În duminica Rusaliilor (8 iunie 2025), în comuna Scorțeni a fost sfințit, cu onoruri militare, Ansamblul monumental dedicat cinstirii memoriei Eroilor locului care și-au jertfit viața pentru Patrie. Ansamblul, care se află în locul numit de localnici „Dealul Roșu” și aflat chiar lângă șoseaua națională dintre Bacău și Moinești, conține o uriașă Cruce a Sfântului Andrei, două plăci comemorative și explicative și un catarg pe care a fost arborat un drapel tricolor de mari dimensiuni. Construcția a fost ridicată prin grija și inițiativa Parohiei Scorțeni, cu sprijinul comunității și al celor care au înțeles că memoria eroilor este un legământ sacru pe care trebuie să-l păstrăm viu. Între cei din urmă s-au numărat și Filiala Județeană Cultul Eroilor și Garnizoana Bacău.
La eveniment, alături de sute de săteni au venit mai mulți reprezentanți ai Filialei Județene Cultul Eroilor și ai unor organizații ale militarilor în retragere și în rezervă și ai veteranilor de război.
Ceremonialul a început cu salutul acordat Drapelului gărzii de onoare și formațiunilor militare însoțitoare, acordat, pe ritmurile marșului intonat de Muzica Militară a Garnizoanei, de Primarul comunei Scorțeni, Vlad – George Rotariu și de Comandorul Gheorghiță Brunchi – reprezentantul Comandantului Garnizoanei Bacău, iar pe catarg a fost arborat imensul drapel tricolor.
Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoți sub protia Protoiereului de Moinești, dr. Costel Mareș.
Despre semnificația acestui eveniment au vorbit, apoi, Primarul Vlad – George Rotariu, părintele Paroh Iconom Stavrofor Costică Ceaușu – care a prezentat și Actul de sfințire a monumentului, părintele Protopop dr. Costel Mareș (Protoieria Moinești) – care a transmis mesajul de binecuvântare al IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, prof. univ. dr. Ion Sandu (fiu al comunei Pârjol) și col. rtr. Costel Ciupercă.
La Crucea Ansamblului monumental au fost depuse, apoi, coroane de flori, iar garda de onoare și formațiunile de militari, precum și Muzica militară au defilat prin fața participanților la eveniment.
Tot cu acest prilej, Președintele Filialei Județene Cultul Eroilor, Dănuț Voicu, a prezentat, la final, modul în care Filiala a sprijinit ridicarea Ansamblului monumental din Scorțeni, a evocat contextul în care au căzut la datorie Eroii locului și a oferit diplome de onoare Protoiereului dr. Costel Mareș și Parohului Costică Ceaușu.
Ansamblul monumental a fost ridicat la inițiativa parohului Costică Ceaușu pe terenul oferit de familia Andrei și Margareta Tănase, cu susținerea financiară a familiei Florin-Constantin și Ana-Maria Avram, a părinților acestora – Costache și Cecilia Avram și a familiei preotului paroh.
Dănuț Voicu, Președintele Filialei Județene Cultul Eroilor: „Comuna Scorțeni are două monumente pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial, în Războiul de Independență și în Al Doilea Război Mondial. La monumentul construit în 1985 în comună și recondiționat de Cultul Eroilor în 1998, sunt nominalizați 119 eroi. Și în satul Grigoreni este un monument înălțat de Cultul Eroilor, în 2011, unde sunt nominalizați 83 de eroi. Prin înălțarea Crucii din Scorțeni, se aduce din nou cinstire Eroului Necunoscut. În județul Bacău sunt peste 12 cimitire ale eroilor (cele mai multe din țară), 11 construite de Cultul Eroilor. Sunt peste 600 de monumente, numeroase troițe, cruci comemorative și cenotafe, sunt enumerate peste 24 de cruci de dimensiuni mari, de cel puțin de 15 metri, la Onești și la Mănăstirea Cașin 3, la Târgu Trotuș, la Caraclău, la Bibirești, la Valea Budului, la Moinești 3 și așa mai departe.”
Articol realizat de Petru Done, senior -jurnalist, Secretar Executiv al Filialei UZPR Bacău și la Filiala Județeană ”Cultul Eroilor” Bacău