Din prețuire pentru un ilustru profesor și director, Vasile Cam

Din prețuire pentru  un  ilustru profesor și director, Vasile Cam

Pe lângă bogata activitate didactică pe care o desfășoară profesorii  Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” din  Onești în formarea  pentru viață  și pregătirea în diverse meserii a  liceenilor, la această instituție  de învățământ este o deosebită prețuire pentru  cei care și-au dăruit întreaga pasiune a sufletului, cu un mare devotament dezvoltării și ”înălțării” învățământului oneștean. Astfel,  cu prilejul sărbătoririi  hramului capelei religioase  ce înfrumusețează  acest colegiu (capela fiind singura din școlile municipiului Onești), profesori și elevi  de aici au participat la sfințirea  unui spațiu din cadrul Atelierului Mecanic care să poarte numele ilustrului  profesor și  inginer  Vasile Cam, trecut la viața veșnică în ultimele luni ale anului ”centenar”, pe care l-am lăsat în urmă. Emoția unui asemenea moment  de cinstire a  celui care a fost  primul director al Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” în anii de început ai acestei instituții  a fost puternică și  profundă, cu o rezonanță aparte prin prinosul de recunoștință adus. După cum mărturisea în urmă cu trei ani la împlinirea a 40 de ani de la înființarea acestui colegiu, prof. Vasile Cam  a avut forța și energia de a spune într-o ședință în timpul comunismului că ”Liceul Teoretic nu se ridică la nivelul Liceului de Constructii, pentru că aici trebuie să construiești, să faci ceva, ce rămâne în urmă! Liceul de Construcții este cel mai greu pentru că aici începi de la zero și trebuie  terminată lucrarea, să cunoști o meserie și elevul să plece de aici cu meseria învățată!”

La  evenimentul din zilele trecute  de la Onești au participat  părintele protopop Ioan Bârgăoanu (însoțit de un sobor de preoți din municipiu), profesorul Mihai Ursachi (director al Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi”), prof. Oana Zaharia (director adjunct), cadre didactice și elevi  ai  colegiului precum și credincioși  ce au participat și la slujba religioasă. ”Prof. Vasile Cam a dat o înaltă apreciere activității didactice și manageriale, a dotat școala cu mijloacele de învățământ   necesare pregătirii elevilor  în domeniul construcțiilor montaj și a acordat o importanță deosebită  integrării acestora în muncă, după absolvire.  El a gândit mereu în perspectivă, ca munca  făcută atunci  să fie de folos peste decenii”, a menționat  prof. Soltana Avanu (ce activează la Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi” din anul 1986). Ea  a evidențiat  meritele  primului director  al  acestei instituții – înființată în anul  1976,  arătând că ”spiritul  său întreprinzător, cu un înalt potențial a devenit ca o rază de lumină strălucitoare a cărei energie  s-a disipat cu folos asupra generațiilor de elevi”. Prof. Soltana Avanu  a îndreptat un gând  de admirație și pentru echipa managerială de azi a Colegiului Tehnic ”Gheorghe Asachi” apreciind faptul că ”totdeauna aici sunt oameni ce se ridică la înălțimea timpurilor!”  Preotul Ioan Bârgăoanu, protopop al Protoieriei Onești  a menționat  că ”această școală oneșteană a pregătit  sute de elevi din localitățile  de pe valea Trotușului, ce au  devenit  oameni de nădejde,  care  au obținut performanțe cu totul deosebite  lucrând pe multe șantiere din străinătate. Iar a pune în valoare înaintașii este un model pentru fiecare dintre noi”.

Este de notat faptul că Vasile Cam s-a născut în anul 1926 în localitatea Bajura – Darabani (jud. Botoșani) și  a absolvit  Facultatea de Mecanică la Iași. Ca inginer mecanic dar și ca profesor (fiind  un bun  pedagog și foarte apropiat de elevi),  el și-a dedicat întreaga viață municipiului Onești. La  fostul Grup Școlar  de Construcții (acum Colegiul Tehnic ”Gheorghe Asachi) ing. Vasile Cam și profesorii ce au fost repartizați după absolvire la Onești nu numai că au lucrat  aici la  confecționarea  băncilor  pentru sălile de clasă și  a atelierelor  pentru practica elevilor ci împreună cu aceștia au făcut mii de  dale (inscripționate GSC), de care și azi se bucură oneștenii, întâlnindu-le  pe multe alei și în incintele blocurilor de locuit din  municipiu.   Ion Moraru

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata