Oneștiul la înălțime, prin Iustin Gondoș - Amprenta de Onesti

Oneștiul la înălțime, prin Iustin Gondoș

Oneștiul la înălțime, prin Iustin  Gondoș

Cum afară, azi în duminica de după sărbătoarea religioasă a    Sfinților Împărați  Constantin și Elena,  este o zi ploioasă de  (primă) vară  socotim că acesta  este  cel mai bun moment  pentru a afla (cât) mai multe lucruri despre  Radioteleviziunea  Diamant (RTV DIAMANT)  precum și despre noutățile de aici. Acest fapt este ”deja în contratimp”  deoarece  peste doar câteva ore  ( azi, duminică 24 mai, de la ora 20), Iustin Gondoș așteaptă  la  RTV DIAMANT(http://rtvdiamant.webnode.ro/rtvdiamant-live ) toți iubitorii muzicii ușoare la  ”o ediție de colecție” . Este vorba despre   transmiterea  emisiunii ”Un om , o poveste”, la care invitat special este   cunoscuta  și apreciata  interpretă de muzică ușoară  Stela Enache. Având un repertoriu foarte bogat, cu multe, multe cântece fredonate  de îndrăgostiți, de oameni de toate vârstele, Stela Enache (ce  de-a lungul carierei sale a apărut în programe muzicale alături de Gilbert Becaud, Gloria Gaynor,  Jennifer Rush,  Tony Christie,  Vicky Leandros, Al Bano și de alte nume mari ale muzicii), tocmai ieri a pregătit o nouă melodie – ”Trandafirul” , compusă de Florin Bogardo.. Pe canalul său oficial de Youtube ea oferă zi de zi numeroase surprize muzicale, melodii pline de sensibilitate. ”La emisiunea  <<Un om , o poveste>>  invitata Stela Enache va fi  în direct pe o linie telefonică. Vă invităm să ne amintim împreună de anii petrecuți în liceu. Ea va vorbi despre activitatea  desfășurată de-a lungul anilor dar și despre omul simplu Stela Enache”, ne-a declarat  interpretul oneștean Iustin Gondoș,  realizator al acestei emisiuni. Pentru  edițiile  viitoare Iustin Gondoș se gândește ca să aibă  ca invitate pe Silvia Dumitrescu și pe Ileana Șipoteanu.

În urmă cu câteva zile la  RTV DIAMANT a fost  prezentată o emisiune  a cărei invitată a fost Viorela Filip (interpretă de muzică ușoară, textier, compozitor și profesor de canto), care  i-a oferit  o  melodie – cadou oneșteanului Iustin Gondoș (”Eu m-am jucat cu viața mea”). Această emisiune a fost prezentată de  cunoscutul oneștean Nicu Pîrvu, care ne-a declarat:”Viorela Filip  a rămas foarte  încântată, fiind o surpriză foarte frumoasă emisiunea. Au intrat în  direct Fuego, Jolt Kerestely,  Horia Moculescu ( ce se implica cu trup și suflet la emisiunea  de mare succes  <<Atenție se cântă!>>).  În fiecare  marți și joi eu realizez la  RTV DIAMANT  emisiunea  <<Petrecere la români>>, în care vreau să promovez artiștii locali, pe care practic, toată lumea i-a uitat! Mâine – poimâine, ei vor fi cântăreții  țării!”

Menționăm că Iustin Gondoș a  realizat recent un  număr de șase cântece în duet cu Alla Cebotari (actriță  la Teatrul ”Colibri” din Craiova), ei având în pregătire  remixarea, într-o altă variantă a  melodiei ”Prima  noastră întâlnire”. Pe această  renumită  personalitate a scenei din Basarabia Iustin Gondoș a cunoscut-o  la o lansare a unui CD care a avut loc la  București. ”De atunci am rămas prieteni și pregătim noi surprize muzicale, dar,  cum spune și cântecul – suflete nu vorbi până la momentul potrivit!”, a declarat Iustin Gondoș (în foto 2).

În exclusivitate la  ”Amprenta de Onești” iată un articol al Agenției de Presă  ”Magna News”, ce reliefează  talentul artistic și popularitatea de care se bucură  interpretul  oneștean Iustin Gondoș:” Într-o perioadă în care cabotinismul și kitch-ul băltesc din ce în ce mai tumoral și mai fetid peste viața muzicală românească, este aproape imposibil să poți ajunge în fața publicului, un public format din oameni normali, cu meserii obișnuite, cu dragoste de cântece care spun ceva, au un mesaj care să plece direct către sufletul celui care abia așteaptă să își regăsească trăirile în ceea ce  <<zice o cântare>>…

Este din ce în ce mai greu să te strecori prin hățișul plin de agoniile puhave cu milioane de like-uri și vizualizări, dar și de producțiile dumnezeilor digitali, cunoscători ai adevărului absolut, scriitori de muzică fără melodie și făcători de cântăreți fără voce, care ar fi în stare să apese tasta Enter și pentru a intra la toaletă… Pentru a înainta, îți trebuie răbdare de fier, nervi de oțel și perseverență de diamant. Trebuie să fii și puțin nebun. Trebuie să fii și încăpățînat. Trebuie să vrei.

Parafrazându-l pe scriitorul Fănuș Neagu, unul dintre  <<Frumoșii nebuni ai marilor orașe>>, s-a născut într-un oraș mic, dar care a zămislit nume mari: Nadia Comăneci, Carmen Rădulescu, Loredana Groza (pentru a aminti doar câteva). Este vorba despre orașul Onești. Iar  <<frumosul nebun>> se numește Iustin Gondoș.  A fost cândva și el un copil al Casei de Cultură din orașul de pe Trotuș, a trecut și el prin pepiniera de talente șlefuite de neuitatul și regretatul muzician Eugen Bertea, și el (ca mulți alții) s-a luptat cu neajunsurile vieții și cu dovedita răutate a oamenilor.  Copilul inimii sale se numește RTV DIAMANT. Este un post de radio și de televiziune care, pe 12 iunie 2020, împlinește 14 ani de existență. Deja își primește legal cartea de identitate!

Drumul ascendent al lui Iustin a fost și continuă să fie presărat cu satisfacții și împliniri, dar și cu invidii și piedici. Pe acestea din urmă a învățat să le ocolească fără probleme. Este perfect conștient că artiștii trebuie să își asume, pe lângă elogii, și cuvintele grele, de cele mai multe ori sosite din partea unor anonimi care nu suportă vizibilitatea altor persoane…

Iustin Gondoș se regăsește în multe genuri muzicale, poate evolua fără probleme și pe o mare scenă pentru elite, dar și la nunți și diverse evenimente pentru oamenii de rând despre care vorbeam în deschiderea acestor rânduri.

Compozitori de marcă ai României, precum Viorela Filip, Marcel Iorga, Nicolae Caragia i-au încredințat piese spre interpretare, a cântat alături de soliști precum Carmen Rădulescu, Alla Cebotari și Marian Stere (alături de acesta în octombrie 2018 a efectuat un turneu în Spania și, în 25 martie 2019, lansa, la Magazinul MUZICA din București, albumul editat de Casa de Discuri EUROSTAR, „Diamante Muzicale”).

Pentru Iustin, pandemia și izolarea la domiciliu au constituit motive de creație – a înregistrat duete virtuale, a montat clipuri video, a compus versuri, a apărut prin transmisiune online la televizor și a realizat zeci de emisiuni la postul RTV DIAMANT.

Separarea forțată l-a învățat (spune el) să aprecieze mult mai mult valoarea cuvântului atât de românesc și intraductibil DOR. DOR de cântec, de scenă, de public, de prieteni, de LIBERTATE…”

O altă noutate este dată de  un eveniment pregătit cu mult suflet:  Festivalul on – line ”Armoniile  Copilăriei” . În comunicatul dat publicității se menționează:” Duminică, 31 mai 2020, va avea loc Concursul – festival  internațional de interpretare muzicală pentru copii și adolescenți  <<Armoniile copilăriei>>. Juriul, format doar din oameni de specialitate, va fi prezidat de solistul, textierul și jurnalistul Marian Stere de la Radio România Internațional, care subliniază că festivalul va fi transmis video online, în direct, pe pagina RTV Diamant și va fi prezentat de artistul Iustin Gondoș. Concurenții din România, dar și de peste hotare, pot trimite, până joi, 28 mai, data limită de înscriere,  înregistrările făcute cu telefonul mobil în poziție orizontală, la numărul de Whatsapp +4.0770.117.583, specificând numele, vârsta, localitatea și titlul piesei interpretate. Festivitatea de premiere va avea loc luni, 1 iunie, când toți copiii sunt sărbătoriți.

Mai multe detalii despre condițiile de participare pot fi obținute chiar de la organizatorul festivalului, muzicianul Constantin Baciu, la numărul de telefon +40. 749.60.27.03 (număr cu tarif normal)”.

Menționăm că acest concurs  va fi transmis integral de RTV DIAMANT.

 

 

Distribuie articolul!