În contextul socio-economic actual, gândirea globală și acțiunea locală este vitală în planificarea strategică. Dimensiunea europeană a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești este un aspect-cheie al managementului institutional si leadershipului educational. Adaptarea serviciilor educaționale oferite de școală la nevoile beneficiarilor directi (elevii și profesorii) și a beneficiarilor indirecți (părinții, comunitatea locală, angajatorii de pe piața muncii) presupune și consolidarea dimensiunii europene a școlii pentru creșterea calității și a capacității managementului instituțional de planificare și implementare a proiectelor europene. Astfel, la Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești, candidat în programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”- EPAS, s-a deschis la sfârșitul anului 2018 un punct de informare despre Uniunea Europeană.
Instituțiile de învățământ din județul Bacău care au fost selectate de Ministerul Educației Naționale pentru a candida în 2019 la titlul de „Școli-ambasador ale Parlamentului European” sunt: Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești și Colegiul Național „Gheorghe Vrânceanu” din Bacău.
În cadrul Programului „Școli-ambasador ale Parlamentului European”- EPAS, echipa de proiect a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești este formată din ambasadori seniori: (prof. Mărioara Brescan, director; prof. Cristina – Lăcrămioara Buzatu, director adjunct, prof. Virginia – Smărăndița Brăescu , coordonator de proiect, prof. Cristina Matei, prof. Daniela Florea, prof. Claudiu – Aurelian Visciun) și ambasadori juniori (Teodora Gaftoi, Mara -Ruxandra Roșu, Elena – Cristiana Șandru, Adrian – Ionut Racheru, Ana – Alexandra Buzatu, Raluca Ianoș, Bogdan Costandis, Antonia Constandoiu, Camelia – Maria Lichi, Alexandra Avarvarei, Viorel Cojocea, Ana – Maria Trifan, Delia – Elena Iosub, Andreea – Lorena Savin, Andreea Stanciu, Ana – Maria Bogdăneanu). Împreună ei desfășoară la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești și în comunitate diverse activități structurate în 6 module pe tematici europene: ”O scurtă istorie a Uniunii Europene” (Modulul 1); ”Tu și Uniunea Europeană”; ”Luarea deciziilor în Uniunea Europeană” (Modulul 3); ”Europa fără frontiere” (Modulul 4); ”Valorile Europei” (Modulul 5) și Modulul 6 –” Vocea ta în Europa”.
Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești este Școală asociată UNESCO, centru acreditat ECDL și-și consolidează dimensiunea internațională, atât prin implicarea în programe și proiecte europene (e-Twinning, Twin Towns, EEA grants, Erasmus+, EPAS etc.), cât și prin parteneriatul pentru următorii ani în alte tipuri de programe si proiecte strategice care necesita dezvoltarea competentelor digitale ale elevilor si cadrelor didactice pentru optimizarea educatiei pentru media si informatie („media literacy”) în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale (Centru de Excelenta în Tehnologia Informației – CETI, printr-un proiect amplu, denumit „Promovarea și sustinerea excelenței în educație prin dezvoltarea competențelor în disciplina Tehnologia Informației”) și cu Centrul pentru Jurnalism Independent – CJI (Programul „Predau educație media! – Laboratorul de educație și cultură media), dar și cu alte instituții din țară și din străinătate interesate de educația tinerilor și sprijinirea acestora pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial, utilizarea responsabilă, sănătoasă, creativă, eficientă și inovatoare a noilor tehnologii și a rețelelor sociale.
La nivel național, Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești este una dintre cele 25 de școli selectate de Ministerul Educației Naționale în programul “Școli-ambasador ale Parlamentului European”- EPAS, ediția a III a (2018-2019) și una din cele 10 institutii școlare în care Dedeman, în parteneriat cu ECDL și Asociația Oamenilor de Afaceri din Romania, a activat un hub de printare 3D, in campania „3DUTECH – Modeleaza viitorul. Printeaza-l 3D!”.
În perioada 04-14 februarie 2019, s-a desfășurat în Grecia, în cadrul Proiectului Erasmus + KA2 project „Europa: ti vedo e ti vivo” (2016-2019), al V– lea și ultimul laborator de formare pentru elevi (5th Training Activities for Students), organizat de Zanneio School din Piraeus.
Prezentă la acest schimb internațional de experiență și bune practici, echipa de elevi a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești a fost formată din 6 membri: Mara – Ruxandra Roșu, Ana -Alexandra Buzatu, Elena – Cristiana Șandru, Oana – Isabela Gondoș, Ioana – Alexandra Andronache, Roxana – Ioana Ciobanu. Din această echipă au făcut parte și trei ambasadori juniori EPAS, activi în proiectul „Școli-ambasador ale Parlamentului European”. Elevii au fost însoțiți de prof. Virginia-Smărăndița Brăescu, coordonator pentru proiectele Erasmus+ și EPAS.
Ideea proiectului de parteneriat strategic Erasmus+KA2-„Europa: ti vedo e ti vivo” (2016-1-IT02-KA201-024417), în care Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești este instituție parteneră, s-a născut din necesitatea de a stimula cadrele didactice și elevii să reflecteze asupra valorilor care definesc Uniunea Europeană. Astfel, echipe de profesori, elevi si specialisti din cele 5 țări ale proiectului (7 școli din Italia, Franța, România, Spania, Grecia și 2 instituții de prestigiu la nivel european: Opera di Santa Croce Onlus și European University Institute din Florența, reprezentative pentru memoria profundă a Europei și memoria recentă a Uniunii Europene) s-au întâlnit și au lucrat împreună la definirea și transpunerea pedagogică a principiilor și valorilor care stau la baza construcției Uniunii Europene (democrația, secularismul, pacea, libertatea, egalitatea, dialogul, cooperarea, solidaritatea etc.). Documentele de arhiva au fost selectate și puse la dispoziția elevilor și profesorilor de către partenerii noștri de la Historical Archives of the European Union.
Proiectul Erasmus + KA2 -„Europa: ti vedo e ti vivo” a facilitat, în perioada 2016 – 2019, participarea elevilor și profesorilor ”moisiliști” la activități de documentare și cercetare în context european, pentru promovarea cetățeniei culturale europene și realizarea de inovatii in educatie.
Optimizarea cunoștințelor și diseminarea informațiilor despre Uniunea Eropeană, institutiile, valorile, tematicile și politicile europene continuă prin implicarea elevilor și profesorilor Colegiului Național ”Grigore Moisil” din Onești în concursul de dezbateri educaționale „EU aleg Europa”. Recent, în ziua de 22 februarie 2019, la Europe Direct Valea Trotușului Comanești, a avut loc un training cu profesorii coordonatori din școlile care s-au înscris în acest concurs organizat de cele două Centre Europe Direct din județul Bacău în parteneriat cu ISJ Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Primăria Comănești. Acest training are ca scop informarea tinerilor cu privire la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 și importanța participării la vot. Colegiul Național „Grigore Moisil” Onești a fost reprezentat la acest eveniment de prof. Virginia Brăescu si prof. Cristina Matei, ambasadori seniori EPAS. Mulțumim domnului Narcis Jitaru, directorul Centrului Europe Direct Valea Trotușului Comănești și doamnei profesor Nicoleta Zărnescu, formator și coordonator al concursului „EU aleg EUropa”!
Articol realizat de Ion Moraru și echipa de proiecte europene a Colegiului Național „Grigore Moisil” Onești
Lasă un comentariu