Când reușita se cheamă ”Onești Open Backgammon”

Când reușita  se cheamă ”Onești Open Backgammon”

O competiție de succes – așa a fost Ediția inaugurală a ”Onești Open Backgammon”, găzduită de Complexul ”Seasons” în zilele de  18 – 20 ianuarie. Organizată de  „tânăra” asociație de backgammon ”Star”  din municipiu (ce strânge în jurul său toți  iubitorii acestui sport și care face și ca Oneștiul să fie  cât mai cunoscut în țară și în lume ), competiția a marcat și câteva premiere. Astfel, a fost pentru prima dată când  în România, în cadrul unei întreceri internaționale au avut loc întâlniri la categoria ONE POINT (o linie) și tot  pentru întâia oară  când  toate partidele între jucători au  fost filmate live (ele urmând să fie analizate de către  expertul Tiberiu Bostan la Londra). ”Competiția de la Onești a  avut  <<un parfum occidental>>, cu o atmosferă așa cum se întâlnește la marile turnee, cu camere de luat vederi. Toate tragerile la sorți au fost făcute prin  soft”, ne-a declarat Florin Boboc, care alături de  Mihai Cătălin Arminia au pus mult suflet și dăruire  în organizarea Ediției inaugurale ”Onești Open Backgammon”. El a mai declarat:”Dacă este  ceva ce am câștigat, am câștigat foarte mult respect și <<inima diasporenilor  >>. Ei joacă în foarte multe turnee  și au promis că vor fi alături de noi  și în următoarele competiții. În  proporție foarte mare (cu șanse de 90 la sută!), a fost stabilită componența echipei României ce va participa la competițiile internaționale organizate în acest an în străinătate. Aici la Onești s-au legat multe prietenii, s-a vorbit despre viitoarele turnee de backgammon”.

Oneștenii Mihai Folea, Florin Bălan, Cezar Rău și Radu Boșcor (care a fost … cel mai tânăr participant, fiind foarte atras de acest sport cu zarurile), au luptat pentru a obține rezultate dintre cele mai bune la competiția ”Onești Open Backgammon”! Este de remarcat faptul că la categoria MASTER au evoluat 33 de jucători, ei ajungând din București, Iași, Cluj, Brașov, Suceava, Brăila, Urziceni, Luduș , Bragadiru și din alte localități ale țării  în municipiul de pe Trotuș, Onești. La această competiție ce și-a făcut debutul cu succes au  fost și jucători de backgammon din Londra (de unde a participat Tim Parfitt), Milano, de la Chișinău  dar și ”forțe trotușene” din Târgu Ocna  (Nicolae Bînțu) și Dofteana (Vlad Lăzărescu și Ionuț Zaharia).

Iată și câștigătorii  acestei întreceri: pe primul loc, la categoria MASTER (cu 33 jucători înscriși) s-a clasat Florin Popa  din … Milano, care   este un cunoscut jucător român de backgammon din diaspora. Plecat din România din anul 1992 Florin Popa a făcut parte din  bordul Federației Italiene de Backgammon iar în prezent  este la Federația Internațională de Backgammon. Pe locul 2 s-a clasat Florin Bălan, un …oneștean  ce trăiește la Londra!  El a participat la numeroase concursuri și a obținut rezultate  bune la competițiile organizate de Asociația Română de Backgammon (condusă de târg-ocneanul Neculai Drăgănuță, organizatoare, în zilele de 18 – 20 ianuarie, a unei competiții la Păltiniș – jud. Sibiu). Pe locul 3 la ”Onești Open Backgammon” s-a clasat  clujeanul Petru Hlihor iar pe locul 4 ieșeanul Viorel Gheorghiu, un jucător ce deține un mare număr de trofee  la concursuri naționale și internaționale de backgammon. La categoria pe echipe, la care au fost înscrise un număr de 19 echipe, pe primul loc s-a clasat echipa  formată din Ilie Stan / Ionel Dinu ( din Bragadiru, fostă comună de lângă București, azi un oraș cu 40 000 de locuitori!). Ei l-au învins … pe oneșteanul Mihai Folea (ce a jucat singur, el dorindu-și ca ”la fiecare turneu la care participă… să piardă în finală!”). La proba Super Jackpot, la care au participat opt concurenți câștigătorul primului loc a fost Cătălin Bucur (Londra), care a învins în finală pe  Florin Popa (Milano) iar la categoria ”Ultima șansă”  învingător  a fost Marian Mihăilă (ce a participat la multe turnee de backgammon). Să remarcăm și performanța târg-ocneanului Nicolae Bînțu, care a fost câștigătorul categoriei ONE POINT.

Dacă englezul Tim Suki și-a exprimat bucuria prin cuvintele ”felicitări pentru un eveniment  mare! Au fost câteva zile minunate, prima dată când am venit în România” este  de apreciat faptul că  participanții la acest turneu au adresat organizatorilor felicitări pentru  evenimentul de la Onești. ”Organizare ireproșabilă”, ”program original”, ”un Open modern” – sunt câteva din aprecierile celor care s-au bucurat de această competiție, de evidențiat fiind și remarca jucătorilor bucureșteni ce au menționat:”vom încerca să vă urmăm exemplul!” O organizare reușită  (o notă în plus fiind dată și de ”etalarea” unui dineu cu produse tradiționale, două reprezentante ale sexului frumos, îmbrăcate în autentice  costume populare tradiționale  contribuind la  formarea de către  participanți a unei amintiri de neuitat din România!), a adus  și alte lucruri de admirat! După cum a menționat Florin Boboc,  ”calitatea jocurilor a fost foarte ridicată în toate întâlnirile disputate. Iar această competiție de la Onești ne-a deschis imboldul de a fi prezenți la puternice întreceri naționale și internaționale de backgammon. Astfel, în perioada 6 – 12  februarie  vom fi prezenți la un puternic turneu în Gibraltar urmând ca să evoluăm  în primăvara acestui an și la Istanbul, la o competiție cu un număr foarte mare de jucători!”

Subliniind faptul că Florin Boboc și Mihai Cătălin Arminia au depus o  muncă enormă pentru  organizarea primei ediții a ”Onești Open Backgammon”, să menționăm și sponsorii acestei competiții: Complex Season, Transilvania Broker, Transfero, SC  ”Agricultorul”, Parc Auto Bălăneasa și  mulți prieteni ai Asociației de Backgammon ”Star” din Onești. Pe parcursul desfășurării întrecerii, în timpul liber jucătorii  au vizitat  acest municipiu și împrejurimile… A impresionat un fapt inedit, că jucătorii participanți din Republica Moldova  (Iulian Darienco, ce a învins-o  într-o competiție care a avut loc la Soci  anul trecut pe dubla campioană mondială Akko Yazawa – Japonia și Vadim Podcosov) au  vizitat Muzeul Municipal de Istorie Onești, pentru a cunoaște aspecte  din istoria  noastră  comună. ”Moldovenii” au  cucerit la acest concurs de la Onești Trofeul ”Fayr Play”.

Și dacă ”sângele apă nu se face” niciodată, în Oneștiul aureolat de succesele gimnasticii la care prezentul arată doar ”urmele umbrelor”, dacă ”tribunele pline” ale  celor trei stadioane din municipiu au rămas doar frumoase și… nostalgice amintiri, ca și … ringul de box, ”marile meciuri de handbal” de la terenul cu nocturnă din anii 1975 (ce vremuri, când alții poate nici nu se gândeau la așa instalații!), să sperăm că backgammon-ul începe de acum să urce  mereu în municipiul de  sub dealul Perchiu, scăldat de undele Trotușului. Să fie acest urcuș  asemeni  frumuseții  versurilor ”voi vise pe poteci / în amintirea munților / să dăinuim pe veci, să dăinuim”, ce sunt rostite de  înfocații  ”împătimiți” ai ascensiunilor montane din Onești, de la Clubul de Turism Montan ”Șandru”,  conduși de ”mont- troterr-ul”  Gheorghe Istrate! Căci ”liber sunt aici! / în munții  aceștia veșnici / Liber voi fi mereu /  Munte sunt în sufletul meu!” Mult succes pe viitor backgammon-ului oneștean!    Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata