RĂSFOIND PRESA DIN BASARABIA
Satul Văleni (în foto 1) , din raionul Cahul, a obținut la Samarkand, Uzbekistan, titlul „Best Tourism Villages”, în cadrul celei de-a treia ediții a competiției cu același nume lansată de Organizaţia Mondială a Turismului. Satul Văleni a fost selectat din peste 260 de candidaturi din peste 60 de țări. Distincția reprezintă un premiu prestigios la nivel global care consacră turismul rural, Republica Moldova obținând acest titlu pentru prima dată. Distincția oferită de Organizaţia Mondială a Turismului recunoaște potențialul turistic al satului Văleni și al Rezervației Biosferei UNESCO „Prutul de Jos” și odată cu aceasta le plasează pe harta turistică la nivel global. Autorități din Moldova, împreună cu partenerii – Uniunea Europeană, Elveția și Facilitatea Globală de Mediu – au susținut localitatea în dezvoltarea și consolidarea potențialui turistic, prin dezvoltarea agro- pensiunilor din Văleni, crearea clusterului turistic „VIA Cahul” și integrarea soluțiilor Smart. (Știri de sud – info)
Recent, la Mașcăuți (raionul Criuleni), iar a răsunat muzica, s-a cântat „mulți ani trăiască!” pentru cuplurile de aur și de diamant a satului, au fost felicitate familiile care au adus pe lume gemeni, sătenii au scos ce au mai frumos pentru târgul de bunătăți și frumuseți locale. Sărbătoarea a fost dedicată și Festivalului Rapsodului Popular „Pe dealul Chiclăului”, care-și ”are reședința” în acest sat, începând cu anul 2010.Festivalul (foto 2) ”poposește” o dată la doi ani pe scena satului, promovând talentul soliștilor și instrumentiștilor ce au grijă de perpetuarea folclorului moldovenesc. A avut loc parada portului popular, a fost deschis un târg al artizanilor locali, s-au copt frigărui, porumb, s-au turnat licori tari și seci, oamenii au socializat și au împărtășit emoțiile revederii prietenilor și oaspeților dragi! Evenimentul a fost organizat de către Primăria Mașcăuți în colaborare cu Secția Cultură și Turism Criuleni.(Est – Curier)
În ziua de 22 septembrie, din gara Chișinău a pornit primul tren turistic către Tiraspol, după o pauză de 20 de ani. Aproximativ 150 de profesioniști din turism au participat la această călătorie specială. Trenul turistic, a plecat din gară pe traseul Chișinău – Tiraspol, în dimineața de 22 septembrie, la ora 08:00. Aproximativ 150 de oameni, inclusiv ghizi, agenți turistici și profesioniști din domeniu au fost parte a unui proiect turistic cu totul special – o călătorie tur-retur cu trenul.
Scopul acestei inițiative este de a promova potențialul turistic al regiunilor de pe ambele maluri ale râului Nistru și de a contribui la dezvoltarea relațiilor culturale și economice între locuitorii acestora. „Unirea eforturilor în sectorul turismului nu doar extinde oportunitățile, ci ajută și la apropierea oamenilor, creând un spațiu pentru schimburi culturale”, a spus Ivan Ganenco, liderul Platformei Turism. Prima oprire a trenului a fost la Cetatea Tighina (Bender), unde participanții au vizitat această locație istorică. Ulterior, grupul s-a îndreptat spre Tiraspol (foto 3), unde au vizitat parcul central al orașului. Excursia s-a încheiat cu întoarcerea la Chișinău.
„Turul a fost organizat la un nivel înalt, traseul a fost atent gândit. Turiștii s-au arătat foarte interesați de patrimoniul cultural și istoric al regiunii și au pus o mulțime de întrebări. Acest lucru arată că acest format de călătorie îi ajută pe oameni să aprofundeze cultura de pe ambele maluri ale Nistrului. Vedem cât de important este să continuăm să dezvoltăm astfel de proiecte, care contribuie la consolidarea legăturilor dintre regiuni”, menționează Irina Ladaniuc, ghid turistic.
„A fost o experiență uimitoare! Am văzut atât de multe locuri interesante de care nici nu auzisem până acum. Organizarea turului a fost <<de top>> – transport confortabil, excursii fascinante, posibilitatea de a încerca bucătăria locală. Un astfel de tren într-adevăr apropie cele două maluri ale Nistrului și sperăm că astfel de excursii vor fi organizate mai des”, a spus Lucia, una dintre călătoare.
Proiectul dovedește că turismul poate fi un instrument eficient de consolidare a încrederii și a legăturilor culturale între regiuni. Organizatorii speră ca astfel de excursii să devină o tradiție și să aducă împreună tot mai mulți oameni de pe ambele maluri ale Nistrului. Această experiență cu trenul turistic Chișinău-Tiraspol-Chișinău, a fost prima excursie organizată de Platforma Turism, cu suportul Uniunii Europene și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”. Arina Bardari, Portalul Independent Bălți