Sărbătorirea la Onești a Zilei Culturii Naționale

Sărbătorirea la Onești a Zilei Culturii Naționale

Iubitul  poet  Grigore Vieru, stins din viață la mijloc de  ”ghenarie”, în anul 2009, ne-a lăsat o frumoasă poezie, primele versuri ale acesteia fiind :”La zidirea  soarelui, se știe / Cerul a muncit o veșnicie , / Noi, muncind  întocmai, ne-am ales cu, / Ne-am ales cu domnul Eminescu”.

Poate o clipă astrală a făcut ca municipiul Onești  să aibă unul din  cele mai emblematice monumente închinate memoriei  poetului nostru național, Mihai Eminescu! Și mai mult de atât, acest monument, realizat de artistul oneștean Eremia Costel Grigorescu,  este așezat într-un loc deosebit, în preajma Bibliotecii Municipale ”Radu Rosetti”, pe intens circulatul  bulevard Oituz, de la capătul căruia urmează Calea Brașovului.  Iată cum a văzut acest monument  jurnalista Ina Guțu, de la Radio Chișinău:” Autorul, considerat de unii drept amator iar de alții un artist veleitar, a reușit să interconecteze monumentul cu spațiul și natura înconjurătoare. Așa încât chipul lui Eminescu nu este complet fără ceea ce se vede dincolo de el – un poet melancolic, pe fundalul unui asfințit înroșit, un Eminescu tânăr și plin de viață pe fundalul copacilor înverziți, sau chipul unui  <<bătrân ca iarna>> atunci când ramurile monumentului sunt pline de promoroacă și zăpadă. Este ca și cum ai citi aceeași poezie descoperind mereu alte și alte înțelesuri” Ina Guțu a mai menționat:” Dincolo de recunoașterea internațională, lucrarea este considerată  <<valoroasă ca idee, fără a fi neapărat una complet originală>>, după cum se exprimă criticii. Chipul lui Eminescu din Onești are asemănări cu renumitul  <<Arbore Eminescu>>, lucrare realizată în anii 60 de artistul plastic basarabean Aurel David.”  Zi de zi  mii de oameni, ce străbat  principalul  drum   din zonă care unește Moldova cu Transilvania, se bucură de  unicitatea acestui monument, mulți surprinzând aceasta  din goana autovehiculelor ori chiar fotografiindu-se  în preajma  frumoasei ”efigii”  eminesciene.

Vineri 15 ianuarie  – când peste tot în România, în Republica Moldova și în diaspora, s-a sărbătorit Ziua Culturii Naționale – odată  cu  zorii dimineții acest monument a fost împodobit  cu o frumoasă coroană cu flori. Pe tot parcursul zilei ”rânduri – rânduri”  mulți oneșteni au venit la  monumentul marelui poet, aducând prinosul sentimentelor de  recunoștință! Profesorul Ștefan Epure  și subinginerul Corneliu Cristea  au reprezentat  membrii Cenaclului literar – artistic ”George Călinescu”, în numele căruia  au depus  o coroană  în fața  acestui simbolic monument al Oneștiului. A impresionat  faptul că alături  de  grațioasele flori albe la această coroană s-a aflat și  manuscrisul  unei poezii  semnate de  prof. Ștefan Epure .  De remarcat este și faptul că în aceste zile de iarnă adevărată (cu zăpadă și temperaturi sub zero grade), membrii Cenaclului literar – artistic ”George Călinescu”  din Onești (care are membri și din împrejurimile municipiului), au sărbătorit într-un mod aparte Ziua Culturii Naționale, ei prezentând pe ”undele internetului”  propriile creații! Dacă Nicolae Noica ( inginer, fost ministru al lucrărilor publice, profesor universitar în prezent director al Bibliotecii Academiei Române, personalitate ce este legată și de municipiul Onești), declara recent că ”oamenii de toate categoriile  trebuie să aibă  un acces mai larg la această comoară națională, care este cultura”, profesorul oneștean Ștefan Epure  a menționat tranșant – ”cultura se face  prin cultură, nu  numai prin simpla prezență  la un monument!” În acest context  se poate cita un gând a lui Mihai Eminescu:” Înălțimea artistică a unui popor nu se măsoară doar prin artiști, ci și după cunoscătorii și protectorii Artei.”

Ziua Culturii Naționale a fost sărbătorită într-un mod deosebit  și de  Protoieria Onești. În ziua de 15 ianuarie, cu prilejul celei de-a XXI – a  întâlniri a Sinaxei Protopopiatului Onești, la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în prezența ÎPS Ioachim a fost  celebrată  personalitatea poetului patriot Mihai Eminescu. Prilejul a fost unul potrivit pentru Grupul Psaltic  al Protoieriei Onești de a prezenta  un moment  muzical plin de melos și lirism pe versurile  geniului poeziei românești. De asemenea, un grup de preoți din Onești s-au aflat la Monumentul ”Eminescu” din Onești, aducând recunoștință pentru  cultura națională.

La Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” din Onești au fost ”surprize pe mai multe fronturi” pentru cinstirea Zilei Culturii Naționale. Astfel, în holul  acestei instituții au fost organizate  două expoziții, una  cu diferite ediții ale operei eminesciene  și o alta  foarte relevantă, cu cugetări ale marelui poet ( una – foarte actuală! – fiind: ”între  caracter și inteligență n-ar trebui ca să fie alegere”).  ”Vreme trece, vreme vine” este o altă expoziție închinată  lui Mihai Eminescu – toate  aceste expoziții putând fi vizitate  întreaga lună ianuarie. Sublim a fost faptul că pe holurile ”municipalei” oneștene au răsunat  versurile  poetului născut la Ipotești în maiestuoasa recitare a scriitorului Mihail Sadoveanu.

În  cursul zilei de 15 ianuarie, în jurul orei 11, în semn de prețuire și respect  la  Monumentul Eminescu  din Onești  au adus o coroană  plină de flori  membri  ai Partidului Mișcarea Populară.  Este de menționat faptul că  momentul  sărbătoririi lui Mihai Eminescu și a culturii române  este unul  mult așteptat de membrii acestui partid, care an de an  vin cu mare bucurie la  frumosul monument. ”Luceafărul poeziei românești”  a fost omagiat  într-un mod  emoționant și  de către liberalii oneșteni, care au așezat la  monumentul de pe Bulevardul Oituz o coroană într-o cromatică fascinantă (cu flori albe, asemeni unor steluțe mici!). În grupul liberalilor oneșteni s-a aflat și senatorul Daniel Fenechiu, alături de Elena Pașcu Apăvăloaie și  de  alți consilieri locali și simpatizanți, cu toții dăruind oneștenilor  câte o emblemă cu chipul poetului național. ”Nu încetați să-l iubiți pe Eminescu, nu ezitați să-l iubiți, lăsați-i poeziile, proza să facă parte din viața voastră”, a menționat Elena Pașcu Apăvăloaie la această manifestare la care a fost făcut și un videoclip. Prezenți mereu ”la evenimentele cetății” membrii Ansamblului de dansuri ”Agoria” a Comunității Elene din municipiul Onești (condusă de prof. Cristina  Chiriacopulu) au adus cinstire  culturii naționale  printr-o coroană  de flori așezată la soclul Monumentului ”Mihai Eminescu”.

Și ”on – line” au fost numeroase  activitățile prin care s-a marcat sărbătorirea Zilei Culturii Naționale. Dacă Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti”  a încurajat ”on – line” elevii de la școlile oneștene să  recite poezii din creația lui Mihai Eminescu, prin concursul organizat de Asociația de Tineret ”Onestin” s-a atins  un alt target! Concursul de recitare a poeziilor eminesciene ”Toate-s vechi și nouă toate” (ce a ajuns la cea de-a IV a ediție), a avut câștigători  din mari orașe ale țării, din București și Timișoara, premiul I revenind oneștencei Andreea Lazăr. Câștigătorii  acestui frumos concurs au fost desemnați în urma voturilor primite  de fiecare concurent.     Amprenta de Onești

 

Distribuie articolul!