Iustin Gondoș , trăiește emoțiile unui eveniment deosebit din viața sa: lansarea, în ziua de 25 martie, a albumului cu melodii ”Diamante muzicale”! Acest eveniment va fi găzduit de magazinul ”Muzica”, de pe Calea Victoriei din București și are pe afiș nume dintre cele mai cunoscute ! Să menționăm de la început că acest album este rodul colaborării dintre cunoscutul solist Marian Stere ( ce este și un deosebit textier, interpret al romanțelor, om de radio – la România Internațional) și oneșteanul Iustin Gondoș, care de mai mulți ani trudește la ”RTv Diamant”, afirmându-se ca interpret de muzică populară prin prezența sa la multe manifestări culturale ce au avut loc în zona Văii Trotușului și nu numai. Iustin Gondoș (în foto) ne-a declarat:”Cânt de la vârsta de 10 ani, când după casetele cu Nelu Vlad , Tomis Junior interpretam multe melodii! Am pășit în Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești, unde, cu ajutorul profesorului Teodor Adobricăi, a referentului cultural Simona Rusu și a omului cu mult suflet Nicu Pârvu, încet – încet am ajuns unde mi-am dorit! Și încă mai aspir!” Despre CD-ul ”Diamante muzicale ” Iustin Gondoș ne-a declarat: ”La îndrumarea lui Marian Stere am făcut un pas de la folclor spre … muzica ușoară! Textele cântecelor de pe acest album îl au ca textier pe … Marian Stere (autor al unor melodii foarte îndrăgite de iubitori ai muzicii toate vârstele) , în timp ce muzica a fost compusă de compozitorii Nicolae Caragea și Marcel Iorga! La lansarea acestui album muzical la București și-au anunțat participarea multe personalități și nume foarte cunoscute în lumea muzicii. Prezentator va fi cunoscutul actor Eugen Cristea și vor fi prezenți compozitorul Jolt Kerestely, solistele de muzică ușoară Carmen Rădulescu, Stela Enache, actrița Maria Buză și alții. CD-ul <<Diamante muzicale>> va fi lansat la Iași (în ziua de 13 aprilie) și la Onești în ziua de 25 mai, când la Casa de Cultură a Sindicatelor va avea loc un eveniment deosebit”.
Să menționăm câteva din gândurile celor care îl susțin pe ”oneșteanul nostru” Iustin Gondoș la premiera acestui eveniment, de la Magazinul ”Muzica”. Din postura de ”om al scenei” cuprins cu totul de ”fascinația” acestei lansări Marian Stere a declarat:” Iată cum, încet – încet, dorințele aprinse devin realitate. Dacă, pentru mine, apariția unui album nu este o noutate, pentru dragul meu prieten Iustin Gondos, acest buchet de <<Diamante muzicale>>, reprezintă un început, mai exact un ALT ÎNCEPUT al drumului său pe complicatele și întortocheatele cărări ale muzicii. E vorba despre un album muzical cu 16 piese de diverse facturi, de la cântece lirice, evocatoare ori de respirație, trecând prin ritmuri grecești sau macedonene, prin șlagărul de muzică ușoară pur românească, ajungând la cupletul de revistă, ori cântecul de petrecere. Marcel Iorga, Marius Teicu, Nicolae Caragia, Cristian Alivej, Simona Nae, Ioana Sandu, Francisc Reiter, Mihai Sirlincan, Bobby Amadeus Petkovski… iată câteva nume ale unor Oameni cărora trebuie să le aducem mulțumiri în mod public. Apoi, cu un surâs amar pe buze și o lacrimă în colțul ochilor, să ne îndreptăm sentimentele de dragoste și recunoștință către cei care au fost (încă sunt și vor rămâne) Dan Stoian, Dumitru Lupu, Dumitru Popescu – Chiselet, Temistocle Popa, Mircea Block, Mircea Crișan, Mihai Maximilian, Ștefan Bănică – senior, <<Regele Aplauzelor>> Dan Spataru, Alexandru Jula, dar și un prieten drag plecat de curând dintre noi, Titi Rusu. Doar noi doi apărem pe disc și pe copertă, dar fără oameni care să te sprijine cu încredere, totul este zadarnic. Și eu, dar și Iustin, ne simțim ca niște tătici care abia așteptăm să ne ținem copilașul în brațe. Ei, cum cine e mama? Păi cea care l-a făcut: Casa de Discuri EUROSTAR ! Mii de mulțumiri Venera și Paul Stîngă… “
Octavian Ursulescu cel mai titrat și cel mai puternic cunoscător al muzicii ușoare românești (și nu numai!), a menționat:” De la Onești, oraș ce a dat muzicii ușoare românești atîtea talente (Loredana Groza, Carmen Rădulescu, regretata Luiza Cioca, Mioara Feraru, Anda Vaciu, Cristina Spătar – pesemne chimicalele din aer au jucat vreun rol!), vine și colegul de album al lui Marian Stere, Iustin Gondoș, mai puțin cunoscut deocamdată, dar beneficiind de această alăturare ce sună ca o recomandare imbatabilă.
Pentru lumea muzicii, ca și pentru marele public, Marian Stere este cunoscut îndeobște ca unul dintre cei mai prolifici și mai talentați textieri. Versurile semnate de el figurează pe diplomele ce însoțesc distincții importante acordate la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, festivalurile Mamaia, <<Crizantema de aur>> sau <<Mamaia copiilor>> (ce puști n-a fredonat măcar o dată <<Nu mi-e frică de bau-bau?>>?). În această postură i-au și fost editate, tot de Casa de discuri Eurostar, două albume reunind o parte din cele mai cunoscute melodii pe textele sale, dar iată că a venit timpul să-l descoperiți, cei care nu-l știați, pe cîntărețul Marian Stere, pentru că, modest, semnează doar 6 din textele celor 16 cîntece, aproape toate compuse de Marcel Iorga pentru Iustin Gondoș. Redactor respectat la Radio România Internațional, Marian Stere este un foarte bun cunoscător al tezaurului de cîntec românesc, înlăturînd nu o dată praful de pe lucrări aproape uitate. În această categorie intră, pe albumul de față, două cuplete muzicale care au făcut epocă datorită interpretărilor de neuitat ale unor mari actori, Ștefan Bănică (<<Gioconda se mărită>>) și Mircea Crișan, uriașă vedetă comică în anii 60, pînă la părăsirea țării (<<Tango degeaba>>). Este și pentru Marian Stere un pariu cîștigat, fiindcă el își dovedește cu această ocazie și înzestrările actoricești, așa cum a făcut-o și la Festivalul național al romanței <<Crizantema de aur>>, cu originala piesă <<Voi nu vedeți că deranjați?>>, la care semnează, firește, și versurile. Tot bijuterii vechi de decenii și inspirat actualizate sînt melodiile <<Ce-mi ești tu, mîndruțo, mie?>> de Dan Stoian și <<A opta minune>> de Marius Țeicu. Albumul, după cum puteți constata, este unul extrem de divers stilistic, iar pentru cei tineri ambele voci sînt probabil în premieră. Avem și piese internaționale, și lucrări aparținînd altor compozitori apreciați (Marcel Iorga, Nicolae Caragia, Cristian Alivej), și un omagiu discret, prin intermediul Ioanei Sandu și al lui Francisc Reiter, adus unui mare prieten al casei de discuri Eurostar, Alexandru Jula. O mică precizare, firească pe discul unui bun cunoscător al limbii române (iată că ne străduim să facem și educație!): fraților, OMAGIU, <<tribut>> plăteam turcilor, englezii au <<tributE>>, treaba lor, toate limbile cu origini latine și-au păstrat termenul specific, numai noi ne dăm mai culți și mai cu moț, pocind limba maternă… Noroc însă că Marian Stere și Iustin Gondoș cîntă într-o frumoasă limbă strămoșească, mai ales că și din macedoneană înțelegem câteva cuvinte! Încă o dată felicitări doamnei Venera Stîngă și producătorului, muzicianul Paul Stîngă – cuplu care a înființat casa de discuri Eurostar cam o dată cu lansarea lui Marian Stere, edificînd în acest răstimp un adevărat monument al muzicii ușoare românești pentru toate gusturile și generațiile, dar cu un numitor comun: valoarea”.
Dacă de solista vocală Stela Enache ne amintim (mereu cu drag și cu o mare nostalgie) cântecele ”Pentru un sărut”, ”Tu, aprinsă stea”, ”Cândva o luntre albă” și ”nemuritoarea” melodie ”Ani de liceu”, despre evenimentul ce va fi găzduit ”de Buna Vestire” la București la kilometrul zero al muzicii , ea a afirmat:” Pentru prietenul nostru, Marian Stere, dragostea faţă de cântecul adevărat este aproape o religie. Cântă, scrie versuri, realizează emisiuni. Iată-l acum şi în calitatea de şlefuitor de talente. Dacă, de-a lungul timpului, mulţi copii au trecut prin mâinile sale, de această dată a sosit în faţa publicului cu un pariu pe care vrea să îl câştige neapărat. I-a fost şi îi este alături pe cărarea ascendentă lui Iustin Gondoş care, de la un repertoriu de muzică populară moldovenească, a schimbat macazul către muzica uşoară. Repertoriul cântecelor ascultate oriunde şi oricând, s-a îmbogăţit cu o nouă voce şi noi compoziţii. Încăpăţânat şi foarte insistent, Marian l-a determinat pe Iustin să îmbrace portul popular doar ocazional, pentru că (după cum spune el), muzica populară a încetat demult să mai fie ceea ce trebuie să fie, cântul şi versul trebuind culese din vatra satului, apoi doar prelucrate şi şlefuite ca pietrele preţioase. În zilele noastre, cântecele pe care le auzim la radio şi la televizor, întocmai ca acelea de muzică uşoară, au compozitor, textier şi orchestrator. <<Aşa că treci pe uşoară, că e mai sinceră şi ai alură de vedetă>>. Mult succes şi bun (re)venit!”
După aceste urări și atât de frumoase gânduri, ce se mai poate spune? SĂ AUZIM DE BINE DE LA ACEST EVENIMENT ȘI … LA MAI MULTE ASEMENEA! Amprenta de Onești
Lasă un comentariu