Astăzi este Ziua Pompierului Român!

Astăzi este Ziua Pompierului Român!

Acești profesioniști curajoși, adevărați eroi ai zilelor noastre, își asumă riscuri zi de zi, gestionând cele mai dificile situații.  În lupta pentru salvarea de vieți, în lupta cu minutele, pompierii militari au plătit tributul suprem, fiind un exemplu de curaj și sacrificiu. De aceea astăzi, gândurile mele se îndreaptă și către cei care și-au dat viața, către acei eroi pompieri militari căzuți la datorie.

Ziua Pompierilor din România se celebrează în onoarea luptei date de pompierii români în timpul revoluției pașoptiste! Chiar dacă revoluția pentru autodeterminarea poporului român a avut inițial succes, marile imperii ale Europei au intervenit însă pentru a înnăbuși revoluția. Astfel, la 13 septembrie aminteşte de actul eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea Revoluţiei de la 1848. În acea zi, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între ostaşii Ţării Româneşti şi trupele otomane, conform site-ului isubif.ro. Compania de Pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a purtat o luptă eroică, cu toate că otomanii erau de douăzeci de ori mai numeroşi. Bătălia a rămas în istorie sub denumirea de „baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri căzând în luptă.   Lupta de la 13 septembrie 1848 a rămas, astfel, una dintre cele mai importante date din istoria armei pompierilor, continuând să fie celebrată ca Zi a pompierilor şi instituită ca atare prin Hotărârea de Guvern nr. 492/1997.

La multi ani, bravi pompieri!     Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău

”Se cuvine ca în fiecare an să cinstim memoria înaintaşilor, dar în acelaşi timp să ne facem datoria ducând la îndeplinire misiunile şi sarcinile multiple care ne stau permanent în faţă. În acest an sărbătorim Ziua de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România cu rezultate bune şi foarte bune. Suntem conştienţi de caracterul patriotic şi umanitar al muncii ce o desfăşurăm, de răspunderile fiecăruia în domeniul său. Atitudinea noastră, a pompierilor, nu se reduce numai la cea de spectator la ceea ce se petrece în jur, ea este şi trebuie să fie cea a unor oameni de acţiune, curajoşi, hotărâţi, disciplinaţi, caracterizaţi prin simplitate şi modestie. ţara, judeţul sau comunitatea în care trăim au nevoie de aportul, munca şi lupta noastră şi au încredere în noi.

Acum, la aniversarea a 172 de ani de la Revoluţia Română din 1848, este prilej de înaltă mândrie patriotică şi ostăşească, a reaminti că pompierii militari au fost de partea revoluţiei de la începuturile ei, inclusiv în momentele cele mai grele ale intervenţiei străine. Revoluţia din Ţara Românească a fost înfrântă odată cu sângeroasa luptă din Dealul Spirii de la 13 Septembrie 1848, dar idealurile naţionale şi sociale ale acesteia s-au înfăptuit pas cu pas prin lupta eroică a poporului român în anul 1859, în anii războiului pentru cucerirea independenţei naţionale absolute – 1877-1878, la 1 Decembrie 1918 şi în zilele fierbinţi ale lui decembrie 1989.

În mesajul adresat naţiunii cu prilejul aniversării a 50 de ani de la Revoluţia din 1848, regele Carol I a subliniat:  <<Trebuie să ne reamintim, dar cu adâncă recunoştinţă, de aceşti bărbaţi care au muncit şi luptat cu voinicie, trecând prin grele încercări, spre a împlini dorinţele poporului şi aspiraţiunea naţională>>”.

Din Comunicatul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Maior Constantin Ene” al Județului Bacău semnat de maior Andrei Grecu, Ofițer Relații Publice

Distribuie articolul!