”Între cuvinte și sens”

”Între  cuvinte și sens”

Versuri de Gabriel Hasmațuchi

Din volumul ”Noduri” (Editura ”Agora” Sibiu, 2018)

 

IV

 

Între cuvinte și sens

e o luptă cu viața

 

cum, de altfel,

e și confruntarea

dintre o grămăjoară de litere

și o pasăre invizibilă,

flămândă,

 

pe care o simt

fără să mă uite

și fără să o uit.

 

X

 

Lacul pe care îmi trimit  speranțele

în bărcuțe de hârtie

se comportă

 

fie ca o oglindă

în care privindu-mă dimineața

nu mă mai satur .de ceea ce văd,

 

fie ca o câmpie viscolită

pe care mi se destramă chipul

fără să mă opun.

 

Alegerea de a privi  doar ceea ce îmi place

e cu neputință

cum neputincios rămâne

și un  gest nedesăvârșit.

 

XX

 

Nisipul pune stăpânire pe iarbă

și iarba înăbușă nisipul,

un ritual ce mă privește și pe mine

când cuvintele mi se supun

sau nu

în turnul

pe care l-am construit singur.

 

Cu trecerea timpului,

amabilitatea mea față de acest edificiu

a început să scadă

și așa cum l-am construit

am început să-l dărâm,

tot cu dragoste.

 

Și cuvintele  m-au eliberat.

 

(Din ciclul ”În legătură cu mine”)

I

 

Prin aerul memoriei

trecutul se înnoadă de prezent,

prezentul se sparge  ca un pahar

la o nuntă

și viitorul se  încarnează

într-o intuiție.

 

Dimineața de acum

e însuflețită de tine

și pe-un vitraliu

Iisus transformă  apa în vin.

 

Cuprindem cerul dintr-o privire

Ochii tăi știu povestea mea,

Ochii mei o cunosc pe a ta.

 

Ne umplem reciproc

inimile de dragoste

și ne împlinim ca tăcerea

din veșnicia cuvântului  nespus

la logodna  noastră.

 

IV

 

E o dimineață caldă

și cerul prin văpăi își duce gândul.

Sub freamătul de clipe ce dansează

Un vechi pahar

Se sparge de o rază.

 

Se naște un poem

din zări gemând senine.

În viața mea ești  proaspăt rod,

Deplinătate

Cu care mă înnod.

 

(Din ciclul ”În legătură cu tine”)

 

”În căutarea unui drum”, la o (trecută) lansare de carte

 

Volumul de versuri ”Noduri” a fost lansat de poetul Gabriel Hasmațuchi la 6 mai 2019 la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești. Cu acest prilej autorul cărții a mărturisit: ”M-am inițiat în poezie frecventând Cenaclul Zburătorul, condus de poetul Gheorghe Izbășescu. El a reușit să ne antreneze, ca să ne depășim limitele! Sunt mulți  <<zburători  ce au zburat prin țară!>> Am trăit în municipiul Onești  multe momente iar din experiența mea de viață de aici am reținut  clipele  care m-au făcut să fiu cel mai puternic, să nu renunț la visuri! Elev fiind la Liceul de Filologie – Istorie ( azi Liceul cu Program Sportiv  <<Nadia Comăneci>>), am avut niște profesori minunați. Am ajuns scriitor nu pentru că  profesorii Silvia Dragomir, Oancea, Moldoveanu, Cornea  erau la catedră! Ei au fost adevărate modele, oameni de un mare caracter! Au venit anii  de facultate și am ales Sibiul! Nu m-am mai lăsat de acest oraș și… am împlinit 16 ani de când sunt  profesor la Universitatea  <<Lucian Blaga>>. Am debutat la Sibiu, unde am cunoscut oameni  minunați! Sunt membru al Filialei Sibiu a Uniunii Scriitorilor… Consider că  toate rezultatele bune se obțin cu multă muncă!”

Prezent la Onești la lansarea  volumului de versuri ”Noduri” (scris de Gabriel Hasmațuchi și apărut la Editura ”Agora” din Sibiu), scriitorul băcăuan Cornel Galben a remarcat un lucru deosebit:”Spre  deosebire de autorul  <<Necuvintelor>> (Nichita Stănescu), Gabriel Hasmațuchi  face un exercițiu  neconvențional de limpezire. Convins fiind că el  <<merge în locul nostru  și noi în locul lui>>, permanent are în atenție și gândul  <<vieții de apoi>>. Timpul capătă o nouă nuanță, poetul neavând nici un regret că <<viața este prea scurtă>>. Pe urmele lui Nichita Stănescu, prin  aceste  <<noduri>> poetul ne dezvăluie o lume doar a noastră. Gabriel Hasmațuchi  este un poet subtil, construind această poveste pentru a ne apropia. Este  remarcabil și faptul că pe lângă ceea ce face  la Universitatea Lucian Blaga  din Sibiu rămâne în continuare  cu sufletul și la Onești, oferindu-ne întâlnirea cu o nouă carte”.

Într-un așteptat ”intermezzo” al autorului volumului,  răspunzând la întrebarea ”ce influență a avut Nichita Stănescu asupra creației sale?”, el a afirmat:”Sunt mai multe mlădițe ce au crescut  și mai tare în <<trunchiul literar>>. Pe cât m-au influențat  Tudor Arghezi, George  Bacovia, Lucian  Blaga, Nicolae  Labiș, Gheorghe Izbășescu, s-a produs în creația mea poetică un <<nod>>  nou. Sunt în general un om echilibrat și n-aș putea să spun  <<sunt mai mult din Nichita Stănescu!>>  Cronicile literare mă situează  <<un poet răzvrătit! nu e nici modern, nici post – modern… >>  A fost ceva natural – eu merg după steaua mea! Să caut adâncul în ființa lumii…”

Poeta oneșteană Mariana Bendou (fostă membră a Cenaclului literar ”Zburătorul”), a privit  volumul ”Noduri”  de Gabriel Hasmațuchi printr-o abordare complexă. Ea a concluzionat:”Aparent ar fi două existențe paralele, două planuri: destinul legat de  divinitate  și destinul legat de  cea pe care o iubești – de muza care-l inspiră pe poet! Aceste două planuri se întâlnesc, cartea fiind  un uriaș poem în versuri”. Adresând felicitări poetului Gabriel Hasmațuchi, ”la căderea cortinei” acestei lansări de carte găzduită de biblioteca  oneșteană Mariana Bendou a punctat:”Constat că și iubirea – ce este atât de mult discutată – poate fi o cale a nemuririi!”           A consemnat   Ion Moraru

 

 

Distribuie articolul!