Istorie, natură, artă, credință

Istorie, natură, artă, credință

”Chi va piano, va sano; chi va sano, va lontano!” –  „Cine merge  sănătos, merge sigur… Cine merge sănătos, ajunge departe!” Așa spun italienii  și străbătând  țări de pe mai multe continente, oneșteanca Cristina Iacinschi (în foto 4) a vizitat  recent …Italia! A fost ”la pas prin Milano <<cerșind  >>  încă o jumătate de oră ghidei!” și a mărturisit :”Aș fi rămas lângă Dom (printre cele mai frumoase văzute), unde  artiștii stradali  răspândeau atât de multe emoții! Apoi, ore și ore de-a lungul lacului Como, cu priveliști  ce ne-au țintuit pe puntea vasului, în ciuda ploii care, la un moment dat, s-a dezlănțuit… Lacul Como merită văzut și ideal ar fi de mers și cu barca și cu mașina: Malul Estic cu toate  sătucele, Triunghiul cu superbul Belagio, Malul Vestic unde  se pot vizita acele vile demențiale! Zile minunate în care am revăzut o parte din frumoasa Italie, zile în care am descoperit locuri incredibil de frumoase, o <<bucățică>>  din prețioasa Elveție, dar o binecuvântare pentru mine a fost să cunosc oameni deosebiți și să mai sper că, în lumea asta din ce în ce mai rece, mai sunt încă  oameni atât de frumoși!”

Și a mai fost într-un loc minunat al Italiei  Cristina Iacinschi, la ORTA SAN GIULIO, ” un sat medieval perfect conservat, un loc autentic din vremuri de demult, unde mașinile nu au acces….. Un loc  izolat între lac și munți, loc magic ce m-a fermecat din prima clipă!  La intrare Vila Crespi, transformată în hotel și restaurant, cu două  stele Michelin, o bijuterie arhitecturală în stil maur! <<Inima>>  e Pia’a Motta, veche de 2000 de ani, încadrată de vechea primarie (1582),  de clădiri cu picturi murale la parterul carora sunt mici prăvălii, gelaterii… Un ponton pe lacul Orta (cel mai curat lac din Europa) cu vaporașe ce pleacă  spre Insula San Giulio… Am plecat și noi pe această insulă, unde legenda spune că, în antichitate, trăiau doar șerpi până când pe aceste locuri a ajuns un călugăr. Acest călugăr venit să predice creștinismul și-a întins propria mantie pe apă, a traversat lacul și a omorât cu toiagul său toți șerpii. Apoi a ridicat o biserică… În prezent adăpostește moaștele acestui Sfânt și este de o frumusețe incredibilă!”

Despre  acest loc Cristina Iacinschi a menționat:” Muntele Sacru din Orta (sit Unesco 2003), însumează 21 Capele, un complex din secolele  16 – 17 construit de  călugării franciscani, ca un omagiu adus Sfântului Assisi și care înfățișează viața acestuia. Nu le-am vizitat pe toate, dar e ceva ce n-am mai întâlnit… M-au impresionat teribil zecile, sutele de figurine din teracota prin expresia fețelor, a culorilor, detaliilor, picturilor murale, arhitecturii baroce. O priveliște  extraordinar de frumoasă asupra munților din jur și bineînteles a lacului!”

Și uite așa ”dintr-o pietricică s-a ridicat un munte” și… ne-am îmbogățit  cu  (încă)  o frumoasă  poveste  dintr-o călătorie!

 

 

 

 

Distribuie articolul!