Ziua internaţională a animalelor („World Animal Day”) este sărbătorită, anual, la 4 octombrie, fiind marcată în majoritatea ţărilor din lume cu scopul de a promova drepturile şi bunăstarea tuturor animalelor, fie ele cu stăpân sau fără, sălbatice sau domestice. Această zi este cu atât mai importantă şi relevantă cu cât experţii în biodiversitate şi protecţia mediului trag numeroase semnale legate de situaţia actuală a animalelor. Mai mult, potrivit raportului ştiinţific intitulat ”Living Planet Index” realizat de WWF, dispariţia continuă a habitatelor naturale ale vieţuitoarelor sălbatice creşte riscul de pandemii viitoare, deoarece favorizează contactul din ce în ce mai frecvent dintre oameni şi animale.
Iniţiativa de a înfiinţa Ziua internaţională a animalelor i-a aparţinut scriitorului şi publicistului german Heinrich Zimmermann, un apărător înfocat al drepturilor animalelor, editor al revistei ”Mensh und Hund” (”Om şi câine”). Ziua Internațională a Animalelor a fost proclamată oficial de Organizația Internațională pentru Protecția Animalelor în anul 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan și protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228.
”Cele mai bune şi mai frumoase lucruri din lume nu pot fi văzute sau atinse. Ele trebuie simţite în inimă!” – Helen Keller
“Câinele este cea mai sublima expresie a desăvârșirii omenești “ Alecu Russo
4 octombrie este singura zi din calendarul bunăstării animalelor, care recunoaște pe toate acestea, de la animale de companie la animale sălbatice ori de fermă. Și este o zi pentru toată lumea de pe glob ca să vorbească în numele lor!
Anul acesta, Ziua Mondială a Animalelor a ajuns la 82 de milioane de oameni online