Consiliul Local al Municipiului Adjud și Casa de Cultură „Tudor Vornicu” din localitate, s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, respectiv vineri (30 august), sâmbătă (31 august) și duminică (1 septembrie), în Sala de spectacole „Ion Dichiseanu” a Casei de Cultură. ”Printre cei care au purtat <<între două ape>> (Trotuș și Siret) pe iubitorii muzicii folk s-au numărat Mircea Vintilă (în foto 1), Ada Milea, Andrei Păunescu, Tituș Constantin, Cătălin Stepa, Oliver Ciobanu, Grupul <<Dacii Liberi>> și mulți, mulți alții”, a notat ”Jurnalul de Vrancea” despre acest festival devenit deja tradiție!
Pe când se va relua și la Onești organizarea unui festival de muzică folk?