Printre fulgi de zăpadă, sub ȋnălţimea munţilor din zare, la 24 ianuarie a avut loc la Târgu Ocna o emoţionantă manifestare ȋnchinată aniversării a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. Locuitori de toate vârstele ai acestui frumos oraş staţiune s-au adunat ȋn Piaţeta Primăriei pentru a sărbători acest eveniment de seamă din Istoria României, cu toţii fiind bucuroşi pentru cinstirea ȋnantaşilor noştri care au luptat pentru a avea o ţară liberă. Manifestarea a fost deschisă cu intonarea Imnului naţional al României şi a oraşului Târgu Ocna – ”fala munţilor şi a izvoarelor”. Stefan Silochi, primarul oraşului Tărgu Ocna a declarat ȋn cuvântul său: ”Sărbătorim azi ȋmpreună la Târgu Ocna Unirea Moldovei cu Tara Românească. Prin personalitatea marelui diplomat Costache Negri şi prin tot ce au făcut ȋnaintaşii noştri, oraşul Târgu Ocna a avut un rol deosebit ȋn ȋnfăptuirea Unirii de la 24 ianuarie 1859”. Istoricul Alin Radu a evidenţiat mai ȋn amănunt personalitatea lui Costache Negri amintind că ”acesta a fost spiritul realizării Unirii Principatelor Române”. În anul 1856 Costache Negri a cumpărat o proprietate la Tiseşti (pe malul drept al Trotuşului,la Târgu Ocna) şi a trăit ȋn mijlocul locuitorilor acestui oraş, bucurându-se aici de vizita personalităţilor timpului, ce au luptat pentru ȋnfăptuirea Unirii din 1859. Mai mult, fiind foarte ataşat de târg-ocneni ȋn anul 1868 lui Costache Negri i s-a propus să fie primar al acestui oraş.
Profesorul de istorie Laurenţiu Ciuriş a considerat Unirea ȋnfăptuită ȋn 1859 ”un eveniment crucial pentru istoria poporului român. <<Mica Unire>> numită de istorie a fost un pas mare pentru poporul român!” El a menționat faptul că în anul 1848 la Brașov a fost pusă la cale Unirea Principatelor Române și a evocat evenimentul istoric de la 5 ianuarie 1859 de la Iaşi, când 55 de deputaţi au votat alegerea lui Alexandru Ioan Cuza. Spre pilda de-a pururi vie a istoriei tânărul profesor Laurențiu Ciuriș a amintit cuvintele lui Mihail Kogălniceanu rostite la alegerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza: ”Prin înălţarea ta pe tronul lui Ştefan cel Mare, s-a înălţat însăşi naţionalitatea română… Alegându-te pe tine Domn în ţara noastră, am voit să arătăm lumii ceea ce toată ţara doreşte: la legi noi oameni noi… Fii dar omul epocii; fă ca legea să înlocuiască arbitrarul; fă ca legea să fie tare, iar tu, Măria ta, ca Domn fii bun, fii blând; fii bun mai ales cu acei pentru care mai toţi Domnii trecuţi au fost nepăsători sau răi… Fă, dar, ca domnia ta să fie cu totul de pace şi de dreptate; împacă patimile şi urile dintre noi şi reintrodu în mijlocul nostru strămoşească frăţie. Fii simplu, Măria ta, fii bun, fii Domn cetăţean; urechea ta fie pururea deschisă la adevăr şi închisă la minciuni şi la linguşire!”
Sărbătorirea aniversării a 160 de ani de la ȋnfăptuirea Unirii Principatelor Române de la Târgu Ocna a fost completată de prezentarea de către formaţia ”Aerobica” (pregătită de prof. Anca Stoica), a unui sugestiv flash – mob (ȋn culorile steagului tricolor şi ȋn acordurile nemuritoarei ”Balade” a lui Ciprian Porumbescu ) şi a unei piese de teatru, ”actorii” fiind elevi ai Scolii Gimnaziale nr. 1 din localitate. Momentul cel mai aşteptat al sărbătoririi zilei de 24 ianuarie a fost cel ȋn care târg – ocnenii alături de autorităţile oraşului s-au prins ȋn ”Hora Unirii”. Armonia acestui moment a cuprins ȋn admiraţie pentru ”mândria de a fi român” sufletele tuturor , ”ȋn plutirea” fulgilor de zăpadă. Menționăm că primarul orașului Târgu Ocna, Ștefan Șilochi, a adresat o sinceră urare ”mulți și sănătoși ani!” celor care s-au aflat în Piațeta Primăriei la sărbătorirea aniversării zilei de 24 ianuarie 1859, când s-a înfăptuit Unirea Principatelor Române, acest eveniment fiind așteptat an de an în frumoasa stațiune de la poalele Măgurii.
Simpozion ”Unire și recunoștință” la Onești
Primăria municipiului și Protoieria Onești în parteneriat cu Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” au organizat în ziua de 23 ianuarie simpozionul ” Unire și Recunoștință – 160 de ani de la Unirea Principatelor Române”. Manifestarea a fost deschisă de prezentarea unui mesaj al primarului municipiului Onești Nicolae Gnatiuc, cu îndemnul ”să păstrăm în suflet ceea ce a însemnat Unirea Principatelor Române din 1859 și să ne unim speranțele și energiile”. În timp ce preotul protopop al Protoieriei Onești Ioan Bârgăoanu a afirmat că ”biserica își are rolul ei bine definit în conturarea marelui eveniment de la 1859 dar și pentru realizarea unității de neam, de credință și de suflet” profesorul de istorie Ion Abaza, directorul Școlii Gimnaziale ”Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Onești a prezentat succint evenimentele ce au precedat înfăptuirea acestui act istoric. Oprindu-se pentru început asupra a ceea ce înseamnă ”popor” și ”națiune” prof. Ion Abaza a evidențiat faptul că ”românii au avut dorința de a trăi în granițele unui singur stat” . După ce a prezentat evenimentele acelor vremuri (Războiul Crimeii din anii 1853 – 1856) și faptul că problema Principatelor Române (a unirii acestora), a fost pusă în cadrul Congresului de la Paris de către Ministrul de Externe al Franței, contele Walewski, prof. Ion Abaza a evocat momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza. ”La Iași, prima propunere pentru a fi domnitor a fost ca această funcție să fie îndeplinită de Vasile Alecsandri. Acesta a cedat pentru Costache Negri, care a renunțat în favoarea lui Alexandru Ioan Cuza, ce a fost ales ca domnitor al Moldovei în unanimitate” . Profesorul oneștean Ion Abazaa făcut cunoscut și ceea ce s-a întâmplat la București la 24 ianuarie 1859, unde ”unioniștii au simțit sprijinul poporului și deputatul Vasile Boierescu, într-un discurs înflăcărat a arătat cât de importantă este unirea pentru moldoveni și munteni. El a propus în zorii zilei de 24 ianuarie ca <<alesul din Moldova>> , Alexandru Ioan Cuza să fie domn al Principatelor Unite. Au urmat unificarea deplină, marile reforme, recunoașterea internațională a Unirii”. Apreciind meritele acestui domnitor care ”a realizat o operă fără precedent de modernizare a societății românești de la mijlocul secolului al XIX-lea” prof. Ion Abaza a răspuns și întrebării ”care este rolul istoriei în viața noasttră?” În acest sens a menționat:”Istoria este utilă pentru a înțelege lumea în catre trăim și pentru a întrezări, atât cât se poate, viitorul!”
Preotul doctorant Andrei Silviu Neicu s-a referit în comunicarea sa la faptul că ”în Moldova a fost un puternic conflict între unioniști și antiunioniști” și a subliniat cuvintele celui care a devenit Episcopul Romanului, Melchisedec Ștefănescu, el întrezărind în unitatea de neam pe cea a bisericii:”Aceasta e ziua mare a Unirii, să ne bucurăm pentru ea! Să ne îmbrățișăm cu toții Unirea, să lăsăm tot ce se împotrivește și să punem capăt <<sclaviei>> noastre morale și materiale”. Simpozionul organizat de biblioteca oneșteană a fost moderat de directorul acestei instituții Ionuț Tenie și s-a bucurat și de prezentarea unui scurt program muzical susținut de Corala ”Ierotheos” a Protoieriei Onești. Ion Moraru
Lasă un comentariu