RAJA S.A., cel mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populației cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, continuă să implementeze proiecte de modernizare care să aducă plusvaloare consumatorilor.
Astfel, în cadrul unei conferințe de presă, compania a marcat la 28 august 2024, o etapă importantă în cadrul proiectului “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești, în perioada 2014-2020”. Contractul face parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța care se înscrie în ”Proiectul prioritar strategic privind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeană. Investițiile derulate în Onești au o valoare totală de 57.800.181 euro, respectiv 275.608.601 lei, RAJA SA asigurând o cofinanțare în valoare de 3.476.584 euro, respectiv 16.577.395 lei. La ora actuală, în cadrul proiectului se înregistrează un progres fizic de 98 la sută și un progres financiar de 91 la sută.
La eveniment au participat Viceprimarul Municipiului Onești – Adrian Jilcu, Directorul General RAJA SA – Aurel Presură și Gheorghe Boeru, directorul firmei care a asigurat consultanța și asistența tehnică pentru implementarea proiectului de la Onești.
“Când am început să operăm la Onești, în anul 2017, furnizarea de apă se făcea cu program. Încă de la preluare, prioritatea noastră a fost distribuția apei de calitate în regim continuu către locuitorii municipiului Onești, dar și eliminarea disconfortului și a pierderilor de apă provocate de desele avarii. Pornind de la aceste necesități, am conceput acest program de investiții și la ora actuală avem o sursă alternativă de apă, să nu mai depindem doar de apa furnizată de CRAB Bacău”, a declarat Directorul general RAJA S.A., Aurel Presură.
Investițiile cu finanțare europeană de la Onești sunt structurate în 7 contracte, din care 4 contracte de servicii și 3 de lucrări: CL 1 “Reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și a rețelelor de canalizare menajeră în municipiul Onești” – contract finalizat ce a vizat extinderea și reabilitarea a peste 60 km rețele apă și canal, realizarea a 15 stații noi de pompare apă potabilă și uzată, precum și integrarea acestora în sistemul de monitorizare SCADA. În vederea sectorizării rețelei de distribuție a apei, au fost realizate 24 de cămine de vane și 37 de cămine de măsurare a debitului și presiunii, fiind dotate cu echipamente de transmitere a datelor în sistemul SCADA local precum și cu senzori de monitorizare a presiunii. Tot în cadrul acestui contract, au fost achiziționate utilaje/autospeciale, respectiv buldoexcavator, autolaborator inspecție video CCTV, excavator-aspirator cu capacitatea de 8 mc, autoutilitară cu platformă 3,5 t, autobasculantă 12 t.
CL 2 “Reabilitarea și modernizarea stației de epurare din municipiul Onești”– proiect finalizat prin care stația de epurare Onești a fost reabilitată și modernizată, conform ultimelor tehnologii în materie, beneficiind inclusiv de treaptă de tratare terțiară cu dezinfectare UV a efluentului. Noua stație este dotată cu echipamente SCADA, care permit citirea parametrilor de funcționare și integrarea acestora în sistemul centralizat al RAJA S.A.
De asemenea au fost achiziționate utilaje pentru deservirea Stației de Epurare, respectiv autospeciale pentru vidanjare și vidanjare-curățare cu înaltă presiune, buldoexcavator și autoutilitară pentru transportul containerelor de nămol. Tot în cadrul acestui contract de lucrări, s-a realizat inclusiv închiderea batalului (depozitului) de nămol existent și ecologizarea zonei respective.
De menționat că stația de epurare din localitate a fost construită în perioada 1948 – 1953, ulterior fiind supusă unor lucrări de modernizare în 1976. De atunci și până la demararea acestui ambițios proiect, la nivelul stației nu au mai fost executate lucrări de reabilitare și retehnologizare.
CL 3 “Facilități noi de captare și de tratare a apei, aducțiune și reabilitarea facilităților de înmagazinare existente în municipiul Onești” – contract ce se află în procedura de realizare a testelor finale. Prin această investiție va fi pusă în funcțiune o sursă de apă alternativă pentru locuitorii Municipiului Onești, o captare de suprafață din râul Trotuș. Pe lângă sursa de apă, s-a realizat și conducta de aducțiune de la noua sursă de apă către Gospodăria de Apă Cuciur reabilitată integral, stație nouă de tratare, rezervor nou de 7.500 mc și reabilitarea rezervorului de 10.000 mc. Investițiile sunt dotate cu echipamente SCADA, care permit citirea parametrilor de funcționare și integrarea acestora în sistemul centralizat. La ora actuală, au fost terminate testele finale și suntem în procedura de autorizare de către DSP Bacău pentru a putea furniza apă din noua sursă abonaților din Onești.
Prezent la conferință, Viceprimarul Municipiului Onești – Adrian Jilcu a subliniat necesitatea investițiilor realizate: „Suntem convinși că odată cu finalizarea proiectului se vor rezolva problemele grave de la nivelul sistemelor de alimentare cu apă din oraș. Reușita unui proiect depinde foarte mult și de implicarea autorităților locale, iar succesul stă în comunicarea foarte bună, pentru ca aceste proiecte să fie implementate la termen. Autoritatea locală va sprijini în continuare orice program care vine în sprijinul și creșterea calității vieții oneștenilor“.
Dar investițiile de la Onești nu se opresc aici. Se lucrează deja pentru demararea Programului de Dezvoltare Durabilă, prin care municipiul Onești va beneficia de noi contracte cu finanțare europeană: „Un oraș sănătos este un oraș care are o infrastructură sănătoasă, inclusiv rețele de utilități: apă, canalizare, gaze și evident infrastructura rutieră. De aceea nu ne oprim aici și prin PDD mai avem pentru Onești lucrări la nivelul rețelelor de apă și canalizare de 6 milioane euro, dar și producerea de energie verde prin construirea unor parcuri fotovoltaice la nivelul stației de epurare și al sursei de la Trotuș“ a declarat Aurel Presură, director general RAJA S.A.
În cadrul acestei conferințe de presă, care a avut la mezaninul Hotelului Trotuș, directorul general al RAJA Constanța, Aurel Presură, a evocat momentul când în urmă cu 7 ani a venit la Onești ”cu <<o armată>> de colegi de la Constanța, cea mai dificifă problemă fiind că se furniza apa cu program! Mai mult, apa se furniza cu o presiune între 6 și 10 bari, în partea de sus a Oneștiului presiunea fiind mai mare… Din resurse proprii am adus utilaje, tot ce era nevoie și am furnizat apa cu o presiune normală”. Referindu-se la proiectul încheiat (“Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești, în perioada 2014-2020”) managerul RAJA Constanța a menționat că ”reabilitarea conductelor de apă potabilă s-a făcut pe o lungime de 18,7 km, cu 6 km s-a extins această rețea, construindu-se 4 stații de pompare și 37 cămine de contorizare și distribuție a apei potabile”.
Despre sursa alternativă de apă, pentru ca Oneștiul să nu mai depindă doar de apa furnizată de CRAB Bacău, au fost evidențiate câteva lucruri deosebite:”Sursa alternativă este finalizată! S-au făcut << testele de casă>> de 30 de zile și urmează ca să obținem de la Direcția de Sănătate Publică Bacău autorizare (această procedură durând între 1 și 3 luni). Analizele se vor face din 3 în 3 ore, avem debit sufficient pe râul Trotuș și nu o să mai existe opriri de apă în municipiul Onești!” Mai multe noutăți au fost aduse de domnul Aurel Presură și de la Stația de tratare a apei din râul Trotuș, unde ”există un sistem de filtrare nou, o spălare cu nisip. Toate utilajele de filtrare, decantare și ultrafiltrare sunt aduse din import”.