La Moinești ”a căzut ” o întrebare foarte interesantă pe rețeaua de socializare Facebook: ” Dacă ar fi să nominalizați cinci moineșteni (trăitori pe-aici sau prin alte părți) care <<au ceva de spus>>, în domeniul în care activează, și pe care chiar ați îndrăzni să-i numiți <<vizionari>>, pe cine ați alege?” Această întrebare, căreia i-a fost alăturată și argumentarea ”de ce?”, a fost adresată de Anca Balaban Popa Iscu, președintă la Asociația ”Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă” (AICR) și … mămică a unui bebe!
Ca un fapt admirabil pentru Moinești și moineșteni au venit multe răspunsuri de la internauți! Lucrul care este mai sublim e că în ”umbra” întrebării adresate sunt conturate profilurile mai multor oameni ai Moineștiului, de la ”profesoara Aniței, de la <<Cobălcescu>>, slăbuță, cu părul alb, ce preda extraordinar geografia, ce a avut dreptate când spunea așa: <<românii o să emigreze din ce în ce mai mult iar natalitatea o să scadă – lumea nu o să mai facă copii cum făcea înainte!>>, până la sportivul Daniel Mihai Gîrtan. El este originar din Moinești, fiind noul campion absolut al României la culturism. După cum a relatat Florin Crăciun, de la Jurnalul de Bacău, acest sportiv a cucerit titlul menționat la Campionatul Național de Culturism, care a avut loc la Brașov, el fiind și component al lotului național al României, alături de care va participa la Campionatul Mondial din Emiratele Unite. Nu lipsit de inedit este faptul că acest sportiv (legitimat la CSM Iași) este fiul lui Mihai Miky Gîrtan, fost handbalist în ”orașul petrolului”.
Un alt răspuns la această întrebare a fost: ”Profesoara Gabriela Biea, clar! Și după cum se spune : omul sfințește locul! Vizibilă este și evoluția culturală a Liceului Teoretic <<Spiru Haret>>, de când a început dânsa să predea acolo, nu mai vorbesc de norocoșii care au avut șansa de a face parte din corul școlii. De neuitat și spectacolele pe care le crea / creează cu diverse ocazii. Cu certitudine, un dascăl emerit!!!” Sunt evidențiați profesorul universitar Paul Nistoreanu, actorul Florin Zăncescu (director al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bacău) precum și Emil Sărăcuțu (cu ani în urmă realizator al site-ului Moinești Online, în prezent el activând la o stație meteorologică.
Dacă Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne arată că modestia este ”însușirea de a fi modest; sentiment care ne face să nu exagerăm valoarea ideilor și a acțiunilor noastre”, cu totul potrivit în acest context este răspunsul altui moineștean :” Eu, Alex. Floroiu . Spectacolele în care joc și training-urile pe care le susțin transformă oamenii. Apoi, cu Breasla Actorilor, pregătesc o platformă pentru actori și performeri, cum nu există încă în România. Sper să nu pară o laudă de sine, dar dacă noi nu vorbim despre munca noastră, atunci cine să o facă?!” Și tot el menționează: ” Alte recomandări sunt: tu, Anca Balaban Popa Iscu și soțul tău (contribuția voastră e semnificativă în rândul comunității, pe mai multe planuri: promovarea moineștenilor, educarea tinerilor, sprijinul nevoiașilor și mai câte). Pe Viorel Costea îl recomand. Nu există om mai pasionat și mai educat în privința istoriei culturale a Moineștiului. Ați văzut ce creații face? A câștigat premii internaționale și e cât se poate de modest. De Alexandra Crăescu mă bucur mult, pentru rostul pe care și l-a făcut în carieră. Mai sunt sigur! M-aș bucura să mai descoperim oameni valoroși ai orașului Moinești!”
Este evidențiat și profesorul universitar Dan Cristea, despre care Wikipedia ”ne spune tot”: ”Dan Cristea (n. 16 decembrie 1951, Moinești, România) este informatician, matematician, cercetător, profesor universitar și scriitor român, formator și specialist în lingvistică computațională. Este inițiatorul secției de masterat în Lingvistică Computațională din cadrul Facultății de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Principalele sale domenii de expertiză sunt: procesarea limbajului natural, structura discursului, parsarea de discurs, rezoluția anaforei, lexicografie computațională, aplicații și resurse pentru prelucrarea limbajului natural. A efectuat numeroase studii si cercetări, însumând peste 200 lucrări și rapoarte științifice în țară și străinătate și a realizat 8 (opt) cărți. Este conducător de doctorat în domeniul Informatică din anul 2001 și coordonator a numeroase contracte de cercetare în domeniul Lingvisticii Computaționale. În 2009 a debutat și în beletristică, primind premiul de debut al Editurii <<Cartea Românească>> pentru romanul de ficțiune <<Scaune de pluș>>. Este unul dintre principalii exponenți în jurul cărora s-a format comunitatea românească de Lingvistică Computațională, fiind fondatorul grupului NLP-Group de la Universitatea <<Alexandru Ioan Cuza>> din Iași, ce cuprinde peste 30 de cercetători activi și a seriei de școli de vară Eurolan, care a atras peste 500 de studenți și cercetători”.
Cu multă clarviziune Anca Balaban Popa Iscu, președintă la Asociația ”Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă” a mărturisit: ”am fost nevoită să stau în cochilie pentru a-mi proteja puiuții. Mi-aș dori să mă ridic într-adevăr la înălțimea la care mă vedeți. Sunt onorată și impresionată totodată. Eu mă înclin și vă mulțumesc dumneavoastră și tuturor mentorilor pe care i-am avut și m-au ajutat să fiu așa. Vă îmbrățișez cu sufletul și vă transmit gândurile mele bune! Simt îndatorirea să-i scoatem la lumină pe moineștenii vizionari, pandemia asta ne-a afectat moralul, așa că poate am lua o pastilă de gânduri mai bune dacă ne-am uita spre ei!”
Luând în considerare că la Moinești, în acest oraș ”adunat” sub dealurile de jur împrejur sunt mult mai mulți ”vizionari” cunoscuți în toată țara și chiar și în străinătate ( dintre ei amintind pe prof. dr. Adrian Cotârleț, managerul Spitalului Municipal din localitate, profesoara de Limba latină Cristina Popescu, ce realizează și o revistă de cultură internațională, artistul plastic și profesorul Ioan Văsâi, mult iubitoarele de folclor Marinica Ifrim, care coordonează Ansamblul ”Moineșteanca” și Otilia Purcaru, lor alăturându-li-se și Irina și Menelaos Pashalov – ce ”șlefuiesc” tinerele talente în visul lor de a deveni vedete ale muzicii ușoare), Amprenta de Onești vine cu… o provocare! Să vedem și oamenii vizionari din municipiul de pe Trotuș, pe cei ce au adus și care pot realiza în această localitate lucruri de care să se vorbească cu mândrie! Fără a face nici o nominalizare ”lista este deschisă” cititorilor acestui articol, astfel că în așteptarea comentariilor transmitem tuturor – ca și moineștenii de la AICR ”Gânduri bune și salutări!”
FOTOGRAFIILE SUNT DIN ALBUMUL MOINEȘTI, REALIZAT DE IONEL POPA