REPORTAJ SOSIT DE PE REȚEAUA INTERNAȚIONALĂ ”READER”, CE PUBLICĂ ȘI ARTICOLE ALE SITE-ULUI ”AMPRENTA DE ONEȘTI”
Thekchen Chöling, Dharamsala, HP, India – Susan Bauer-Wu, președintele Mind & Life Institute a deschis o conversație, on – line – care urma să aibă loc între Preasfinția Sa Dalai Lama, activista pentru climă Greta Thunberg și oamenii de știință Susan Natali și William Moomaw. Ea l-a întrebat pe Preasfinția Sa, „Ce mai faci?” A râs și a răspuns: „Uită-te la fața mea. Corpul meu îmbătrânește, dar sunt destul de în formă. Și pentru că am liniște sufletească, pot zâmbi. Sunt slujitorul celor șapte miliarde de ființe umane în viață astăzi, dedicat bunăstării lor. Pandemia ne-a făcut dificilă călătoria, dar această tehnologie online a devenit foarte utilă. ”
Recent Dalai Lama a trimis o scrisoare Gretei Thunberg, care este inclusă în cartea ”Singura noastră casă”. În scrisoarea sa Dalai Lama a menționat un important punct de vedere :” Noi, oamenii, suntem singura specie cu puterea de a distruge pământul așa cum îl cunoaștem. Totuși, dacă avem capacitatea de a distruge pământul, tot așa avem și capacitatea de a-l proteja.” Dalai Lama a mai menționat:” Când am auzit despre ce gândea această tânără fată suedeză despre mediul înconjurător și despre schimbările climatice și despre ce făcea ea în acest sens am fost plin de admirație. Am simțit că pentru cineva atât de tânăr să aibă o asemenea preocupare pentru planetă este un semn cu adevărat plin de speranță.” Și gândurile lui Dalai Lama au continuat: „Toată lumea vrea să ducă o viață fericită. Nu numai ființele umane, ci și animalele și insectele. Toată lumea este preocupată de propria existență. Creierele noastre umane sunt ceva special, ceva remarcabil, dar dacă ne uităm la lumea noastră de astăzi, ființele umane sunt cele răspunzătoare de cei mai mari factori de probleme. Alte animale mănâncă, dorm și fac sex, dar noi, oamenii, ne gândim la <<noi>> și la <<ei>>. Creăm multe lucruri bune, dar provocăm și multe probleme. Ne gândim la noi înșine, concentrându-ne <<pe națiunea mea, țara mea și familia mea>>, în cercuri de interes din ce în ce mai mici. Și totuși, viețile indivizilor depind de comunitatea în care trăiesc. În aceste zile, toate cele șapte miliarde de ființe umane sunt comunitatea noastră. Trebuie să fim preocupați de întreaga umanitate, pentru că toți depindem unul de celălalt „.
Activista de mediu Greta Thunberg și-a deschis remarcile cu cuvinte de mulțumire, mai întâi organizatorilor pentru găzduirea evenimentului și, în al doilea rând, Preasfinției Sale Dalai Lama, pentru că a fost un avocat atât de ferm al necesității de a fi conștienți de mediu și de schimbările climatice. „Noi, tinerii, vrem să vă mulțumim că ne-ați susținut. Pot exista diferențe de vârstă între noi, dar scopul nostru comun este de a proteja planeta”, a menționat ea. Mai mult, ea a recunoscut că „există o lipsă de conștientizare. Știința nu este suficient popularizată. Trebuie să răspândim conștientizarea, deoarece oamenii nu știu ce se întâmplă. Acțiunile noastre au consecințe. Avem o astfel de lipsă de respect față de natură, încât nici nu luăm în considerare consecințele”.
Sfinția Sa, Dalai Lama a răspuns: „Natura umană poate fi egocentrică, dar fiecare dintre noi depinde de comunitatea noastră pentru a supraviețui; iar astăzi comunitatea noastră este întreaga umanitate. Dacă vrem să ne îngrijim, trebuie să ne gândim și la ce are nevoie comunitatea noastră. Trebuie să luăm o perspectivă practică asupra întregii umanități și a acestei planete care este singura noastră casă. ”
La această întâlnire a fost prezentat și un videoclip, Diana Chapman Walsh a explicat, referindu-se la cauză și efect că ”emisiile de gaze cu efect de seră sunt cauza care determină încălzirea planetei. La rândul său, acest lucru determină eliberarea mai multor gaze cu efect de seră într-o buclă accelerată.” Videoclipul o arată pe suedeza Greta Thunberg spunând unei întâlniri a ONU: „Ideea populară de a ne reduce emisiile în jumătate în zece ani ne oferă doar 50 la sută șanse să rămânem sub 1,5 grade … dar aceste numere nu includ puncte de întoarcere, majoritatea buclelor de feedback vestind încălzirea ascunsă de poluarea toxică a aerului.”
Noi orizonturi în cercetarea universului
Moderatoarea întâlnirii on – line (Diana Chapman Walsh) a explicat: „Emisiile provenite din combustibilii fosili sunt aportul care adaugă gaze captive de căldură în atmosferă, ridicând temperatura Pământului și punând în mișcare bucle de încălzire auto-perpetuate. Pe măsură ce clima se încălzește, pădurile, odată ce elimină carbonul, îl eliberează înapoi în atmosferă sub formă de dioxid de carbon. Acestea sunt tipurile de bucle de feedback care duc la o încălzire suplimentară și se învârt în afara controlului.”
Diana Chapman Walsh a prezentat doi oameni de știință, Susan Natali, care lucrează în Arctica, ea realizând numeroase studii despre Încălzirea rapidă și colega ei a cărei expertiză este în păduri, William Moomaw. Natali a arătat un al doilea videoclip despre permafrost. Ea a declarat că Arctica se încălzește de două ori mai repede decât restul lumii. Pe măsură ce permafrostul se topește, solul se prăbușește, nu numai că are un impact asupra climei prin eliberarea de gaze cu efect de seră, dar poate transforma în întregime peisajul. Descoperirile lui Natali sunt că, dacă se iau măsuri, dacă reducem substanțial emisiile de combustibili fosili și ne protejăm pădurile, rata de încălzire în Arctica și, de asemenea, pe platoul tibetan, ar putea fi redusă la jumătate.
Domeniul de expertiză al lui William Moomaw este pădurile. Într-un alt videoclip aceasta a explicat: „Totul se rezumă la modul în care gestionăm pădurile din zonele temperate. Activitatea umană a dat startul buclelor naturale de încălzire, ingeniozitatea umană le-ar putea inversa direcția, transformându-le în schimb în reacții de răcire. Ar însemna protejarea și extinderea pădurilor, conservarea mlaștinilor, pajiștilor și a tuturor habitatelor naturale … ” Moomaw a subliniat că emisiile de dioxid de carbon au început să crească după 1750, o dată cu începutul industrializării. Cu toate acestea, jumătate din toate emisiile provenite de la om au avut loc după 1992, an în care a fost semnat Primului Tratat climatic. Stoparea emisiilor este esențială, dar pentru a ne schimba traiectoria în direcția unui climat mai benign, trebuie să eliminăm mai mult dioxid de carbon din atmosferă. Pădurile sunt cel mai puternic mod de a face acest lucru. Cu toate acestea, schimbările se întâmplă deoarece pădurile precum Amazonul acumulează mai puțin carbon decât acum zece ani. Cercetătorul George Woodwell, a fost cel care a tras un prim avertisment <<de pionier>>, despre utilizarea combustibililor fosili, când a spus: „Trebuie să fim foarte progresivi în tranziția noastră departe de combustibilii fosili și într-o lume nouă, verde. Dar este nevoie de imaginație „. Moomaw a concluzionat: „Nu putem permite ca acțiunea să vină prea târziu!”
Invitat să comenteze, Preasfinția Sa Dalai Lama a remarcat: „Avem deja energie solară și eoliană și le punem la dispoziție. Acum, avem nevoie de mai mult efort. Trebuie să fim atenți la defrișări; trebuie să protejăm mai bine mediul. În propria mea viață am asistat la scăderea precipitațiilor de zăpadă, mai întâi în Tibet și mai târziu în Dharamsala. Unii oameni de știință mi-au spus că există riscul ca locuri precum Tibetul să devină în cele din urmă plin de deșerturi. De aceea mă angajez să vorbesc pentru protecția mediului în Tibet. Trebuie să cultivăm mai mulți copaci. Și aceasta depinde de educație. De o mie de ani ne-am comportat într-un fel, dar acum încălzirea globală și schimbările climatice ne obligă să ne luăm relația cu natura mai în serios. Recunoaștem că topirea Arcticii este importantă, dar ce putem face pentru a o proteja? Cel puțin putem trece la utilizarea energiei curate… Am visul că ar putea fi posibil să fie folosită energie solară pentru a conduce instalații de desalinizare pe coasta Africii de Nord și a întregii coaste a Australiei, pentru a produce apă curată, pentru a înverzi Sahara și hinterlandul australian”. Chapman Walsh a reamintit că Preasfinția Sa a menționat preocuparea globală stringentă cu mediul în timpul discursului său de acceptare a Premiului Nobel pentru Pace.” . Dalai Lama a chemat-o pe Greta să-și exprime chemarea la acțiune. „Suntem aproape în afara timpului”, a declarat ea, menționând: „Trebuie să ne educăm. Avem nevoie de conștientizare. Trebuie să înțelegem ce se întâmplă, precum și ce nu se întâmplă. Există atât de multe informații – și trebuie împărtășit ceea ce am învățat cu alții! Dacă destui oameni cer schimbare, se va ajunge la o masă critică care nu poate fi ignorată”.
În finalul acestei întâlniri on – line Dalai Lama a concluzionat: „Concentrați-vă pe soluții. Restaurarea naturii este o soluție la criza climatică și la criza biodiversității. Trebuie să facem tot ce putem. Să schimbăm rata de schimbare. Aș dori să mulțumesc tuturor celor care au luat parte la această conversație, precum și tuturor celor care au urmărit-o. William Moomaw a declarat că, pentru a obține un climat sigur, trebuie să răcim Arctica! Este esențial să reducem eliberarea gazelor care captează căldura, dar lucrurile vor continua chiar dacă astăzi ar trebui să oprim emisiile. Pe lângă oprirea emisiilor, trebuie să creștem modalitățile de eliminare a carbonului din atmosferă. Deoarece copacii mai mari sunt cei mai eficienți, defrișările trebuie să înceteze. Dar trebuie, de asemenea, să împădurim, să schimbăm modelele de pășunat, să analizăm modul în care ne ocupăm de zonele umede și, în general, să îmbunătățim agricultura”.