Sub razele senine ale bucuriei

Sub razele senine ale bucuriei

LA EXPOZIȚIA  ANIVERSARĂ MIHAI NECHITA BURCULEȚ 70

Într-un cadru parcă privilegiat de frumusețea artei, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești a fost sărbătorit  recent, printr-o expoziție aniversară  pictorul  târg-ocnean Mihai Nechita Burculeț. Cel care a deschis această sărbătoare a fost Ionuț Tenie, directorul  bibliotecii oneștene, care a menționat: ”la împlinirea a 70 de ani să-l aniversăm cu această expoziție și  astfel, să ne arătăm  respectul față de Mihai Nechita Burculeț și de familia sa, soția Georgeta fiind o cunoscută profesoară de muzică”. Carmen Poenaru , președinte al Filialei Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici, criticul de artă Iulian Bucur (de la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” din  Bacău) și  profesorul pictor Aurel Stanciu, conferențiarul universitar băcăuan  Ioan Dănilă au  fost  invitații acestui deosebit eveniment plastic la care au fost prezenți  un mare număr de  iubitori ai artei plastice din localitățile de pe valea Trotușului cât și din alte orașe  ale țării. ”Pictorul Mihai Nechita Burculeț a început să expună cu artiștii plastici din Bacău încă din anul 1978. El este  <<un poet al penelului>>, ce știe să extragă  tot ceea ce este mai frumos din ceea ce viața îi oferă”, a declarat în deschiderea acestui vernisaj Carmen Poenaru, care a înmânat sărbătoritului  o diplomă de excelență. ”Mișcat profund”  de prezența la acest eveniment a multor iubitori ai picturii (”pregătiți pentru darul de a primi lumină”), criticul de artă Iulian Bucur a menționat:”Acum sunt sărbătorite  lucrările pictorului Mihai Nechita Burculeț! Când cuvintele  noastre  nu vom mai avea putere  în fața frumuseții acestora, veți  vedea că lucrările lui șoptesc! Pentru că acest pictor este  unul al luminii. El este  în spatele unui  Caravaggio (precursor al stilului baroc), ce pune lumina unde trebuie și  apare în spate o scenă!” În frumoase ”dantelării de cuvinte” criticul de artă Iulian Bucur a arătat că ”pictorul Mihai Nechita Burculeț  știe să se joace ca un regizor, poate și ca Dumnezeu, care a spus <<să fie lumină! >> În 70 de ani de viață  s-a legat o punte între ochi, cuget și mână iar pictorul și-a creat un limbaj al său. Toate tablourile se leagă între ele. Este  <<un fir al Ariadnei>>, al luminii și al galbenului auriu. Mihai Nechita Burculeț este un pictor  al luminii, ce mișcă felinarele luminii! Privind lucrările sale într-un fel sau altul veți simți cum vorbiți cu Micul Prinț ori cu alte personaje de poveste!”

Iulian Bucur a adus în discursul său și ”inefabilul unei chemări”, el îndemnând  privitorii  să se lase cuceriți de ”albastrul strălucitor… Să vă lăsați liberă făptura și să simțiți toate  tușele puse de Mihai Nechita Burculeț.La 70 de ani poți să  spui aproape orice! Liniștea este de azi încolo, de mâine vom fi poate cu o zi mai tineri! Lucrările sale  sunt  un loc unde trebuie să te oprești și să meditezi! Aici sunt numai ecouri! Fiți liberi în fața tablourilor  acestui pictor și veți pleca mai tineri… cu 70 de ani!”

La ”augurii” acestor cuvinte, calde și potrivite cum nu se poate în alt mod mai înălțător de criticul de artă Iulian Bucur  profesorul și pictorul Aurel Stanciu (prieten de-o viață  cu pictorul târg-ocnean), a apreciat faptul că ”este un nou vernisaj ce întărește calitatea actelor de cultură de la Galeria <<Ghiță Mocanu>> a bibliotecii oneștene. Ea poate deveni un punct de referință nu numai pentru artiștii plastici băcăuani ci și din întreaga Moldovă!”

Cuvintele  din inimă rostite de pictorița Petra Tănase Șerbănescu din Giurgiu (”Ca un izvor continuu de creație să fiți mereu în preajma  lucrărilor atât de frumoase, pe care oamenii de aici le prețuiesc”)  și de conf. univ. Ioan Dănilă (”70 este  pentru mine o cifră benefică, foarte frumoasă și  acest exemplu al pictorului Mihai Nechita Burculeț poate  fi urmat și de alții, în domeniul lor de activitate”), au dat strălucire acestui  vernisaj. Din postura de ”cronicar al Văii Trotușului”, prof. Corneliu Stoica a menționat:”La  acest moment aniversar este de admirat căldura pe care o emană pictorul Mihai Nechita Burculeț, ce și-a câștigat pentru totdeauna un loc între  artiștii din spațiul Bacăului! Să redescopere și să creeze noi lucrări, ce totdeauna înnobilează!”

La această întreagă ”salbă” de aprecieri pentru care într-un ecou profund pictorul Mihai Nechita Burculeț a rostit din adâncul sufletului său sincerul cuvânt ”mulțumesc” s-au  alăturat – în mod fericit! – ritmurile mai multor cântece interpretate de Grupul coral oneștean ”Armonia – Ion Cunțan”. Dirijat în mod magistral de prof. Georgeta Nechita Burculeț acest moment a fost ”o nouă deschidere a sufletului spre lumină” dar și un îndemn ”ce ne-a dat speranțe de mai mult și mai bine”-după cum a  menționat un oneștean cucerit de   întregul farmec al expoziției aniversare.    Ion Moraru

burc d.jpg

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata