Psihologie… a la Italia

Psihologie… a la Italia

Arthur_Coulin a

Este inevitabil, atmosfera care ne înconjoară nu este cea mai plăcută, un sentiment de teamă este peste tot. Ne temem de pericole, indiferent de cite feluri sunt; ne temem de suferință, indiferent de natura ei; ne temem de vecini și de oameni departe de noi; ne temem de instabilitate, precum și de teama noastră de echilibru deoarece, în orice caz, trebuie ”să punem pe masă” cine suntem și ce vrem! Noi nu spunem, dar ne temem de noi înșine, ca să fim speriați de ceilalți.

Timpul în care trăim este un moment de deconectare. Da,  de deconectări! Cu cât suntem mai conectați, cu atât mai mult suntem deconectați și nu este un paradox. Din cauza fricii, mulți își retrag viața într-un interior care, mai mult decât protejarea lor, devine o închisoare, totuși ei se simt liberi din cauza contactelor pe care le oferă net, aparent fără nici un cost. Dar există un cost: a deveni deconectat de noi înșine! Alții, din același motiv, devin agresivi, deoarece, după cum spune cineva, este mai bine decât să se supună!

Ce ”sol fertil” este lăsat celor care folosesc frica noastră nevinovată și îl transformă într-un obstacol în calea vieții! Acestea sporesc acest fel de temeri, folosesc și abuzează sentimentele noastre pentru a proclama ”o supremație a puterii”, care ne face să credem că suntem protejați, dar, în cele din urmă, se dovedește a fi cea mai gravă dintre agresiuni: atacul discernământului nostru și alegeri.

Nu există nicio îndoială că multe sunt pericolele pe care le întâlnim, dar este, de asemenea, evident că multe dintre ele depind de incapacitatea noastră de a da vieții o  șansă, o șansă diferită, o alternativă, o oportunitate de a reveni la dialogul care a fost complet înlocuit de un monolog neplăcut și agresiv.

Uneori, temerile noastre devin ”dușmanul” nostru adevărat, deoarece ne confundă înțelegerea și ne  face să ne  închidem în singurătatea noastră tăcută și defensivă. Ce ar trebui sa facem? Începeți din nou să vă gândiți, să vă obișnuiți cu gândul, renunțați să credeți că  ”protejarea este mijlocul potrivit de a ajunge la pace,” de a ne opri închiderea în noi înșine nemulțumirea și de a ne deschide ochii, astfel încât să înțelegem că ființa noastră într-o stare de teamă este oarecum convenabilă celor care nu vor  ”să salveze pe alții” decât pe ei înșiși și pe setea lor de putere!

Starea de teamă se apropie de fiecare nouă experiență, împiedică confruntarea și respinge orice schimbare umană. Este mai bine să alegi relațiile decât să mori singur într-o teamă disperată.

Sunt atât de mulți oameni care vorbesc din interesul lor și, din acest motiv, încearcă să ne confunde și să ne facă să credem ca fiind adevărat ce vor ei.

Oamenii buni sunt adesea atrasi de cei care par puternici; oamenii buni uită că adevărata putere este cuprinsă în bunătatea lor. Nu este frică și nici violență să decidă când o persoană este puternică sau nu, ci conștiința și perseverența ei de a nu abandona sensul vieții lor. Uneori, disperarea și singurătatea ”ne duc la predare”; încetăm să căutăm ceea ce este bine și începem să ne gândim la ceea ce vrea violența celorlalți să ne impună ca adevărat …

Mai mult, dar care este  Adevărul! Acestea sunt minutele cele mai periculoase ale vieții noastre: dacă ne oprim pentru a ne încredința pe noi înșine și potențialul nostru, probabil că vom avea mai puține probleme, dar acestea nu ne vor da un sens vieții, dimpotrivă, ele ne vor lipsi de orice alegere! Dacă vom continua să luptăm pentru adevărul onest, probabil că vom suferi mai mult, dar am fi dat o profunzime vieții noastre…

Amintiți-vă că libertatea nu este ceva  la ce nu  puteți ajunge, ea este  ceva cu care v-ați născut! Nimeni nu vă va promite  și oferi ceea ce aveți deja, nici unul nu trebuie să vă fure libertatea și să faceți ca ea să fie un dar în schimbarea  voastră. Libertatea iți aparține și depinde de tine ”să nu- o  vinzi”!  Libertatea este a ta, îți aparține de la prima  respirație.

Nu uitați să auziți singuri, să fiți conștienți de drepturile care vă guvernează viața și de ceilalți, să acordați atenție fiabilității celor care se propun ei înșiși ca ”salvatori ai eșecurilor umane”, să fiți pregătiți să înțelegeți singuri semnificația vieții. Soarele, luna, stelele și oceanele, norii și buruienile, muzica și vocile fac parte din aceeași lume pe care o împărtășim. Nimeni nu ar trebui să creadă  ceea ce spun  alții, fiecare ar putea percepe sunetul vieții care este peste tot și aparține tuturor!

Da, desigur, cățăratul deseori singur de-a lungul dificultăților, precum și scufundări în interiorul durerii tale nu sunt cele mai uimitoare lucruri de făcut.  De la început, viața este o alegere. Indiferent dacă depinde de dvs. sau nu, când sunteți în viață, începeți să decideți ce să alegeți sau nu! Va fi o mulțime de ocazii pentru a vă deplasa spre tăcere și regret, dar vor exista și multe momente  în care alegerea voastră va face diferența!

Totul pare să ne sugereze să fim în favoarea celui mai ușor mod de a trăi viața. Fără îndoială, ar putea fi mai bine, aparent cel puțin, dar, de asemenea, fără îndoială că această alegere are un cost mare și, în opinia mea, și cea mai mare pierdere: libertatea voastră.

Ceea ce este ușor nu este întotdeauna meritul de a trăi. Pentru a nu trece dificultățile pe care le puteți allege se întâmplă să renunți la unele lucruri, la voi înșivă, să vă închideți până la un  ”egoism”, care este cel mai apropiat ”frate al singurătății” și individualismului. Pentru a nu suferi  o criză, poți alege să ai încredere în viața ta, să o dărui  celor care doresc consimțământul tău, să-ți mărească puterea!

Ceea ce merită, în schimb, va fi mai greu de suportat, deoarece mulți vor  ”renunțarea la individualismul tău”, pentru a face să fii  o persoană mai bună și, mai presus de toate, o persoană care nu este singură și care a învățat a lupta în favoarea sa!

Ceea ce merită să trăiești nu este ușor de atins cu prețul umanității tale, dar cel mai bun  lucru pe care îl poți oferi, pentru a stabili un drum spre direcția ta, este tot ceea ce, să te poți mândri că  ”drumul” este unul pe care  trebuie să îl recunoști și nu fantomele libertății furate și închise.

Între valoarea ușoară și cea mai bună, alegeți mai bine valoarea pentru a păstra în siguranță soliditatea umană și valoarea vieții voastre. Loredana De Vita Italia  

Distribuie articolul!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata