Pe Calea Nemuririi…

Pe Calea Nemuririi…

 

După o luptă grea, cu o neiertătoare  boală, pe  Calea Nemuririi  a mai plecat un suflet mare al Oneștiului – ing. Nicolae Doileț (în foto), cel care a condus timp de mai mulți ani Piața Agroalimentară a municipiului.

Născut în anul 1943 la Mănăstirea Cașin,  cu dragoste pentru viața  din  frumoasele   așezări trotușene, Nicolae Doileț povestea cu un farmec deosebit  de vremurile în care Oneștiul era  doar un sat iar  oamenii acestor  locuri, în șiruri de căruțe având cai mai mult ori mai puțin nărăvași, mergeau de își rezolvau toate problemele la ”centrul de raion”, la Târgu Ocna. Acolo a  început să urmeze anii de școală și Nicolae Doileț, emblematic fiind faptul că instituția de învățământ de la Târgu Ocna s- a mutat în bărăcile aflate pe platforma petrochimică ce se construia la Borzești – așa luând naștere Grupul Școlar Petrol Chimie Onești (azi, Liceul Tehnologic ”Petru Poni” Onești). ”După programul de înviorare  mergeam la practică  la Combinatul Chimic Borzești, cântând <<Răsună valea!>> Am învățat  în condiții foarte grele și am reușit să devenim oameni de bază ai platformei industriale. Toți am căutat să fim buni profesioniști în meseriile pentru care ne-am pregătit dar și să obținem realizări  în plan profesional”, mărturisea Nicolae Doileț  în 2009, la împlinirea a 50 de ani de la absolvirea primei promoții a Colegiului Tehnic ”Petru Poni”(azi, Liceul Tehnologic cu același nume).

Intreprinderii de Utilaj Chimic (IUC, devenită apoi UTON) i-a dăruit  anii tinereții sale inginerul Nicolae Doileț, această firmă  fiind o emblemă a Văii Trotușului. Cu deosebită  admirație  pentru această firmă N. Doileț menționa:”La IUC  s-au realizat utilaje foarte complicate pentru platforma industrială de la Borzești, utilaje pentru industria alimentară și pentru unitățile – pilot de cercetare din industria chimică precum și utilaje pentru  multe țări ale lumii. Directorul Constantin Uzum a dorit ca această  firmă să fie  <<mecanicul – șef>>  pentru  industria producerii utilajelor. Aici s-a confecționat partea metalică  a motostivuitoarelor care se fabricau în Italia precum și sute de  ghidaje și batiuri  pentru mașinile unelte ce se executau la Bacău. În anul 1985, în premieră pentru acele vremuri, muncitorii de la IUC Borzești au executat  lucrări de montaj în Germania!” Este de evidențiat faptul că această firmă și-a adus o mare contribuție și la ridicarea Sălii Polivalente ”Nadia Comăneci” din Onești  dar și la realizarea  unor obiective din municipiu, un exemplu fiind podul  metalic de peste râul Trotuș (din Parcul Municipal).

Piața Agroalimentară a municipiului Onești, în timpul  mandatelor  de primar ale lui Emil Lemnaru s-a bucurat de modernizarea care i-a dat fața de acum! În anul 2011 din funcția de director al Pieței Agroalimentare Onești ing. Nicolae Doileț declara: “Din respect pentru comunitatea locală și pentru a avea condiții de comercializare conform legislației in vigoare Piața Agroalimentară întrunește toate cerințele  necesare, după realizarea mai multor lucrări. La tronsonul brânzeturi au fost efectuate  lucrări de hidroizolație la acoperiș, pentru a se evita infiltrațiile cu apă iar pentru a crea o ambianță plăcută atât pentru vânzători, cât și pentru cumpărători, s-a  vopsit toată construcția metalică din exteriorul pieței” Standul  autorizat de sacrificare a mieilor, realizat conform normativelor Direcției Sanitare Veterinare Bacău (funcțional de-a lungul a mai multor ani și folosit de  crescătorii de  oi și caprine din zona Oneștiului) și amenajarea (betonarea) suprafeței  de teren unde se ține  oborul săptămânal au fost două  din împlinirile  ing. Nicolae Doileț ca director al Pieței Agroalimentare din municipiul Onești.

 

”Muzica, ce pornește de la inimă…”

 

”Muzica răscolește toate sentimentele; și ca după furtună, sufletul, liniștindu-se, devine mai bun, mai îngăduitor, mai nobil” (Vasile Conta);  ”De n-am fi avut  suflet, ni l-ar fi creat muzica” (Emil Cioran) ori cugetarea lui Victor Hugo (”Muzica exprimă  ce nu se poate în cuvinte și despre care nu se poate tace” – sunt câteva din gândurile cu care Nicolae Doileț a înfrumusețat Calendarul muzical pe anul 2020, ce l-a dăruit prietenilor săi melomani. An de an el a realizat la cunoscuta editură oneșteană”Magic Print”  agende și calendare aducând  o nobilă bucurie  muzicienilor de la Extensia Piatra Neamț a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, ce au concertat  în stagiunile  artistice susținute din anul 2002 la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” dar și altor nume sonore care au încântat melomanii din Onești și din împrejurimi. Cea mai vie amintire a sa pentru oneșteni rămâne  din sala de concerte a Bibliotecii  Municipale ”Radu Rosetti”,  de la întâlnirile cu  muzicienii ce au susținut aici încântătoare concerte simfonice, personalități care fac parte din elitele României. Prieten al Extensiei Piatra  Neamț a Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj, ing. Neculai Doileț a editat  în 2019, la aniversarea a 20 de ani de la înființarea acesteia, volumul ”Armonie. Exemplaritate. Măiestrie”, ce cuprinde mesajele către publicul oneștean ale interpreților instrumentali și vocali care au concertat de-a lungul a 17 ani (2002 – 2019) în  municipiul de pe Trotuș.

Sute de mesaje ale celor care l-au cunoscut se alătură în aceste clipe tristeții plecării pe Calea Nemuririi a celui care a fost ing. Nicolae Doileț: ” Un om deosebit, care a prețuit mult plaiurile natale, cultura și oamenii! ”, ”un om de neuitat”! ”Dumnezeu să aibă grijă de sufletul lui!”, ”fie-i veșnică pomenirea!”     AMPRENTA  DE ONEȘTI

Distribuie articolul!