Expoziția dedicată Doctorului Dorin Speranția la centenar incită și satisface prin opera fotografică. Răsărituri și apusuri splendide, melancolii pe țărm marin, bolți răcoroase bogat înfrunzite, nouri, creste și cabane încântă ochiul. Imaginile au claritate de cristal, împrumutând parcă forța cuvântului și inefabilul muzicii. Burguri medievale, case și străzi expresive, aglomerații urbane, panouri publicitare pe relicve seculare, râuri, poduri, flori și gâze, dar mai ales oameni. Portretele incubă un atent studiu psihologic, menit să reliefeze particularul, ineditul. Un octogenar rapsod mânuiește vioara parcă într-o tandră îmbrățișare, un tânăr faustian aspiră la veșnicie, un țăran are înscris pe chipul – răboj gerurile și arșițele existenței lui umile. Neîntrecut fotograf, Doctorul! Capodopere sunt portretele marilor scriitori trecători prin Onești, apreciate superlativ chiar de ei, portrete devenite clasice prin sfințirea pereților Fundației Naționale ”George Călinescu” : Al. Piru, Eugen Simion, N. Manolescu…
Apreciez mult oamenii care pot face lucruri de care eu nu sunt în stare. În 1972, toamna târziu, am fost trimiși, eu și viitoarea mea soție, Olimpia, să luăm un interviu pentru ”Jurnalul literar” unei gimnaste care, deși avea doar 11 ani, dădea semne de viitoare strălucită carieră – Nadia Comăneci. După ce Doctorul și-a făcut treaba, adică niște instantanee foarte reușite, inclusiv două portrete ale noastre, a venit și insurmontabilul. Nu reușeam să scoatem de la mica eroină decât câteva adverbe de genul ”Da! ”, ”Nu! ”, ”Uneori!” Ne mobilizam neuronii, prețioasele noțiuni de pedagogie metodică, strategie didactică fără niciun folos. Ca de obicei, Doctorul a stat o vreme deoparte, zâmbind ambiguu, poate vreunui gând interior, poate fiindcă îl distra spectacolul. Apoi a scos cheile potrivite. A întrebat-o pe micuța gimnastă care este rolul pudrei de talc. Au urmat chestionări părintești legate de hrană, surplusul de calorii sau deficitul de glucide, rupturi musculare, masaj, coordonarea mișcărilor… La final a venit și antrenorul, și el o viitoare celebritate, Bela Karoly, care ne-a ”încurajat” spunând că eșecul nostru inițial îl trăiesc toți cei care vin cu aceleași intenții și pleacă exclusiv cu informațiile date de el, de antrenor. În schimb și-a arătat admirația față de felul cum a procedat Doctorul, în primul rând părăsind tonul oficial și poncifele jurnalistice. Se cunoșteau, de altfel, foarte bine. Mi-am dat seama când s-au salutat la despărțire și am schimbat priviri ironic – binevoitoare de genul, ”ce vrei, sunt încă tineri!”
Altădată, prin 1980, la una dintre edițiile ”Zilelor Culturii Călinesciene”, stăteam de strajă la ușa Casei de Cultură. Vine un cetățean interesant, zvelt la cei vreo 50 de ani ai săi, cu o față luminoasă de om cultivat. Mă întreabă dacă această clădire este o școală de muzică. A auzit, răsunând de la etaj, acorduri de vioară. El este muzician, român, dar care trăiește acum în Statele Unite și îl interesează tinerele talente. M-a trecut un fior, nu mi se întâmplase, dar auzisem despre necazuri mari pe care le puteai avea intrând în dialog cu un străin. Speriat, încercam să scap, dar omul devenea tot mai insistent, aproape mă fugărea prin holul vast și pustiu. Până la urmă i-am spus că nu mă pricep la muzică, dar știu pe cineva care… L-am chemat pe Doctor, sub motiv că este solicitat la telefon și urmăream acum, de la mare distanță, ceva mai liniștit discuțiile. Cei doi s-au prezentat protocolar, fără să-și dea mâna, au conversat foarte calm, chiar afabil spre final când și-au strâns mâinile ca doi oameni care încheiaseră o bună afacere. Nu știu ce și-au spus, dar, înainte de a reintra în sală, Doctorul mi-a adresat un surâs special, din care am înțeles că, fără să vreau, i-am făcut rost nu numai de o cunoștință prețioasă, dar și de ceva înlesniri privind ieșirile lui peste graniță, la care ținea atât de mult.
Acum cercetez lucrurile Doctorului, păstrate cu grijă de oamenii Bibliotecii: pick-up-ul care a încântat trei generații, microfonul și căștile, caietele cu diapozitive, aparatul de fotografiat. Legitimația de student ne arată un tânăr serios cu păr bogat și neverosimil de negru privind filosofic viața. O agendă cu scris mărunt, rapid și adresele unor oneșteni pe care îi cunosc, dar și ale unor personalități care mă uluiesc prin altitudinea lor. Manuscrise, materiale dactilografiate, vădind truda de a trece în cuvânt secvențe din prodigiosul film interior. Cărți publicate de tatăl Doctorului, poezii semnate în ”Convorbiri literare” de bunicul său, atestând că un arbore de spirit roditor nu se naște din nimic. Pereții expoziției sunt tapetați cu anunțuri ale celebrelor ”Audiții muzicale”, fiecare purtând în banalul carton parfumul vremii, dar și amintirea unui intens și constant efort menit să învingă ignoranța și inerția, să demonstreze că marile valori universale survolează senin orânduirile și orânduielile sociale.
Ce rămâne în urma unui om? O casă care se năruie cu vremea, o mașină care va rugini sub ploi și zăpezi dacă nu se va uza moral mai devreme, niște pământuri pe care urmașii de la bloc le vor vinde pe nimic, niște bani cheltuiți aiurea de niște nepoți, care n-au muncit măcar o zi în viața lor. Dar mai rămâne ceva, mult mai durabil precum monumentalele scrieri ale anticilor în raport cu ruinele unor cetăți inexpugnabile cândva, de nerecunoscut astăzi. Rămâne imaginea lui luminoasă și persistentă în memoria celor care l-au iubit, imagine pe care o vor duce cu ei prin lume până în ultima clipă a existenței lor.
Foto 2, 3 Galeria de fotografii ”Dr. Dorin Speranția” – Oneștipedia
Eram la Librăria ”George Călinescu” (astăzi spațiu dezafectat) de la G-uri, în 1982 când academicianul Al. Piru lansa, după mai bine de patru decenii de absență editorială ”Istoria Literaturii Române de la origini până în prezent” a divinului critic. Mulți invitați de marcă, lume oneșteană selectă, atmosferă de înaltă ținută intelectuală. Doctorul îl însoțise toată ziua pe un poet, critic și istoric literar, autorul unui studiu cardinal despre poezia lui Eminescu, Ion Negoițescu. Se cunoșteau din anii 1940 , de la Sibiu, când fondaseră împreună cu alții (Ștefan Augustin Doinaș, Cornel Regman, Ioanichie Olteanu, etc), vestitul ”Cerc literar”. Acum, așezați la capăt de sală, studiau și comentau prezența iubitorilor de carte. Remarcându-ne și pe noi doi, etern îndrăgostiți, am sesizat că oaspetele i-a cerut Doctorului oarece relații. Trăim într-o lume balcanică, unde, când stăm trei inși la o masă și al treilea pleacă undeva pentru câteva minute, în mod aproape sigur ceilalți doi îl iau în primire pe struna bârfelor. Cu respirația involuntar stopată, am tras cu coada ochiului și pe fața celui ce asculta am deslușit treptat interes, curiozitate, admirație. Un val de recunoștință mi-a tulburat sufletul până-n abisuri. Atunci l-am iubit cel mai mult pe Doctor! Prof. Aristotel Pilipăuțeanu, Onești