Cu bucuria în suflet

Cu bucuria în suflet

”Apropie-te cuvânt neșlefuit, vino din nou în preajma mea. Cu dalta și privirea puțin peste umăr spre anii abia rătăciți, mă voi apropia sfios de tine, în speranța că –mi vei îngădui, poate, din când în când  să mi te  re-creez, re-inventez. Au oare ce plăcere  mai mare pot avea la final, decât, lăsând dalta deoparte, să te pronunț în splendoarea-ți?”

După această sublimă mărturisire, aflată pe pagina de gardă a volumului de versuri ”Contra Timp” pe care Cristina Iscru (în foto 1) l-a editat în anul 2014 (acesta fiind cel de-al doilea său volum, după cel de debut – ”La umbra cuvântului”, Editura ”Magic Print” Onești, 2008), iată că vine o nouă împlinire editorială! Fiind autoare  a mai multor cărți (una  despre Asociația Corală ”Armonia – Ion Cunțan”, ce a fost înființată în anul 1993 în municipiul Onești), Cristina Iscru ne propune acum un volum de poezii pentru copii. Ineditul  acestei noi apariții editoriale (ce se numește ”De vorbă cu fructele” – ”The Talking Fruits” ),  este dat de faptul  că  are un ”cuvânt înainte” în Limba engleză. Astfel,  autoarea ne bucură cu ”un dialog al fructelor”  în limba lui Shakespeare, în care întâlnim și un  joc de cuvinte interesant (”queens” – regine, ”quince” – gutuie).

Cu sufletul plin de candoare și de puritate Cristina Iscru (ce este profesoară de Limba engleză în municipiul Onești), ne-a vorbit cu o deosebită căldură despre  acest nou volum al său.”Răsfoind paginile cărții  ești cuprins de  un amestec de flori și de fructe, de rochițe și costume frumos colorate, toți copiii iubind foarte mult fructele! Delectându-se cu  roadele din livezi ei se visează regi și regine, se joacă  <<de-a v-ați ascunselea>> ori mai fac câte un giumbușluc!”, ne-a declarat Cristina Iscru.  De la aspectul contemplativ (”Mai în vale, patru mere / Se întreabă unde sunt / Nu zâmbesc și nu se miră / Ci se mai feresc de vânt… Iar un strugure viteaz / Dintr-un colț de vie / Tot privește spre islaz / La  o iasomie”)  în această ”priveliște a bucuriei” suntem copleșiți de  ”dialogul ascuns” al copiilor  în mijlocul pitorescului paradis:” Ce de  fructe și o pară / Din coș a căzut / Eu sunt aici prima oară / Și o prună aș fi vrut”.  În această carte, (tipărită în condiții grafice deosebite la Editura ”Magic Print” din Onești),  este surprinsă și frumusețea  toamnei, parcă într-o ”bacoviană” lumină : ”În noiembrie târziu / Se coace-o gutuie / Când pe stradă e pustiu / Și trece-o duduie”, pentru ca la câteva pagini de această strofă să  auzim și un îndemn al fructelor (”De e frig, fular ne punem / Ghete și palton / Ca să fim  dar cum se spune  / Cu toamna în ton”).

Purtându-ne  cu un farmec copilăresc în acest univers scriitoarea  Cristina Iscru (autoare  a încă două volume dedicate copiilor –”Micul căprior” și ”Povestea de vineri” – ce va avea și  o continuare la care autoarea lucrează în prezent),  a mai menționat:”Mi-am dedicat mult timp  cărților pentru copii iar acum am realizat un dialog dar și o paradă  a fructelor!” Este de  evidențiat faptul că și această  paradă  este marcată de originalitate , alături de  ”vorbărețele” fructe ”Sunt o pară cu un măr / Și îi sunt un fel de văr / Când stăm într-o fructieră / De pe-o mică etajeră” fiind și altele… în mijlocul naturii:”Noi, cireșe galbene / Atârnăm ușor pe-o creangă / Vin copii să ne culeagă / De prin luna iunie”. În această lume minunată, ”Struguri, nuci și chiar banane / Se zăresc pe masă acum. / O rochiță cu volane / Apăru zâmbind pe drum”.

O dată cu  frumusețea acestor versuri pentru copii cartea  strălucește și prin desenele  care împodobesc fiecare pagină. Ele au fost realizate de Valeriana Iscru  – mama autoarei, care prin acuratețea liniilor și armonia a tot ceea ce a desenat, este  cucerită cu totul de sloganul ”dați-mi un creion, să desenez o lume întreagă!” Chipurile cele mai dragi, panoplia fructelor, a copacilor și  a florilor se regăsesc în desenele  din paginile acestei cărți cu sinceritatea unui suflet, bucuros de tot ceea ce a realizat!

Evidențiem faptul că machetarea și coperta frumoasei cărți pentru copii au fost realizate de  un cunoscut tipograf oneștean – Valentin Holban, ce are o experiență deosebită în acest domeniu.

Autoarea noii apariții editoriale, prof. Cristina Iscru, ne-a mai surprins cu o mărturisire:”Fiind născută în  Zodia Balanței, mi-a fost greu să mă hotărăsc asupra nuanțelor coperții volumului  <<De vorbă cu fructele>>  – <<The Talking Fruits>>, așa că el a apărut în două nuanțe dragi sufletului meu!”  (foto 2) .

Remarcăm încă o dată condițiile grafice deosebite ale acestui volum apărut la Editura ”Magic Print” din Onești (Director general Maria Dohotaru),  editură care este recunoscută de Ministerul Educației Naționale prin Consiliul Național  al Cercetării Științifice  din Învățământul Superior.   Ion Moraru

 

Distribuie articolul!