Susurul izvoarelor de munte a fost îmbogățit, la început de an, în preajma Sărbătorii Culturii Naționale ce punctează eminesciana zi, 15 ianuarie, de susurul versului și al cântului. A treia ediție a Festivalului cultural „Freamăt de codru și ape“, ideal ancorat în inima naturii, contextualizând decorul unui demers de înaltă ținută culturală, a reușit să adune, ca în fiecare an, personalități importante ale culturii românești, unind malurile Prutului pentru un crez comun: cuvântul cu valoare creativă. Stațiunea Slănic-Moldova a devenit deci gazdă, pentru a treia oară, într-o atmosferă la fel de sărbătorească, a acestui eveniment ce și-a primit oaspeții cu aromă de colac cald, tablouri, frânturi de natură și în etalarea de medalii, amintiri ale unei epoci în care valorile erau corect percepute și asimilate.
„Ca prima oară“ este promisiunea cu care s-a deschis această ediție a festivalului, în interpretarea domnului Constantin Chirilă. Și drept este, că s-a păstrat emoția începutului, acea energie constructivă ce reușește să dea forță și sens evenimentelor. Începutul este sub auspiciul exaltării, versurile scrise de poetul Grigore Vieru, poet născut în Republica Moldova, îndemnând la trăirea momentului, la aprecierea clipei de-acum („Și-această zi / Ce mâine nu va mai fi“), la asimilarea experienței sub auspiciul propoziţiei „Mi-e dragă viața!“
Invitați speciali au venit cu viziuni diferite asupra operei și vieții lui Eminescu. Dl profesor Petre Colăcel, profund cunoscător al limbii române, a adus în atenția publicului, ca argument pentru un Eminescu evlavios, poezia Rugăciune, recitată în izvor de lacrimă. Artista basarabeană, dna Gabriela Tocari (despre interacțiunea cu cei din Basarabia dl profesor Ioan Dănilă obișnuiește să enunţe un paradox : ,,Mi- e teamă să nu- i stricăm”) și, din Piatra- Neamț, dna Liliana Roibu, românce autentice, au prezentat momente muzicale izvorâte din talent și pasiune pentru frumos.
Profesor, mentor, publicist cultural, lingvist și, se pare, unicul luptător pentru patrimoniul cultural, dl Ioan Dănilă, personalitate remarcabilă a culturii naționale, a adus evenimentului nu doar validare prin prezența impunătoare, ci și un plus de bogăție informațională și șansa participanților la eveniment de a fi susținătorii noului proiect marca Ioan Dănilă: campania pentru reintroducerea studiului limbii române în programa liceelor pedagogice (înspăimântător: de 26 de ani absolvenţii acestui tip de liceu nu beneficiază de această disciplină, devenind analfabeţi lingvistici), argumentând nedreptatea ce li se face tinerilor prin limitarea dreptului de a înțelege structural limba maternă. Amintim că acest proiect a fost demarat după ce domnia-sa a condus cu succes un alt important proiect cultural: salvarea Casei „Vasile Alecsandri” din Bacău. Ne plecăm cu recunoștință în faţa efortului și determinării care l-au însoţit, oferind posterității amintirea marelui scriitor Vasile Alecsandri, născut la 14 iunie 1818, în urbea Bacăului.
Dl profesor a vorbit despre pasul eminescian pe meleagurile băcăuane, respectiv despre vizita poetului-revizor în Lipova (la 29 aprilie 1876), astăzi parte a județului Bacău. Într-un raport întocmit cu această ocazie, Mihai Eminescu scria: ”Gramatica trebuie învăţată nu pe de rost, ci prin dese exerciţii orale şi în scris”, dl profesor evidențiind topica enunțului: așezarea adverbului de negare „nu” înaintea acțiunii ar periclita învățarea gramaticii „pe de rost”. Construcția poetului, magistrală, subliniază învățarea gramaticii prin exerciții scrise și orale (adverbul „nu” pus înaintea verbului „trebuie” ar fi sugerat subliminal ideea de a nu putea fi învățată gramatica).
Dl profesor Ioan Dănilă a atras atenția asupra valorii bibliotecii din Slănic-Moldova, subliniind necesitatea de a fi redeschisă publicului, şi a încheiat cu recitarea Sonetului 183 al lui Vasile Voiculescu.
Au fost două zile în care cuvântul a fost artă, și acordurile muzicale au fost plus de armonie în frumoasa stațiune montană. Felicitări dnei Ionica Bandrabur, care a inițiat și susținut derularea acestui inspirat și inspirant festival!
Articol realizat de Talida Văsîi, Profesor învățământ primar la Școala Gimnazială „Răducanu Rosetti” Căiuți
Foto, În Slănic Moldova zilele trecute