”O cărămidă” pusă la temelia educației

”O cărămidă” pusă la temelia educației

În miezul unei frumoase  zile de toamnă   pe  terenul sportiv de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești  a avut loc un eveniment  deosebit prin profunzimea generozității  membrilor Asociației Rotary Club Onești. Ei au adus o mare bucurie  în suflet, în pragul începerii noului an școlar, părinților și  elevilor din municipiul  Onești  pentru care aceste vremuri sunt potrivnice  îndeplinirii   visului de a avea toate cele necesare  pentru noul an școlar. Astfel, însoțiți de părinți 100 de elevi ce provin din familii  care  întâmpină diverse greutăți ( familii aflate în evidența Direcției Generale de Asistență Socială din Onești), s-au bucurat de primirea unui ghiozdan plin cu rechizite școlare  și nu numai atât –  în fiecare  din  aceste ghiozdane  fiind și o  pereche de pantofi – sport și un trening.

Pentru organizarea acestei acțiuni – ce s-a constituit ca finalizarea, pentru al treilea an consecutiv a generosului proiect ”Ajutăm copiii să meargă la școală” s-au asigurat toate măsurile de protecție pentru  prevenirea contaminării  cu noul coronavirus. Pentru buna desfășurare a  acestei  activități s-au implicat și voluntari, care au  asigurat  fluxul de mișcare, măști de protecție și dezinfectant, urmărindu-se păstrarea distanțării fizice.

Constantin Anton, președintele Asociației Rotary Club Onești a  evidențiat faptul că ”după edițiile  din 2018 la Helegiu și 2019  la Căiuți Asociația Rotary Club Onești a finalizat o nouă etapă a proiectului  <<Ajutăm copiii să meargă la școală>>. Această ediție – a treia –  vine în sprijinul copiilor din Onești iar cele 100 de ghiozdane au fost personalizate  conform ciclului de învățământ, echipamentul sportiv fiind achiziționat  după mărimea  purtată de fiecare beneficiar”. Constantin Anton a avut și un mesaj de suflet pentru  cei care s-au bucurat de frumusețea  gestului de a  le dărui o rază de speranță și de încredere acum, la începutul noului an școlar, menționând:”Acest ghiozdan este  <<o cărămidă>>  pusă la temelia educației dumneavoastră! Viitorul sunteți voi!”

Rând pe rând, cu bucuria  unui zâmbet pe chip, ghiozdanele au fost primite de către elevi, cu urarea de ”succes la școală”, adresată de către   organizatorii  acestei  inedite  acțiuni. După cum am aflat de la  ing. Ion Stamate,  responsabil al proiectului  ”Ajutăm copiii să meargă la școală”, sponsorii care au făcut posibil ca 100 de elevi oneșteni să beneficieze de  acest dar  au fost SMART WOOD ROMÂNIA, Chimcomplex Borzești, Tillia Company, Elgami Dental, Coninstal Prest, Aquasal Grup, Sephard, Potpuriu, Mecanic Grup, Energo Prest, Emica Impex. Remarcăm faptul că la înmânarea  către elevi a ghiozdanelor au fost prezenți mai mulți reprezentanți din partea  unora dintre firmele ce au făcut această surpriză  deosebită (de la SMART WOOD ROMÂNIA, Chimcomplex SA Borzești și altele) iar pentru buna desfășurare a acestei activități s-a implicat și prof. Mariana Bereczki (de la Colegiul Național ”Grigore Moisil” din Onești).

”Scopul proiectului este reducerea riscului de abandon școlar pentru copiii proveniți din familii defavorizate, înscriși în învățământul primar sau gimnazial. Dorim ca fiecare  beneficiar să meargă la școală  și să se bucure de succes. Obiectivele acestui proiect sunt reducerea riscului de abandon școlar pentru  100 de copii, proveniți din familii defavorizate, înscriși în învățământul primar sau gimnazial, ce locuiesc în municipiul Onești, care primesc îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite școlare pentru a merge la școală dar și conștientizarea părinților de importanța educării copiilor lor. Educația îi poate ajuta pe copiii din familiile vulnerabile să reușească în viață și să beneficieze de un trai decent. Acest proiect urmărește și încurajarea copiilor și tinerilor să fie solidari cu cei vulnerabili”, a declarat ing. Ion Stamate, care a făcut cunoscut și faptul că ” în zonele adiacente municipiului Onești mulți copii sunt în pragul sărăciei. Ei sunt crescuți în general în familii monoparentale, care trăiesc numai din ajutorul social sau alocația copiilor. O parte din copii, abandonați de părinți plecați la muncă în străinătate au în preajma lor pe bunicii supraviețuind dintr-o mică pensie”.

Prezentă la acest eveniment Andreea Ostache, Director  al Direcției Generale de Asistență Publică Onești (DGAS), ne-a declarat:”Este prima dată când am luat parte la  acest proiect al Asociației Rotary Club Onești. S-a încheiat și un parteneriat între DGAS și Asociația Rotary Club Onești. Mărturisesc că îmbrățișăm acest proiect, mulțumim membrilor Asociației Rotary Club Onești pentru susținere și ne bucurăm că sunt alături de noi, venind în sprijinul persoanelor defavorizate. Le dorim mult succes celor 100 de copii, proveniți din familii defavorizate,  care  sunt înscriși în învățământul primar sau gimnazial! Este binevenit  și contează orice ajutor pentru aceste familii, care totdeauna au găsit un sprijin la Direcția Generală de Asistență Socială Onești. Menționez că aceste familii defavorizate  au beneficiat de  măști și produse de igienă și au depus dosar pentru acordarea stimulentului educațional (sub formă de tichete sociale).”

Semnarea  parteneriatului între Direcția Generală de Asistență Socială Onești și Asociația Rotary Club din municipiu  aduce o  dublă bucurie, oferind  posibilitatea implicării  în multe proiecte.   Este de evidențiat  faptul că  acțiunile și   proiectele Asociației  <<Club Rotary Onești>>, membră a Rotary International,  ce este o organizație neguvernamentală ai cărei membri, buni profesioniști în domeniile lor de activitate, își propun să realizeze proiecte sociale, educaționale și culturale cu un impact real în îmbunătățirea vieții comunității din care fac parte, se bucură în municipiul de pe Trotuș de un feedback pozitiv. Astfel sunt cunoscute comunității oneștene   programele și proiectele desfășurate : <<Căminul Temporar II>>, <<Dinți frumoși, copii sănătoși>>, << Pro ruralis>>.

Valoarea proiectului ”Ajutăm copiii să meargă la școală”, finalizat în ziua de 12 septembrie a fost în jur de 20 000 lei.   Ion Moraru

Distribuie articolul!